LEVENSLOOP - 10.05.2005

Dit kan niemand laten lopen

De wetgeving inzake pensioen- en levensloopregelingen is afgerond. Moet u nu in actie komen?

U heeft het al in enkele artikelen van Tips & Advies Personeel kunnen le­zen: er gaat veel veranderen inzake VUT, prepensioen en ouderdoms­pen­sioen. Maar als toetje komt daar de nieuwe levensloopregeling nog ac­hteraan. Voor werknemers een zeer aangenaam toetje. Voor u ook?

Sparen uit brutoloon. Elke werknemer mag straks per jaar maximaal 12% van zijn brutoloon onbelast sparen. Het geld wordt op een aparte re­ke­ning gezet.

De werknemer mag zelf beslissen hoe en waarin hij het geld belegt. De werknemer die ouder is dan 50 jaar, mag zelfs méér dan 12% per jaar sparen. Het totaal gespaarde bedrag, exclusief aangegroeide rente, kan maximaal 210% van het laatstverdiende loon zijn. Het geld op de levensloopregeling groeit onbelast aan, want ook over het saldo wordt geen be­las­ting berekend. Normaliter wordt over spaargeld (in box 3) 1,2% be­lasting per jaar geheven; maar niet dus over het saldo van de le­vens­loop­re­geling.

Extra premie? De werknemer die aan de levensloopregeling deelneemt krijgt ieder jaar zelfs nog een premie van de fiscus in de vorm van € 183,- heffingskorting. Voor werknemers dus niets dan voordelen. Mits men het bruto te sparen bedrag kan missen.

Wanneer geld opnemen? Pas op het moment dat het geld van de le­vensloopregeling wordt opgenomen, moet er belasting worden betaald. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om eerder met pensioen te gaan, om de studiekosten van de kinderen op te vangen of om een lange­re periode met verlof te gaan. Dat laatste zien veel werkgevers als een be­­dreiging.

Wat nu te doen? U kunt zich dus gaan voorbereiden op de wens van uw werknemer om een levensloopregeling toe te passen. We raden u echter aan om daar nu nog geen energie in te stoppen. Wacht liever af tot september. Want in die maand wordt definitief beslist of dit allemaal vanaf 1 januari 2006 gaat gelden. Deskundigen hebben daar op dit moment een hard hoofd in en voorspellen dat het niet haalbaar is. Wij houden u op de hoogte.

De levensloopregeling is voor werknemers erg aantrekkelijk. Maar wacht tot september, want dan is pas zeker of deze echt vanaf 2006 gaat gelden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01