CONTROLE - 01.12.2005

Wat moet u laten zien?

Inlichtingenplicht. In de wet staat dat iedereen verplicht is de gegevens en inlichtingen te verstrekken die voor de belastingheffing van belang kunnenzijn. Deze bepaling strekt erg ver. U kunt hierbij denken aan alle vormen van administratie, zoals kasboeken, agenda’s, cliëntendossiers en calculaties.

Inlichtingen bij derden. Verder regelt de wet dat de Belastingdienst ook bij derden inlichtingen kan vragen. U kunt hier op twee manieren mee te maken krijgen. Allereerst kan de Belastingdienst u vragen stellen inzake de belastingheffing bij een derde. De controleur kan bijvoorbeeld vragen om inzage in alle facturen die u van een bepaalde leverancier heeft ontvangen.

Omgekeerd kan het ook gebeuren dat er bij derden navraag wordt gedaan in verband met uw belastingpositie.

Geheimhouding

Als de Belastingdienst bij derden gegevens op-vraagt, kunnen bepaalde dienstverleners (met na­­me notarissen, advocaten en artsen) een be­­roep doen op hun geheimhoudingsplicht.

Niet voor uw adviseur. Deze geheimhoudingsplicht geldt uitdrukkelijk niet voor uw accountant of belastingadviseur. Deze zijn dus op basis van de wet verplicht mee te werken aan het verstrekken van informatie die van belang kan zijn voor uw belastingheffing.

Uitzondering. Op de informatieplicht van uw accountant en belastingadviseur is wel een uitzondering gemaakt. U of uw adviseur hoeven geen inzage te geven in de adviezen die uw adviseur heeft uitgebracht.

De meeste adviezen beginnen echter met een beschrijving van het bedrijf, de bedrijfsadministratie of de wijze van bedrijfsvoering. De Belastingdienst stelde zich nog wel eens op het standpunt dat men toch inzage kon vragen in dit be­schrijvende/feitelijke deel van een advies, omdat dit niet onder de uitzondering viel. Tot op heden werd daarom zo’n advies vaak in twee delen uitgebracht. Recentelijk heeft de Hoge Raad hierover een uitspraak gedaan.

In dit geval wilde de Belastingdienst niet alleen verslagen van management- en commissarisvergaderingen inzien, maar ook een door een accountant opgesteld due-diligencerapport.

Zo’n rapport wordt vaak opgesteld in het kader van een fusie of overname. In zo’n rapport onderzoekt een onafhankelijke accountant de financiële en fiscale positie van een bedrijf. Daarbij worden ook eventuele fiscale risico’s in kaart gebracht. Met name dit laatste punt wil de Belastingdienst natuurlijk graag te we­­ten komen.

Standpunt inspecteur

De inspecteur stelde dat hij inzage mocht vragen omdat met name het beschrijvende gedeelte van zo’n due-diligencerapport relevante gegevens zou kunnen bevatten.

Standpunt rechter

De Hoge Raad oordeelde echter dat het due-diligencerapport niet door de Belastingdienst ingezien mocht worden, omdat dit in strijd zou zijn met het zogenaamde ‘fair-playbeginsel’.

Voor de praktijk is van belang dat de Hoge Raad hier nog aan toevoegde dat dit ook geldt voor het feitelijke en beschrijvende gedeelte van het rapport. Tip. Het is dus in feite niet meer nodig om het feitelijke/beschrijvende gedeelte van het advies of rapport van uw accountant of belastingadviseur gescheiden te bewaren.

U kunt de besproken uitspraak downloaden via http://belastingen.indicator.nl (BT 10.19.06).

Hoge Raad, 23 september 2005, nr. 38.810

Zorg dat u adviezen van uw accountant en belastingadviseur niet bij de overige bedrijfsadministratie bewaart. Zo kunt u makkelijk en snel aangeven wat een be­­las­tingcontroleur wel en niet mag inzien.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01