KOSTENVERGOEDINGEN - 12.09.2006

Kijk nu al uit naar de paarse krokodil!

Vooruitlopend op het doorvoeren van het wetsvoorstel ‘Paarse krokodil’ in 2007, kunt u daar nu al op inspelen. Lees hier hoe u dat ten aanzien van uw kostenvergoedingen clever kunt aanpakken.

Voorbereiden op de paarse krokodil?

Eind mei is het wetsvoorstel ‘Paarse krokodil’ ingediend. In dit wetsvoorstel staan een aantal wijzingen in de loonbelasting; vooral op het gebied van kostenvergoedingen. Wij verwachten dat deze voorstellen door het parlement zullen worden aangenomen.

Het wordt op basis van de nieuwe voorstellen straks bijvoorbeeld mogelijk om (anders dan nu) onbeperkt zakelijke maaltijden te vergoeden of te verstrekken. U kunt uw werknemer de kosten die hij maakt dan ook fiscaal vriendelijk en gemakkelijker vergoeden of verstrekken. Fijn voor uw werknemer en voor u!

De bedoeling is dat de wijzigingen in het wetsvoorstel Paarse krokodil ertoe leiden dat de administratieve lasten van u als werkgever verlicht worden. Hoe de uiteindelijke wet komt te luiden is nu natuurlijk nog niet helemaal duidelijk. Toch kunt u nu een aantal zaken voorbereiden, vooruitlopend op de invoer van die nieuwe wetgeving. Tip. Inventariseer alvast welke afspraken er zijn ten aanzien van kostenvergoedingen, dan kunt u straks snel(ler) handelen.

Hanteert u een vaste kostenvergoeding?

Wij adviseren u deze kostenvergoeding periodiek te onderbouwen door uw werknemers een aantal maanden de bonnetjes te laten bewaren en op grond van deze bonnetjes de onbelaste vergoeding per kostensoort vast te stellen.

Let op. Doet u dat niet, dan kan de Belastingdienst u achteraf vragen de kosten aannemelijk te maken (bewijzen) en dit is vaak lastig! Lukt het achteraf niet om de kosten aannemelijk te maken dan zal dit leiden tot een correctie en een boete van al gauw 25% van de correctie.

Wat is het gevolg dan voor u?

Naar verwachting zal het na invoering van de Paarse krokodil mogelijk zijn een hoger bedrag aan onkosten te vergoeden (bijvoorbeeld voor maaltijden en telefoon). Daarnaast kunnen er wellicht kosten vergoed worden die nu nog niet in uw (vaste) kostenvergoeding zitten.

Tip. Als u nu opnieuw een onderbouwing maakt, dan kan blijken dat u na invoering van de paarse krokodil een hogere kostenvergoeding mag verstrekken. Het is dan ook verstandig, óók als u nu al bezig bent met een onderbouwing, de bonnetjes van op dit moment niet aftrekbare bedragen te bewaren. Misschien kunnen deze volgend jaar wél worden meegenomen. Het is dus verstandig om begin volgend jaar de onderbouwingen nog eens te bekijken!

Geldt ook voor cafetariabeloning!

Heeft u cafetaria-afspraken, u weet wel bruto­loon geruild tegen andere loonbestanddelen? Deze kunnen mogelijk ook worden uitgebreid als gevolg van de Paarse krokodil. Als de inhoud van de definitieve wettelijke regeling bekend is, doet u er goed aan ook deze opnieuw te bekijken. Zo wordt het hoogstwaarschijnlijk aantrekkelijker om bedrijfsfitness te vergoeden en te verstrekken. Inventariseer daarom vast wat er al is en wat uw werknemers graag zouden willen.

Doet u niets?

Dan ook geen probleem. Het kan echter wel zijn dat uw werknemer een deel van het voordeel mist omdat de nieuwe kostenvergoeding pas in de loop van 2006 kan ingaan.

Door nu al te inventariseren welke kosten u vergoedt en daar recente bonnen van te bewaren, heeft u dadelijk na definitieve invoering van die nieuwe wet geen bewijsproblemen meer. Dat scheelt een hoop gedoe.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01