HARDWARE - 31.01.2008

Mobiel internetten: welk toestel?

Steeds meer mensen willen continu en overal online zijn. Dat kan tegenwoordig met heel wat toestellen. Wat is er allemaal mogelijk?

1. Gsm’s en smartphones. Heeft u een vrij recente gsm, dan kunt u, met de juiste instellingen, meestal wel naar sites surfen, bv. naar de ‘mobiele’ versie van Google (http://m.google.com). Dit gaat echter niet erg snel en uw gsm-schermpje is nogal klein. Beter is een pda of een smartphone, waar­­bij het schermpje groter is en de resolutie hoger. Moderne smartphones ondersteunen ook 3G (umts of hsdpa) zodat u ongeveer even snel moet kunnen surfen als met uw breedbandconnectie (hoewel die snelheid niet overal gehaald wordt). Tip. Check goed de prijzen en de mogelijkheden voor mobiel internetten bij uw gsm-operator en kies voor een vast maandelijks bedrag om onverwacht hoge fac­turen te vermijden!

2. Computer. Een laptop past niet in uw jas­zak, maar sommigen vinden het toch handiger om met een echte computer te surfen en te mailen. Een paar moderne laptops hebben al een ingebouwde ‘wwan-aansluiting’. Het volstaat om uw sim-kaart in de pc te stoppen om dan via umts of hsdpa snel te kunnen surfen. Dat kan ook met een aparte datakaart of door uw laptop via bluetooth te verbinden met uw gsm.

3. iPhone en gPhone. Apple’s smartphone, de veelbesproken iPhone (http://www.apple.com/iphone/), is bij ons officieel nog niet verkrijgbaar, maar wel als importexemplaar. Uw verkoper heeft dan de ‘sim-lock’ verwijderd zodat ook uw sim-kaart in het toestel past. Toch raden wij de iPhone op dit moment niet aan: hij ondersteunt namelijk geen 3G zodat surfen erg traag gaat. Ons advies: afwachten tot er een snellere versie op de markt komt die ook gewoon in ons land te koop is.

De gPhone van Google is nog zo’n hype. De toe­stellen zullen gebaseerd zijn op Linux (‘Android’). Er is nog geen enkele telefoon te koop en de ver­wachting is dat dit pas eind 2008 gebeurt, wellicht eerst in de VS. Interessant is wel dat 34 fabrikanten ‘meedoen’. Dit moet dus hét alternatief worden voor de iPhone en de bestaande smart­phones.

4. Tablet. Verder is er de ‘internet tablet’ van Nokia. Het gaat hier niet om een gsm, maar om een apparaatje met een groot scherm en even­tueel een toetsenbordje. U kunt er geen sim-kaart in doen, maar u gaat via wifi of bluetooth online. De internet tablet bevat draag­­bare versies van alle nodige software: Skype, Firefox, een tekst­verwerker, een pdf-reader, ... Ook muziek be­­luisteren kan, net zoals videoconferenties houden, via de ingebouwde webcam. In de laatste versie, de N810 (http://europe.nokia.com/A4568578 - zo’n € 450), zit er zelfs een gps-ontvanger. Er zijn verder honderden programma’s beschikbaar om­­dat dit een ‘open’ platform is (op basis van Linux).

5. Hoe kiest u? Kiezen is niet eenvoudig, maar sites zoals GoT (http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/88) of Internet Tablet Talk (http://www.internettablettalk.com) helpen u.

Tip. Heeft u een toestel op het oog, zoek dan op dergelijke forums of via Google naar de meningen van gebruikers. Soms bevatten toestellen zo­­veel kinderziektes dat u beter even kunt wachten!

Wilt u altijd mobiel kunnen surfen, dan is een snelle smartphone de meest logische oplossing. Wacht voor de iPhone op een 3G-versie of kijk nog een tijdje de kat uit de boom tot de eerste gPhones verschijnen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01