INTERNET - 15.02.2008

Een eigen website, en nu nog een naam

Voor een eigen website heeft u een (domein)naam nodig. Wat moet u hierover weten en hoe zit dat als een ander uw naam heeft gekaapt.

Een domeinnaam is een aanduiding voor een loca­tie op internet en wordt gebruikt voor allerlei in­ternetdiensten, zoals een website of een e-mail­adres. Domeinnamen beginnen met een naam en eindigen op o.a. .nl - .com - .org - enz. De instantie die zich in ons land bezighoudt met de uitgifte en het beheer van .nl-domeinnamen is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland ( SIDN – http://www.sidn.nl). Voor alle details rondom het aanvra­gen van een domeinnaam, kunt u hier terecht. Wilt u meer weten over de technische kant van websitenamen en domeinen, dan kunt u een kijkje nemen op Internetten.nl (http://www.internetten.nl - klik op ‘webhosting’ - ‘domeinnamen’).

Hoe kiest u een naam?

Een domeinnaam mag bestaan uit letters, cijfers en het koppelteken (niet aan het begin of eind van de naam en geen twee achter elkaar) en telt maxi­maal 63 tekens. Voor uw bedrijfswebsite zult u al snel uw bedrijfsnaam als domeinnaam willen. Maar het kan ook een merk/productnaam zijn of zelfs een beschrijvende naam. Bijvoorbeeld keu­kenleverancier Koppens-Keukens heeft ook een kookstudio De pollepel. Hij kan dan achtereenvolgens de do­meinnamen koppens.nl - koppenskeukens.nl - de­pollepel.nl - lekkerkoken.nl kiezen.

Tip 1. Hoe makkelijker uw domeinnaam is te onthouden, hoe beter. Tip 2. Hoe beter uw domeinnaam overeen­komt met de inhoud van de website, hoe beter u bij de zoekmachines scoort.

Is die naam wel vrij?

Controleer op de site van de SIDN of de naam nog vrij is. Let op. Het volstaat niet om de domein­naam in Internet Explorer in te typen. Het kan voorkomen dat de website niet bestaat, maar het do­mein al weggegeven is (al actief is). Zo blijkt kop­pens.nl al te bestaan en koppenskeukens.nl niet. De pollepel.nl bestaat ook nog niet. Het lekkerkoken.nl is wel actief, maar de website be­staat nog niet.

Hoe te registreren?

Het vastleggen van uw domeinnaam kan niet di­rect bij de SIDN zelf, maar alleen via een ‘deelne­mer’, ook wel ‘hostingprovider’ genoemd. Hiervan zijn er in Nederland op dit moment meer dan 2.000 en een keuze maken, is niet eenvoudig. De kosten zijn minder relevant want die bedragen maximaal € 10,- per jaar. Hostingproviders kunt u vinden op Webhosters (http://www.webhosters.nl), maar het is beter om uw ict-adviseur of een collega-onderne­mer om raad te vragen

Tip. Doet u internationaal zaken of heeft u hier plannen toe, dan is het vast­leggen van een Europees .eu-domein of een we­reldwijd .com-domein een optie. Dit kan bij de meeste Nederlandse hostingproviders.

Inbreuk

De SIDN controleert niet, of u inbreuk maakt op een bestaande handelsnaam. Check hiervoor van tevoren of de gekozen naam niet al door een branchegenoot in dezelfde regio wordt gebruikt. Als u bijv. depollepel.nl krijgt, maar er bestaat toch al jaren een bedrijf dat zo heet, dan kan dat bedrijf wel eens uw domeinnaam claimen. Als dat tot een conflict leidt, probeer dan eerst in overleg tot een oplossing te komen. Komt u er samen niet uit, dan kunnen u en het bedrijf naar het Arbitrage-instituut voor domeinnamen (http://www.wipo.int/amc/en/contact/ - zoek een contactpersoon die Nederlands spreekt). In het uiterste geval moet u naar de rechter. Zit u fout, dan moet u de gewraakte naam overdragen en iets anders bedenken.

Registreer zo vlug mogelijk alle relevante domeinnamen voor uw produc­ten of bedrijf. Voor de kosten hoeft u het niet te laten (enkele tientjes per jaar). Er geldt hier namelijk wie het eerste komt, die het eerst maalt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01