Pauze of werktijd?
Als uw bedrijf groeit, kunt u zomaar ineens tot de conclusie komen dat de pauze een probleem begint te worden. Als iedereen tegelijk gaat lunchen, is uw bedrijf ineens onbemand. Welke mogelijkheden heeft u om dat te veranderen?
In veel bedrijven is het zo gegroeid dat de medewerkers tegelijk gaan pauzeren. Dan is het bedrijf van 12.00 tot 12.30 uur volledig ‘ontvolkt’.
Wij kunnen ons voorstellen dat hier u als ondernemer niet blij van wordt. Immers, u bent in die tijd niet bereikbaar, uw machines staan stil, etc. Wat zijn uw mogelijkheden om dit te veranderen?
De Arbeidstijdenwet
Onafgebroken rusten. De Arbeidstijdenwet bepaalt dat u als werkgever het werk zodanig moet organiseren dat uw medewerker van 18 jaar of ouder een onafgebroken rusttijd heeft van ten minste 11 uur in elke periode van 24 uur. Als dat nodig is, mag deze rusttijd éénmaal in elke periode van 7 dagen worden ingekort tot ten minste 8 uur.
Pauzeren. Ook als het gaat om pauzes is de Arbeidstijdenwet van belang. Deze wet zegt dat u de arbeid van uw medewerkers zodanig moet organiseren dat de medewerker een half uur pauze kan nemen als hij langer dan 5,5 uur heeft gewerkt. Deze pauze mag worden gesplitst in twee pauzes van elk ten minste 15 minuten. Als uw medewerker op een dag dus korter werkt dan 5,5 uur, hoeft u hem geen pauze te geven.
Als uw medewerker langer dan 10 uur werkt, moet hij een pauze kunnen nemen van ten minste 45 minuten. Ook deze pauze kan worden gesplitst: in drie pauzes van elk 15 minuten.
Afwijken bij cao. Van deze wettelijke ‘pauzeregeling’ kan bij cao worden afgeweken. Let op. Als de medewerker langer dan 5,5 uur werkt, moet zijn werk in ieder geval worden onderbroken door een pauze van ten minste 15 minuten.
Als er dus geen cao van toepassing is in uw bedrijf en er dagelijks 8 uur wordt gewerkt, heeft een medewerker recht op 30 minuten pauze, eventueel te splitsen in twee pauzes van 15 minuten.
Instemming medewerkers. Als u de pauzes in uw bedrijf wilt aanpassen, kan het geen kwaad hierover de meningen van uw medewerkers te polsen. Het werkt natuurlijk altijd makkelijker als iedereen het eens is met een nieuwe regeling.
Tip. Als niet iedereen het er mee eens is, kunt u zich beroepen op ‘goede bedrijfsvoering’ of ‘goede voortgang van de werkzaamheden’.
Tip. Laat de voorgestelde pauzeregeling een tijd ‘proefdraaien’ en evalueer na afloop de reacties van uw medewerkers. Met zo’n proefperiode kunt u de overgang versoepelen Immers, een nieuwe pauzeregeling kan op weerstand stuiten. Onbekend maakt immers onbemind.
Er zijn mogelijkheden
De nieuwe Arbeidstijdenwet geeft u mogelijkheden om de pauzes in uw bedrijf aan te passen aan uw wensen.
Verplichte lunchafspraak. Als u eisen stelt aan de manier waarop uw medewerkers lunchen, bijvoorbeeld gezamenlijk of met klanten, valt deze lunch binnen de werktijd. Zolang u er maar voor zorgt dat een medewerker die 8 uur werkt, twee pauzes van 15 minuten kan nemen. U kunt uw medewerker dan twee koffiepauzes geven, die hij dan kan besteden op de manier die hij zelf kiest.
Let op. Pauzes waaraan u voorwaarden stelt, moeten worden aangemerkt als werktijd. U moet in ieder geval de wettelijke rusttijd van twee (of drie) keer 15 minuten in acht nemen.