BELASTINGEN – KOSTENAFTREK - 04.04.2008

Een snoepreis of een studiereis?

Bijblijven op uw vakgebied, daar gaat het om. Dus leest u vakbladen en bezoekt symposia en congressen. Hoe kunt u hier ook fiscaal voordeel mee behalen?

Bijblijven en punten halen

PE. U wordt o.a. door uw eigen beroepsorganisatie als het ware ‘om de oren geslagen’ met permanente educatie. Daarbij moet u ‘punten’ halen. Dus voldoet u naast de werkdruk van uw praktijk aan uw verplichtingen, ook al kost dat extra tijd en vaak veel geld. Dat geldt vooral voor studiereizen en congressen. Het zou prettig zijn als de fiscus mee zou willen werken.

Wat kan er op kosten van de fiscus?

Zakelijke kosten? Als u een congres of symposium bezoekt, zult u daar een goede zakelijke reden voor moeten hebben. Anders geen fiscale aftrekpost. Betreft het een uitje dat slechts voortkomt uit persoonlijke belangstelling of interesse, dan zijn de kosten privé en dus niet aftrekbaar. Doorgaans is die ‘zakelijke reden’ gemakkelijk aannemelijk te maken, bijvoorbeeld met behulp van het programma.

Hoe gaat die belastingaftrek? De kosten van ‘zakelijke’ congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen, en dergelijke zijn niet volledig fiscaal aftrekbaar. De belastingwetgever is van mening dat u altijd ook een privévoordeeltje heeft. Of dat nu terecht is of niet, is fiscaal niet aan de orde. U mag slechts 73,5% van de kosten van een congres (en dergelijke) in aftrek brengen op de winst.

U kunt die aftrekbeperking ‘afkopen’ in ruil voor een extra belast bedrag van € 4.200,-. Maar dat is meestal onvoordelig.

Naar een leuke plek?

Steeds meer aanbieders van congressen en symposia organiseren hun bijeenkomst op een leuke plaats. Parijs, Rome, New York, de Alpen of de Antillen bijvoorbeeld. Voor de deelnemers valt dat vaak prima te combineren met een weekend of weekje vakantie. En dat alles voor ‘weinig geld’, u bent er toch al. De reiskosten (vaak de grootste kostenpost) waren aftrekbaar. Inderdaad ‘waren’. Want er is nu een wettelijke bepaling die volledig van belastingaftrek uitsluit de kosten van opleidingen en cursussen (reis- en verblijfkosten inbegrepen), voor zover deze kosten in een jaar meer bedragen dan € 1.500,-. Tip. Als u kunt aantonen dat de aard van uw werk met zich meebrengt dat u het congres bezoekt, zijn de kosten boven die € 1.500,- toch aftrekbaar. Een congres hoeft dus geen probleem op te leveren. Mits u kunt duidelijk maken dat een vergelijkbare bijeenkomst niet in ons eigen landje georganiseerd wordt.

Tip. U staat sterk richting de fiscus als u goed bewijs achter de hand heeft. Bijvoorbeeld informatie over de medische onderwerpen/casuïstiek die aan de orde kwam(en). Natuurlijk heeft u de documentatiemap bewaard. Een deelnamecertificaat c.q. diploma - zeker met bewijs van aan u verleende accreditatiepunten voor uw (para)medische beroepsregister - is ook een plus! Tip. En bij buitenlandse seminars is belangrijk dat u kunt laten zien dat er ook andere dan Nederlandse deelnemers waren. Want, een congres in het buitenland dat uitsluitend wordt bijgewoond door Nederlandse (para)medici en waar ook geen buitenlandse componenten aan te onderkennen vallen, krijgt fiscaal snel het etiket ‘snoepreis’.

Fiscaal voordeel als u een BV heeft. Als u uw praktijk drijft in de vorm van een BV, heeft u van de hiervoor genoemde aftrekbeperking geen last. U kunt zonder fiscale problemen naar dat congres in New York, enz., als u de privékosten maar keurig vergoedt aan de BV. Veel hoeft dat niet te zijn. U was er immers toch al!

Belastingaftrek is uitgesloten voor opleidingen en cursussen van meer dan € 1.500,-. Toon aan dat de aard van uw medische werkzaamheden met zich meebrengt dat u het congres bezoekt; dan zijn de kosten tóch aftrekbaar!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01