ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 16.05.2025

Wat mag u verwachten van een re-integrerende werknemer?

Als een werknemer ziek is, bent u verantwoordelijk voor zijn re-integratie en u mag verwachten dat hij meewerkt aan deze re-integratie. Wat zijn dan uw mogelijkheden als werkgever?

Uit de praktijk

Floris werkte bij werkgever X en meldde zich begin 2023 ziek. Er werd een plan van aanpak opgesteld en in september van dat jaar begon hij met aangepaste werkzaamheden. Maar al snel ging het mis. Floris verscheen niet meer op afspraken met de bedrijfsarts, kwam niet opdagen bij cliënten en miste gesprekken met X. Uit het deskundigenoordeel van het UWV bleek dat Floris zich onvoldoende heeft ingezet voor zijn re-integratie. X vroeg de kantonrechter uiteindelijk om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

De juridische vraag. De rechter moest antwoord geven op de vraag of een werkgever een zieke werknemer mag ontslaan als deze onvoldoende meewerkt aan re-integratie en of er dan nog een transitievergoeding moet worden betaald.

De rechter. De kantonrechter vond dat Floris onvoldoende heeft meegewerkt aan zijn re-integratie (ECLI:NL:RBZWB:2025:1316) . Hij kwam niet opdagen bij afspraken en verrichtte zijn werk niet altijd. Dat is in strijd met de wettelijke verplichting van een zieke werknemer om actief mee te werken aan zijn re-integratie.

Werknemer moeite vragen te begrijpen

De rechter zag ook verzachtende omstandigheden. Tijdens de zitting bleek dat Floris veel moeite had met het begrijpen van vragen en waarschijnlijk ook met het begrijpen van wat er precies van hem verwacht werd. Hij was bovendien niet volledig onbereikbaar: hij is wel naar de bedrijfsarts geweest en heeft ook gewerkt.

Wel verwijtbaar maar niet ernstig. De rechter vond dan ook dat Floris wel degelijk verwijtbaar handelde, maar niet zo ernstig dat hij zijn recht op een transitievergoeding verliest. De arbeidsovereenkomst werd dus ontbonden, maar Floris kreeg wel een transitievergoeding van € 3.248,09 mee. De proceskosten (ruim € 800) moest hij zelf betalen.

Voor meer informatie over • wanneer er geen recht is op transitievergoeding• taken en plichten bij re-integratie ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 5.

Is dit te voorkomen?

Als een werknemer langdurig ziek is, kan dat veel energie en tijd vragen. Als werkgever bent u verplicht te werken aan herstel en re-integratie, maar dat geldt ook voor de werknemer. Komt deze zijn afspraken niet na, dan kunt u stappen zetten. Ga daarbij zorgvuldig te werk

Wat kunt u doen? Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om problemen te voorkomen of sterker te staan in een procedure. Denk daarbij bijv. aan de hiernavolgende punten.

  • Leg alles vast en zorg voor duidelijke, schriftelijke afspraken over re-integratie.
  • Waarschuw tijdig en schriftelijk als een werknemer zich niet aan afspraken houdt. Geef aan wat u van hem verwacht en wat de gevolgen zijn als hij niet meewerkt.
  • Vraag op tijd een deskundigenoordeel aan bij het UWV.
  • Communiceer helder. Zeker als u merkt dat een werknemer iets niet begrijpt, communiceer dan extra helder schriftelijk en mondeling. Dit kan later van belang zijn in een rechtszaak.
Een werknemer die onvoldoende meewerkt aan zijn of haar re-integratie, kan in principe worden ontslagen. Alleen bij ernstig verwijtbaar gedrag vervalt het recht op een transitievergoeding. Handel als werkgever zorgvuldig en zorg dat u kunt aantonen wat er aan re-integratie is gedaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01