LOONHEFFING - 28.03.2008

De ene VAR is de andere niet

Met het toegenomen aantal ‘eenpitters’ (ondernemers zonder personeel) is het belang van de Verklaring arbeidsrelatie toegenomen. Wist u dat er vier verschillende types VAR zijn? Gebruikt u de juiste?

Vooraf regelen. Het is voor u in de praktijk vaak lastig om te bepalen of er een dienstbetrekking is of dat er sprake is van bijverdiensten. De opdrachtnemer kan daarom voorafgaand aan de start van werkzaamheden bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor een Verklaring arbeidsrelatie (VAR). De VAR geeft duidelijkheid over de arbeidsrelatie van freelancers of zelfstandigen zonder personeel. Let op. Dit geldt overigens alleen voor hen die ook in Nederland wónen.

De Belastingdienst verstrekt op verzoek dus aan de opdrachtnemer een VAR. De opdrachtnemer moet het origineel aan de opdrachtgever geven.

Vier soorten VAR’s

1.VAR-wuo. U krijgt een VAR-wuo als de Belastingdienst vindt dat de inkomsten van de opdrachtnemer behoren tot ‘winst uit onderneming’. Er hoeven dan geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen ingehouden en afgedragen te worden.

2. VAR-row. Als de Belastingdienst de inkomsten van opdrachtnemer rekent tot ‘resultaat uit overige werkzaamheden’, krijgt u een VAR-row.

Helaas geeft een dergelijke verklaring weinig duidelijkheid. De opdrachtgever moet dan toch nog zelf toetsen of er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. In veel gevallen zal er geen sprake zijn van een (fictieve) dienstbetrekking, maar van een opdrachtovereenkomst. Maar dat moet dan dus per geval bekeken worden.

3. VAR-loon. Wordt beslist dat de inkomsten van opdrachtnemer behoren tot loon uit dienstbetrekking, dan wordt een VAR-loon afgegeven. De Belastingdienst vindt dan dat er een gezagsverhouding en een loonbetalingsverplichting is tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De eerste is dan bevoegd instructies over het werk te geven en verplicht zijn loon te betalen, tijdens vakantie en ziekte. Bij een VAR-loon moet de opdrachtgever loonheffing en premies werknemersverzekeringen inhouden en afdragen.

4. VAR-dga. Als de inkomsten van de opdrachtnemer voor rekening en risico van een vennootschap (BV) zijn, kan er een VAR-dga worden aangevraagd. De opdrachtgever weet dan zeker dat de Belastingdienst niet achteraf zal stellen dat de inkomsten rechtstreeks toegerekend moeten worden aan de persoon die de opdracht uitvoerde en dat er daarom loonheffing en premies werknemersverzekeringen ingehouden hadden moeten worden.

Belangrijke spelregels

Zorg dat er een geldige VAR is op het moment dat de werkzaamheden starten.

Een VAR is een jaar geldig en wordt per kalenderjaar uitgegeven. Wordt in de loop van het kalenderjaar met de activiteiten gestart, dan kan de Belastingdienst de verklaring vanaf het begin van de werkzaamheden tot het einde van het kalenderjaar laten gelden. Als de geldigheidstermijn verloopt, dient door de opdrachtnemer (vanaf september) een nieuwe verklaring te worden aangevraagd. Begint de opdracht ná 1 januari, of loopt deze door tot na 1 januari en is deze overeengekomen vóór 1 november, dan blijft de VAR nog maximaal 1 jaar geldig. Tenzij op het moment van de overeenkomst van de opdracht al een VAR voor het nieuwe kalenderjaar was ontvangen.

In de VAR staat beschreven welke werkzaamheden bij u worden uitgevoerd. Verandert de aard van de werkzaamheden, vraag de opdrachtnemer dan ook om een nieuwe VAR.

Zorg dat er al een VAR is voor het begin van het werk. Dat geeft zekerheid over de vraag wel of geen loonheffing en premies in te houden. Uitzondering is de VAR-row, die geeft helaas geen zekerheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01