Online hulpjes voor uw bedrijf
We gingen nog eens op zoek naar enkele nuttige webdiensten voor uw zaak. Deze keer draait het om projectbeheer, zakentrips en spam.
1. Projectbeheer.TimeXchange (http://www.timexchange.net) is een handige online dienst waarmee u een overzicht houdt van de tijd en het geld dat aan een project gespendeerd wordt. Zodra u zich gratis registreert, kunt u een nieuw project opstarten (Originating) en de betrokken medewerkers via e-mail uitnodigen. Iedereen die de uitnodiging aanvaardt, kan dan zijn gemaakte uren en zijn gemaakte onkosten invoeren.
Let op! Als u zo’n project opstart, moet u er wel op letten dat u de juiste munt (euro) selecteert, anders klopt de kostenberekening niet. Zodra u alle kosten, en dergelijke van iedereen goedgekeurd heeft (die verschijnen eerst op de Incomplete Approvals-pagina), krijgt u een totaaloverzicht van het project. U kunt de data ook meteen doorsturen naar bijvoorbeeld uw financieel verantwoordelijke. Per teamlid kunt u de mogelijkheden beperken of uitbreiden. Zo kunt u bv. een verantwoordelijke aanstellen die in uw plaats bepaalde kosten kan goedkeuren.
2. Contacten op zakenreis. Gaat u regelmatig op zakenreis? Surf dan eerst eens even naar Dopplr (http://www.dopplr.com). Deze online dienst zoekt uit voor u of er toevallig geen collega’s, zakenrelaties, klanten, kennissen, … in diezelfde stad zitten. Zo wordt uw zakenreis niet alleen aangenamer, maar misschien ook wel productiever. De details van uw eigen geplande reizen kunt u alvast ingeven via Add a Trip. Zo kunnen uw kennissen checken waar u bent, tenminste als u ze via Invite toestemming geeft.
Let op! Als u zelf de reizen van anderen wilt zien, dan moet u hiervoor ook hun toestemming gekregen hebben.
Tip. Het is trouwens mogelijk om op elk moment bepaalde personen geen toegang meer te geven tot uw reisgegevens (dat doet u via Manage connections). Uiteraard werkt een dienst zoals Dopplr alleen goed als u voldoende kennissen heeft die de dienst ook benutten. U doet er dus goed aan om uw zakenrelaties aan te sporen om deze webdienst eveneens te gebruiken. Het is trouwens ook mogelijk om bestaande Dopplr-gebruikers te vinden via andere diensten waar u misschien al een account heeft, zoals Gmail, Flickr en Twitter.
3. Anti-spam. Uw bedrijf heeft ongetwijfeld een eigen site waarop ook een e-mailadres vermeld staat. Zo’n adres is echter kwetsbaar: het kan makkelijk opgepikt worden door zgn. spiders om uw e-mailadres aan spambedrijven te verkopen. Daarom doet u er goed aan om het e-mailadres op uw website te coderen. Dat kan met een online tool op About.com (http://javascript.about.com/library/blemail1.htm). Tik hier bij Name bijvoorbeeld ‘klik hier om ons te mailen’ in en typ daaronder het gebruikte mailadres in. Daarna selecteert u de optie HTML en klikt u op Conceal Email. U krijgt dan een code te zien die u gewoon kopieert naar de broncode van uw website, om precies te zijn naar de plaats waar u normaal gesproken uw e-mailadres zou vermelden. Nu is uw e-mailadres niet meer herkenbaar voor spiders, terwijl het wel bruikbaar blijft voor de bezoekers van uw site.