Vanaf 2027 toelatingsstelsel uitzendbureau
Het nieuwe toelatingsstelsel betekent dat alleen uitleners met een officiële toelating (vergunning) nog arbeidskrachten mogen uitlenen aan andere bedrijven. Deze maatregel is onderdeel van het wetsvoorstel ‘Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten’ die op 15 april 2025 is aangenomen door de Tweede Kamer en momenteel wordt behandeld in de Eerste Kamer. Men verwacht dat deze ook daar doorheen komt.
Wat betekent dit voor u als werkgever (inlener)? Als u personeel inhuurt via een uitzendbureau, bent u vanaf 1 januari 2028 medeverantwoordelijk voor het naleven van deze wet. Let op. Niet alleen de uitlener, maar ook u als inlener kunt een boete krijgen als u zaken doet met een uitzendbureau dat geen toelating heeft. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat hier vanaf 1 januari 2028 actief op handhaven. We hebben de belangrijkste datums voor u op een rij gezet.
Datum |
|
1 november 2026 t/m 31 december 2026 |
Uitleners die gebruik willen maken van het overgangsrecht, moeten zich aanmelden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijven die onder het overgangsrecht vallen, mogen personeel blijven uitlenen zolang hun aanvraag voor een vergunning nog in behandeling is. Als voorwaarde voor het overgangsrecht geldt dat uitleners binnen de eerste zes maanden na inwerkingtreding een toelatingsaanvraag doen. |
1 januari 2027 |
De wet treedt in werking. Uitleners kunnen hun toelatingsaanvraag indienen (voor 1 juli 2027). |
1 januari 2028 |
De Nederlandse Arbeidsinspectie start met handhaven. Boetes voor uitleners zonder toelating endn voor werkgevers die met hen samenwerken. |
Eisen. Om een toelating te verkrijgen, moet een uitzendbureau onder andere:
- een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen;
- een waarborgsom van € 100.000 storten;
- aantonen dat zij bestaande wet- en regelgeving naleven, zoals het wettelijk minimumloon.
Waarom deze nieuwe wet? De wet is bedoeld om malafide praktijken in de uitzendsector aan te pakken en te zorgen voor eerlijke concurrentie en betere bescherming van arbeidskrachten. Voor u als inlener betekent dit meer duidelijkheid en betrouwbaarheid bij het inhuren van tijdelijk personeel.