LOONBELASTING EN PREMIES - 12.09.2006

Premies over werkgeversbijdrage?

Hoe zit het ook alweer? Sinds het begin van dit jaar geldt een verplichting voor de werkgever om een bijdrage te betalen voor de premie Zorgverzekeringswet. Wat zijn de gevolgen van een recent Besluit over dit onderwerp?

Even opfrissen. Zoals u weet, moet u met ingang van dit jaar aan uw werknemers een bijdrage Zorgverzekeringswet betalen. In sommige gevallen was er echter al een vroegere afspraak dat u een deel van de premies voor een (particuliere) ziektekostenverzekering zou betalen.

Salderingsregel

Deze afspraken konden voortvloeien uit een cao of uit een afspraak tussen u en uw werknemer. Voor zover deze afspraken met ingang van 1 januari 2006 zijn blijven bestaan, kon u de zogenaamde ‘salderingsregeling’ toepassen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de afgesproken vergoeding voor de ziektekostenverzekering verminderd mag worden met de verplichte werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Hierdoor hoeft u geen dubbele vergoeding tebetalen. Zonder salderingsregeling zou u zowel de volledige in het verleden afgesproken vergoeding, als de verplichte werkgeversbijdrage betalen.

En daar wringt de schoen …

Vervolgens ontstond het volgende probleem: de premieheffing werknemersverzekering en de verplichte bijdrage Zorgverzekeringswet was namelijk niet verschuldigd over de verplichte werkgeversbijdrage. Dit is anders voor wat betreft de bijdrage voor een particuliere ziektekostenverzekering. Let op. Over een dergelijke bijdrage zijn in principe wel degelijk premies werknemersverzekering en de werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet verschuldigd.

De Belastingdienst stelde zich dan ook op het standpunt dat, indien de salderingsregeling werd toegepast óók over het te salderen bedrag (de eerder afgesproken vergoeding voor ziektekostenverzekering) premies werknemersverzekeringen én een bijdrage zorgverzekering berekend moesten worden. Dit betekende dus eigenlijk in het geval van salderen dat een vergoeding waarover géén premies werknemersverzekeringen en géén werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet hoefde te worden betaald, werd ‘geruild’ tegen een vergoeding waarover wél premie werknemersverzekeringen en werkgeversbijdrage Zorgverzekering verschuldigd is.

De staatssecretaris schiet u te hulp!

In de gevallen dat de werknemer een inkomen had van lager dan de premiegrens, leidde dit tot kostenverhoging. Inmiddels heeft de staatssecretaris bij Besluit van 6 juli 2006 (Cpp2006/935M) laten weten dat dit toch niet de bedoeling is.

Tip. Ook het gesaldeerde bedrag hoeft niet te worden meegenomen als loon voor de werknemersverzekeringen en berekening van de werkgeversbijdrage zorgverzekeringsbijdrage. Voor zover de afgesproken bijdrage niet gesaldeerd wordt, moeten deze bijdragen wel betaald worden.

Wat moet u doen?

Als u in verband met afspraken van voor 2006 een bijdrage ziektekostenverzekering betaalt, moet u nagaan over welke bijdrage u premie werknemersverzekeringen betaalt. Mogelijk kan dit bedrag worden verlaagd (met de gesaldeerde bedragen). Dit moet gebeuren door middel van correctieberichten die gelijktijdig met de eerstvolgende aangifte of de daaropvolgende aangifte loonheffingen moeten worden meegestuurd. Uw salarisadministrateur kan hierbij helpen.

Over het gesaldeerde bedrag hoeft u geen premies voor de werknemersverzekeringen en geen werkgeversbijdrage zorgverzekering te betalen. Vraag uw salarisadministrateur of via correctieberichten geld over de periode vanaf 1-1-2006 teruggevraagd kan worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01