BTW - 13.09.2005

Voor gezondheid én BTW!

Er is u natuurlijk veel gelegen aan de gezondheid van uw werknemers. Daarom besluit u in de lege kelder van uw bedrijf een kleine fitness-studio te maken. Dat kan ook fiscaal gezond zijn. Daarom moet u het volgende doen.

Wat nou BTW? Als het bij personeelsinvesteringen gaat om de omzetbelasting (BTW), dan is dat allemaal wat lastig. U krijgt dan immers te maken met het Besluit uitsluiting aftrek voorbelasting (BUA). Het ligt dan aan de maximumgrens van € 227,- per werknemer per jaar aan bevoordelingen. Gaat uw werknemer daar overheen, dan is de BTW op die faciliteiten voor u niet (meer) aftrekbaar. Nu zal de BTW vaak niet doorslaggevend zijn voor uw beslissing, maar als u besloten heeft een ruimte in te richten, dan is het wel zo prettig dat u niet onnodig veel belasting betaalt. Hoe zit dat?

Hier gaat het om

Stel, u wilt uw werknemers gelegenheid geven tot het beoefenen van sport in uw bedrijfskelder. U wilt geen gedoe met het BUA en toch fiscaal voordeel?

Om nu de door u betaalde BTW volledig te kunnen aftrekken (zonder die lastige BUA), moet u het volgende doen. Tip. Vraag een geringe vergoeding van uw werkne­mer voor het gebruik van de fitnessruimte. U draagt daar vervolgens 6% BTW over af. U kunt dan de hele BTW (meestal 19%) over de investeringen aftrekken. Tip. Dit leidt ook tot een fi­nancieringsvoordeel, u hoeft immers minder geld te lenen.

Dit moet u in de gaten houden.De staatssecretaris heeft begin dit jaar een Besluit uitgevaardigd (Besluitnummer CPP2004/2318M) waarin hij uitvoerig ingaat op de vraag wat moet worden verstaan onder het geven van gelegenheid tot sportbeoefening.

Voorwaarden. Het Besluit geeft aan dat de volgende criteria in acht moeten worden genomen:

• Is er een sportaccommodatie, dat wil zeggen een onroerende zaak die specifiek en permanent voor sportbeoefening is ingericht?

• Is er sprake van actieve sportbeoefening?

• Is er geen sprake van verhuur van een onroerende zaak?

Let op. Voor toepassing van het verlaagde tarief van 6% (dus afdracht van BTW over de vergoeding), moet u aan alle criteria voldoen.

Doe er nog een drankje bij

Bij bijvoorbeeld een fitness-studio is het snel duidelijk dat aan de eerste twee criteria is voldaan. De vraag is dan nog of er misschien sprake zou kunnen zijn van verhuur van een onroerende zaak. Bij het ter beschikking stellen van een fitnessruimte kunnen vaak, naast het passief ter be­schikking stellen van de accommodatie, nog an­­dere diensten worden verricht. Het moet dan gaan om een groot aantal specifiek op de sportbe­oefening, in dit geval fitness, betrekking hebben­de dienstverrichtingen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van, toezicht op en be­heer van de fitnessapparatuur, aanvullende faciliteiten zoals het gebruik van douches, kleedkamers en ener­giedrankjes en hapjes.

Let op. U mag niet alleen passief verhuren. Ook al zullen meestal beperkingen zijn verbonden aan de duur van het gebruik van uw fitnesskelder, in dit geval is het kenmerkende element het geven van gelegenheid tot sportbeoefening en niet de verhuur van een onroerende zaak.

Samengevat. Laat uw personeel een vergoeding be­­talen voor het gebruik van uw fitnesskelder en maakgebruik van het verlaagd tarief voor gelegenheid geven tot sportbeoefening. U mag dan de BTW op uw investeringen aftrekken. Om he­­lemaal op nummertje zeker te spelen, doet u er nog iets extra’s bij. Denk bijvoorbeeld aan het ver­kopen van fitnessdrankjes.

Laat uw personeel een kleine vergoeding betalen waarover u 6% BTW afdraagt. Dan mag u namelijk 19% BTW aftrekken over de gemaakte kosten voor de gelegenheid tot sportbeoefening in uw bedrijf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01