Plakboeken delen met uw vrienden
Sommige mensen vinden het leuk om in een plakboek foto’s en tekst te combineren tot echte kleine kunstwerkjes. Is het tegenwoordig niet mogelijk om zo’n elektronisch plakboek te maken dat u ook nog kunt delen met vrienden?
Teksten, foto’s, webpagina’s, video’s, enz., bijna alle informatie is tegenwoordig beschikbaar in elektronische vorm. Het moet dus toch ook mogelijk zijn om verschillende stukjes informatie samen te brengen in een ‘elektronisch plakboek’? Dat kan handig zijn als u bv. uit allerlei bronnen info verzamelt over een geplande reis of als u een creatief plakboek wilt maken n.a.v. een familiefeest.
1. Scrapblog (http://www.scrapblog.com) is een online dienst waarmee u een elektronisch plakboek kunt samenstellen. U klikt op deze site gewoon op Get started! (geen registratie nodig) en u krijgt meteen een browservenster met een online Flash-toepassing. U kiest eerst een achtergrond voor uw plakboek en dan kunt u beginnen met het toevoegen van inhoud en foto’s die u uploadt vanaf uw pc of afhaalt bij bv. Flickr of Picasa Webalbums. U kunt zelfs YouTube-video’s in uw plakboek plaatsen. Vervolgens kunt u naar hartenlust stickers, stempels, tekstballonnetjes en figuurtjes toevoegen, pagina’s bijmaken of van plaats veranderen, overgangen maken tussen de pagina’s, achtergrondmuziek bepalen, enz. Als het eindresultaat u bevalt, kunt u het plakboek exporteren als een jpeg-plaatje (zodat u het bv. in zijn geheel kunt doorsturen naar vrienden) of online plaatsen. In deze fase moet u zich wel eerst registreren. U krijgt dan ruimte op de Scrapblog-servers, waar u al uw scrapblogs kunt bewaren en aanbieden aan uw vrienden. U kunt ze gewoon verwijzen naar het webadres van uw scrapblogs of u kunt uw scrapblog zelfs tonen in uw thuispagina bij bv. MySpace.
2. Ript (http://www.ript.com - gratis, voor Windows) pakt het anders aan: dit is geen online dienst, maar aparte software. Na de installatie ziet u een ‘stapeltje’ op uw desktop. U kunt nu elk stuk tekst of beeld dat u ziet in uw Internet Explorer ‘rippen’ (scheuren) naar deze stapel. U hoort daarbij zelfs een scheurend geluid en de ‘scraps’ (de snippers) in het stapeltje hebben gerafelde randjes. Als u klaar bent, dubbelklikt u op uw stapeltje en krijgt u een werkblad te zien met daarop de gesprokkelde snippers. Die kunt u nu op de bladzijden van uw plakboek plaatsen, de foto’s vergroten of verkleinen, de tekst aanpassen, enz. Als uw plakboek klaar is, kunt u het opslaan als een jpeg-bestand dat u bv. kunt e-mailen of printen. U kunt het ook bewaren als een ript-bestand zodat andere Ript-gebruikers het kunnen openen en verder bewerken.
3. Wat wanneer gebruiken? Scrapblog is vooral geschikt als u creatieve plakboeken wilt maken met uw eigen foto’s, bv. van een huwelijk of een geboorte en als u die op een makkelijke manier online wilt delen met vrienden. Ript is eerder geschikt om snel informatie te bundelen die u online vindt, bv. foto’s en tekst rond een toekomstige reis of rond de aankoop van een bepaald product. Handig daarbij is dat Ript ook onthoudt van welke website u een bepaalde snipper gescheurd heeft.