BANK - 29.06.2007

Veilig internetbankieren: waar moet u op letten?

Internetbankieren wordt steeds gewoner. Voor kleine ondernemers is er nu zelfs een speciale internetbank (Bizner). Ook oplichters proberen echter hun slag te slaan. Hoe voorkomt u fraude bij uw bankzaken zo veel mogelijk?

Wat moet u minimaal doen?

Een aantal voorzorgsmaatregelen kent u wel. Hieronder een overzicht van wat u zeker moet doen.

1. Installeer altijd een antivirus- en antispyware-s­canner, die zichzelf automatisch updatet en zorg ervoor dat uw besturingssysteem altijd bijge­werkt is met de laatste updates!

2. Reageer niet op vragen via e-mail om uw gebruikersnaam en/of wachtwoord of andere persoonlijke gegevens. Gevestigde banken zul­len nooit uw wachtwoorden en/of gebruikers­namen vragen, dus ga er niet op in.

3. Houd toegangscodes en wachtwoorden geheim. Ga net zo zorgvuldig met deze gegevens om als met uw pincode. Als het even kan: schrijf ze niet op en houd ze voor uzelf.

4. Zodra u bij uw bank inlogt, controleert u in de adresbalk van uw browser of het internetadres begint met https:// Staat er alleen http:// ga dan beslist niet verder.

5. Controleer de aanwezigheid van een hangslotje. Bij beveiligde verbindingen moet er een hang­slotje staan in de statusbalk van uw browser.

6. Controleer bedragen, codes en verzendlijsten. Ga bij het verzenden van uw financiële transac­ties goed na of bedragen, codes en definitieve verzendlijsten kloppen.

7. Log altijd uit via de knop uitloggen en sluit alle vensters van uw browser af.

8. Ook al doet u al uw bankzaken online, contro­leer uw afschriften altijd op verdachte geldop­names of overboekingen.

Wat kunt u nog meer doen?

Een aantal zaken zijn geen absolute noodzaak maar wel aan te bevelen.

1. Installeer een firewall. Een firewall controleert inkomende en uitgaande verbindingen tussen uw computer en internet. Malafide software die onverhoeds op uw systeem is geïnstalleerd, kan contact proberen te leggen met (kwaadwillende) derden om uw privacygevoelige gegevens door te sturen. Een firewall kan dat voorkomen.

2. Elke beveiligde verbinding verloopt via een zogenaamd ‘SSL-certificaat’. Controleer dit certificaat door te dubbelklikken op het hangslotje in uw browser (bij Explorer 7 klikt u één keer en kiest u voor ‘Bekijk certificaat’). U kunt dan zien of het certificaat verleend is aan uw bank en/of geldig is.

3. Controleer de tijd en datum waarop voor het laatst is ingelogd. De meeste banksites melden na het inloggen meteen wanneer dat voor de laatste keer is gedaan. Kloppen deze gege­vens niet, dan is mogelijk iemand anders binnen uw account actief. Ga na of dit wel in orde is.

4. Is een wachtwoord nodig, verander dat dan elk half jaar. Kies een veilig wachtwoord van minimaal acht ka­rakters dat bestaat uit een mix van kleine let­ters, hoofdletters, cijfers en bijzondere tekens.

Een kort stappenplan voor een veilig en makkelijk te onthouden wachtwoord, kunt u downloaden van http://landbouw.indicator.nl (LB 09.19.04).

Meer informatie

De grote banken geven op hun websites adviezen voor veilig internetbankieren. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB - http://www.nvb.nl/index.php?p=17954/) vindt u ook veel informatie over veiligheidszaken.

Zie ook de themati­sche website Veilig Betalen en Bankieren (http://www.veiligbankieren.nl).

Neem voor veilig internetbankieren enkele minimale voorzorgsmaatregelen in acht, zoals: 1. installeer een virus-/spywarescanner, 2. check of het websiteadres begint met https:// en 3. controleer de site op een ‘hangslot’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01