HANDELSPRAKTIJK - 29.02.2008

Een fout met uw advertentie

Stel, uw advertentie staat niet - zoals afgesproken - op de voorpagina. Bovendien is ook nog eens een prijs foutief vermeld. Gevolg?

Oeps, verkeerde pagina. Veel bedrijven adverteren in lokale kranten of in huis-aan-huisbladen. Wellicht geeft u daarbij een bepaalde voorkeur op. Bijvoorbeeld plaatsing naast de gemeenteberichten of op de voorpagina. De advertentietarieven hangen meestal af van de soort pagina. Uiteraard is de voorpagina doorgaans het duurst. Heeft u afgesproken dat uw advertentie op de voorpagina zal komen en staat uw advertentie toch op een andere pagina, dan is de uitgever zijn verplichtingen niet nagekomen. U hoeft de advertentie dan niet te betalen. Een oplossing kan dan zijn dat uw advertentie in het volgende nummer wél op de voorpagina wordt afgedrukt (en u betaalt alsnog voor die ene publicatie).

Maar soms is herstel niet mogelijk omdat de advertentie dan domweg te laat verschijnt. Uw actieweek is dan voorbij of het geplande evenement is al achter de rug. In dat geval hoeft u de rekening van de uitgever niet te betalen. Heeft u dan ook nog recht op schadevergoeding? Waarschijnlijk helaas niet, omdat uitgevers dit gewoonlijk standaard uitsluiten in hun algemene voorwaarden.

Foutje niet gezien. Wat in de praktijk nog vaker voorkomt is dat er fouten in advertenties staan. Bijvoorbeeld een foutief vermelde prijs, telefoonnummer, website, adres, …

Werd een proefdruk aan u toegezonden en stond daar die fout al in, dan komt de fout voor uw rekening. U moet dan toch de advertentiekosten aan de uitgever betalen.

Kan de fout aan de uitgever worden toegerekend, dan hoeft u de advertentiekosten niet te betalen. Maar voor het overige blijft u wel met uw eigen schade zitten. Want ook zal de uitgever zich in zijn algemene voorwaarden hoogstwaarschijnlijk tegen de gevolgen van fouten hebben ingedekt.

Gelden de voorwaarden? Een uitgever kan zich alleen op zijn algemene voorwaarden beroepen als die tijdig aan u kenbaar zijn gemaakt. Dus uiterlijk op het moment dat u de opdracht voor de advertentie plaatste. In belangrijke gevallen is het dus alleszins de moeite waard om eens te controleren op welke manier en wanneer u over die algemene voorwaarden bent ingelicht.

U hoeft geen advertentiekosten te betalen als de fouten niet aan u te wijten zijn. Vaak zal de uitgever zich ingedekt hebben tegen schadeclaims.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01