IN DE KIJKER - 23.05.2008

Weet wie u contracteert!

Kunt u als makelaar aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw opdrachtgever lijdt als de huurder van zijn pand onvindbaar blijkt? Wat vond de rechter daarvan?

Zoek jij maar een huurder

Beheermaatschappij Edelweiss is gevestigd in Zwitserland. Zij ontwikkelt in Rotterdam een bedrijfsverzamelgebouw. Edelweiss stelt in Nederland een zaakwaarnemer aan. Deze zaakwaarnemer is redelijk goed thuis in de onroerendgoedmarkt. Makelaar Lans krijgt de opdracht om huurders te zoeken voor de leegstaande units.

Met succes verhuurd

Er meldt zich een Belgische kandidaat-huurder, de firma Kierewiet, bij Lans. Kierewiet wordt vertegenwoordigd door de heer Somers. Kierewiet zegt te handelen in tropische producten en wil graag de beschikking hebben over een magazijn in de buurt van Rotterdam. Na enig onderhandelen worden Lans en Kierewiet het eens en Lans stuurt de stukken ter goedkeuring naar de zaakwaarnemer. Deze stukken bestaan uit een kopie van het paspoort van Somers, een kopie van de door Kierewiet aan Somers verstrekte volmacht en een uittreksel uit het handelsregister in Antwerpen van de inschrijving van Kierewiet.

Dan kan het beginnen! Kierewiet stort een waarborgsom en betaalt per kas drie maanden huur vooruit. Zij betrekken het pand en starten met hun handel in tropische producten.

Een inval

Op een dag wordt bij een politie-inval een hennepkwekerij ontdekt in het magazijn van Kierewiet. Bij navraag blijkt Kierewiet niet meer te bestaan. Het aan makelaar Lans getoonde uittreksel uit het handelsregister was al een paar maanden oud en ook de naam en de handtekeningen op de volmacht die Kierewiet aan Somers zou hebben verstrekt, blijken niet te kloppen. Kortom: de vogels zijn gevlogen en Edelweiss kan naar de huurpenningen fluiten. Edelweiss blijft zitten met een forse schadepost bestaande uit gederfde huur, incasso- en advocaatkosten en de kosten van het schoonmaken en repareren van de loods.

Zondebok

Beheermaatschappij Edelweiss stelt de makelaar aansprakelijk. Zij stelt dat de makelaar deze huurder nooit had mogen voorstellen. Namen en handtekeningen klopten niet en het getoonde uittreksel uit het handelsregister was al enkele maanden oud, terwijl bij het ondertekenen van het huurcontract Kierewiet al was uitgeschreven uit het handelsregister. Edelweiss stelt dat een redelijk handelend makelaar niet op deze manier mag optreden. Zo’n makelaar is tekortgeschoten in de zorgplicht jegens zijn cliënt.

Eigen schuld. Het verweer van makelaar Lans is dat Edelweiss zelf ook niet vrijuit gaat. Als professionele speler op de onroerendgoedmarkt had Edelweiss of haar zaakwaarnemer zelf de gegevens kunnen en moeten controleren. Zij hadden dan kunnen constateren dat de namen en handtekeningen niet klopten en dat het ging om een oud uittreksel uit het handelsregister.

Ieder de helft. De rechter vindt dat Lans inderdaad tekortgeschoten is in zijn dienstverlening. Hij is daarom schadevergoeding verschuldigd aan Edelweiss. Edelweiss en haar zaakwaarnemer gaan echter ook niet vrijuit. Lans wordt veroordeeld tot betaling van de helft van de schade van Edelweiss. De andere helft moet Edelweiss zelf dragen omdat haar gedrag heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade.

Controleer voor zover mogelijk alle relevante gegevens voordat u uw cliënt met een potentiële huurder in contact brengt. Dit behoort tot uw taak als redelijk handelend makelaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01