BOER EN PRIVé - 06.05.2008

Wat met het recht van overpad?

Op een perceel grond kan een recht van overpad voor buurman zitten. Dat kan soms behoorlijk lastig zijn. Maar is dat recht zomaar opzij te zetten? Waar moet u dan rekening mee houden en wat heeft de rechter daarover gezegd?

Een perceel met recht van overpad. Een koper had een fraai vrijstaand woonhuis gekocht op een fors perceel grond. Het perceel grensde aan de achterzijde aan de parkeerplaats van een bedrijf dat achter het woonhuis lag. Voor dat bedrijf was een recht van overpad (ook wel genoemd: ‘recht van weg’) gevestigd op het perceel van de eigenaar van het woonhuis (de buurman van het bedrijf). Daardoor was de parkeerplaats van het bedrijf zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde goed bereikbaar. De toegangsweg aan de achterzijde liep dus over de grond van de buurman. Dit recht van overpad was ook zo beschreven in de verkoopakte (akte voor overdracht) van het woonhuis, die was opgesteld en getekend bij de notaris. Hierdoor mochten klanten en toeleveranciers van het bedrijf over een breedte van vijf meter over de grond van de buurman rijden. Om overzicht te houden wie er allemaal aan de achterkant de parkeerplaats opreed, plaatste het bedrijf (op eigen grond!) een slagboom.

De buurman plaatst een hek

Afgesloten. De buurman was dat geloop en gerij over zijn eigen grond zat. Daarom sloot hij de toegangsweg naar de parkeerplaats af met een hekwerk, zodat niemand meer via de achterzijde bij het bedrijf kon komen. Dat was volgens hem ook niet meer nodig, want het bedrijf had zelf toch óók een slagboom geplaatst? En als mensen zo nodig de parkeerplaats wilden oprijden, moesten ze maar even omrijden.

Hoor en wederhoor. Bij de rechter eist het bedrijf dat het hekwerk onmiddellijk wordt verwijderd. En om druk op de ketel te zetten eist het bedrijf tevens dat de buurman een dwangsom dient te betalen van € 1.500,- per dag, voor elke dag dat hij weigert. De buurman van zijn kant laat het daar niet bij zitten. Hij eist van de rechter dat het recht van overpad wordt gewijzigd van 5 meter naar 1,5 meter. Daardoor zouden alleen nog fietsers en voetgangers over zijn grond mogen komen. Auto’s en vrachtwagens moeten dan maar omrijden via de voorkant van het bedrijf.

De rechter spreekt zich uit

Sterk recht. De rechter stelt allereerst dat het recht van overpad (ook wel genoemd: ‘een erfdienstbaarheid’) een sterk recht is dat aan een perceel is verbonden. Het staat uitdrukkelijk in de notarisakte waarbij het perceel is aangekocht. En ook wordt het recht van overpad ingeschreven in het Kadaster. De eigenaar van het woonhuis wist dus drommels goed dat hij grond had gekocht waarvoor hij het recht van overpad moest dulden.

Alleen in bijzondere omstandigheden kan dit recht door de rechter worden gewijzigd. Dat is met name het geval als het belang van de eigenaar van de grond onevenredig wordt geschaad ten opzichte van het belang van de rechthebbende (het bedrijf). Maar volgens de rechter is daar in dit geval geen sprake van.

De eigenaar van de grond heeft slechts een gering belang tegenover het belang van het bedrijf. Want voor dit bedrijf is het belangrijk dat de parkeerplaats van twee kanten bereikbaar is. Niet alleen voor zijn cliënten en toeleveranciers. Maar óók ingeval van calamiteiten of bij wegwerkzaamheden aan de voorkant van het bedrijf. De rechter verplicht daarom de eigenaar van het perceel om het hekwerk binnen 14 dagen te verwijderen. Anders kon hij een dwangsom betalen voor elke dag dat hij te laat was. De proceskosten van het bedrijf moest hij direct voor zijn rekening nemen!

Als u genoeg heeft van het recht van overpad over uw grond, overleg dan met uw buurman of hij eraan wil meewerken om die situatie te wijzigen. Gaat u op eigen houtje handelen, dan kan dat een dure (rechts)zaak worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01