SUCCESSIERECHTEN - 01.12.2005

Kinderen tot de orde roepen?

Ouders die dit kalenderjaar nog iets aan hun kinderen willen schenken, moeten snel in actie komen. De meeste ouders willen toch graag nog enige invloed houden op wat het kind met het geld gaat doen. Hoe kan dat worden bereikt?

Herroepelijke schenking. Sinds de invoering van het nieuwe schenkingsrecht per 1 januari 2003 is het mogelijk een schenking te doen die la­­ter teruggedraaid kan worden, zodat de schenker zelf weer over het geld kan beschikken.

Dit is een wijziging ten opzichte van het oude recht. Voorheen gold immers het beginsel ‘eens ge­­ge­ven, blijft gegeven’.

In de praktijk wordt deze ‘herroepelijke schenking’ met name bij schenkingen van ouders aan kinderen vaak to­e­gepast.

Hoe werkt de herroepelijke schenking?

De herroepelijke schenking biedt de ouders de mogelijkheid om de schenking te herroepen als een bepaalde gebeurtenis zich voordoet. Zo behouden de ouders een zekere zeggenschap over de aan hun kind(eren) geschonken gelden.

Ontbindende voorwaarde. De voorwaarde waar­onder geschonken wordt, moet een ontbindende voorwaarde zijn. Deze voorwaarde zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘De schenking wordt ontbonden indien dochter of zoon gaat trouwen in gemeenschap van goederen’.

De ouders behouden op die manier een bepaalde mate van ‘invloed’ over het kind aan wie de gelden ge­schonken worden. Immers, als het kind een be­paalde handeling uitvoert (of in een bepaalde situatie terechtkomt) hebben de ouders de mogelijkheid de schenking terug te draaien.

Akte van schenking. Leg de herroepelijke schenking altijd schriftelijk vast, dan kan er later geen discussie over ontstaan.

De akte van schenking hoeft niet per se door de notaris te worden opgesteld, maar bij grotere be­­dra­gen is dit wel aan te raden.

Geen terugwerkende kracht. Als de ontbindende voorwaarde in vervulling gaat, heeft het herroepen van de schenking geen terugwerkende kracht. Dit betekent dat als de schenking wordt herroepen en de in het verleden geschonken gelden in waarde zijn gedaald, de ouders dan geen ‘schadevergoeding’ kunnen vragen bij het kind. Het risico van waardevermindering ligt dus bij de ouders. Let op. Als het kind op eigen kosten de geschonken goederen en/of gelden heeft verbeterd of uitgebreid, moeten de ouders bij herroeping deze kosten vergoeden.

Schenkingsrecht

Het schenkingsrecht is meteen verschuldigd op het moment dat de schenking wordt gedaan. Het maakt hierbij niet uit of er een ontbindende voorwaarde aan de schenking is gekoppeld.

Teruggaaf schenkingsrecht. Als de schenking dan later wordt ontbonden door het in vervulling gaan van de voorwaarde, wordt het reeds afgedragen schenkingsrecht op verzoek door de Belastingdienst terugbetaald.

Iets voor u?

Er zijn dus verschillende situaties denkbaar waarin het nuttig of wenselijk kan zijn om een schenking te herroepen. Zo kan de schenking bijvoorbeeld worden gekoppeld aan het afstuderen, samenwonen, trouwen of ouderschap van het kind. Het kan ook zijn dat de ouders teleurgesteld zijn in de wijze waarop het kind met het geschonken geld omgaat.

Ook is het denkbaar dat de ouders vrezen dat het kind bij een faillissement betrokken raakt. De ouders kunnen dan de geschonken gelden veiligstellen door de schenking te herroepen.

Bij een ‘herroepelijke’ schenking is het mogelijk om een eenmaal aan de kinderen gedane schenking terug te draaien. Leg deze schenking altijd schriftelijk vast. Bij grotere bedragen is het aan te raden de notaris in te schakelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01