BELASTINGEN - 20.09.2006

Belasting betalen uitstellen?

In de bouwsector, waar het meestal per bouwwerk om groot geld gaat, kan een verstandige winstneming heel veel geld opleveren. Wanneer mag u fiscaal winst nemen en dus belasting betalen? Wanneer moet u winst nemen?

(Wanneer) belasting betalen? Iedere bouwondernemer gaat voor winst. En u weet dat er over deze winst belasting betaald moet worden. Een belangrijke vraag hierbij is echter het tijdstip van belasting betalen. Dat tijdstip hangt weer nauw samen met de vraag hoe u een onderhanden werk waardeert en wanneer u (boekhoudkundig) ‘winst neemt’. Wanneer mag u winst nemen, wanneer moet het? Dit is niet echt eenvoudig. Meestal zult u geïnteresseerd zijn in uitstel van winstneming. Zo laat mogelijk de winst pakken, zo laat mogelijk belasting betalen dus. Op deze manier kan een slimme belastingplanning aanzienlijke rente- en liquiditeitsvoordelen opleveren. Ook kunt u belastingtariefvoordelen behalen, wanneer het tarief in de toekomst lager zal zijn. Maar winst uitstellen kan niet altijd! Daar staat tegenover dat het soms slim is om zo vroeg mogelijk winst te nemen. Zeker vanaf 2007. Eén ding is duidelijk: op het gebied van winstneming gaat heel veel veranderen.

Aannemingsovereenkomst en calculatie

Belasting zo lang mogelijk uitstellen. Als u een aannemingsovereenkomst sluit, zal er meestal een calculatie zijn gemaakt en een offerte zijn gedaan. U weet dus wat de klus hopelijk zal gaan opleveren. Maar niets is zeker, de bouw kan meevallen of tegenzitten! Bij ondertekening van het contract is winstneming daarom nog niet aan de orde. Dat wordt anders als u de nota verstuurt voor de eerste termijn van het bouwwerk. Dan komt winstneming mogelijk wel aan de orde. Maar vaak bent u nog niet uit de kosten. Dat komt pas later, als alle kosten zijn goedgemaakt en winst in zicht komt. Dat is gunstig omdat u op deze wijze het betalen van belasting zo lang mogelijk kunt uitstellen.

Anders doen door uitsmeren? U kunt het fiscaal echter ook anders doen: door de verwachte winst uit te gaan smeren over alle termijnen.

Stel dat u verwacht dat een werk u een bedrag van 100.000,- aan winst zal gaan opleveren. U factureert in vijf termijnen. Dan mag u ook bij iedere factuur een bedrag van 20.000,- aan winst nemen. Hierdoor gaat u eerder belasting betalen.

Per 2007 verplicht. Deze laatste (uitsmeer)me­thode is vanaf 2007 overigens verplicht! Dit is trouwens enkel van belang voor projecten die zich uitstrekken over meer dan één jaar, iets dat in de bouw natuurlijk niet ongebruikelijk is.

Tip. Het is in die situatie overigens van het grootste belang om bovenop de (tussentijdse) cijfers van een project te blijven zitten. Let op. Draait een project minder voorspoedig dan voorzien, dan moet de winstneming meteen worden bijgesteld. Doet u dat niet, dan loopt u de kans dat u in eerste instantie te veel winst heeft aangegeven, en dat pas later - bij oplevering van het project, nadat de laatste termijn is ontvangen - richting fiscus kunt herstellen! En wie voelt zich nu geroepen om de fiscus vroegtijdig te financieren?

Belastingplannen voor 2007. Het plan is dat de belastingtarieven voor ondernemers (in ieder geval degenen met een B.V.!) in 2007 lager zullen liggen dan dat nu het geval is. Dus kan het extra verstandig zijn winstneming in 2006 nog even uit te stellen. Maar pas op! Vanaf 2007 veranderen de regels voor verliesverrekening ingrijpend. Verliezen zijn dan nog maar beperkt te verrekenen. En dan kan het juist heel verstandig zijn om snel winst of verlies te nemen! Dit om te voorkomen dat verliezen ontstaan of zelfs onbenut verloren gaan. Wij gaan hier in T&A Bouw verder op in als meer bekend is over alle definitieve veranderingen.

U kunt in 2006 het betalen van belasting zo lang mogelijk uitstellen omdat u pas winst hoeft te nemen op het moment dat u voor een bouwproject uit alle kosten bent. Dit levert u rente en liquiditeitsvoordeel op. Plus u profiteert straks naar verwachting van lagere belastingtarieven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01