VERZEKEREN - 12.12.2008

Uw overlijdensrisicoverzekering goedkoper?

In de afgelopen jaren zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen bij verzekeraars fors gedaald. Hoe kunt u hiervan profiteren?

Hoezo minder premie betalen? De daling van premies (‘tarieven’ in verzekeringstaal) voor overlijdensrisicoverzekeringen komt enerzijds voort uit een toegenomen concurrentie en anderzijds uit een toegenomen levensverwachting. Een toegenomen levensverwachting houdt voor verzekeraars in dat de kans op overlijden binnen de verzekerde periode kleiner wordt, waardoor premies omlaag kunnen. Daarnaast hebben de meeste verzekeraars inmiddels ‘niet-rokerstarieven’ ingevoerd.

De premie die voor een overlijdensrisico wordt berekend, is onder meer afhankelijk van de looptijd van de verzekering en van de leeftijd van de verzekerde bij aanvang van de verzekering. Ondanks het feit dat u, als u uw overlijdensrisicoverzekering bij een andere verzekeraar wilt onderbrengen, te maken heeft met het feit dat u inmiddels ouder bent geworden, is het in veel gevallen zo dat u door de sterk gedaalde tarieven, dezelfde bedragen kunt verzekeren tegen een lagere premie, of hogere bedragen kunt verzekeren tegen dezelfde premie. Als uw huidige verzekering al vele jaren loopt, bent u inmiddels ook al weer evenveel jaren ouder geworden en kan het premievoordeel gering of in het geheel niet aanwezig zijn. Vooral als uw verzekering pas enkele jaren loopt, kunnen de premievoordelen aanzienlijk zijn.

Een voorbeeld van hoe dit werkt

Een man van 36 jaar sloot bijna 2 jaar geleden een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering af voor de duur van 30 jaar en een verzekerd bedrag van € 60.000,-. De premie die de verzekeraar daarvoor berekent, bedraagt € 318,- per jaar. Als deze man (niet-roker) zijn verzekering nu zou oversluiten bij een andere verzekeraar, dan zou bij eenzelfde verzekerd bedrag en een ongewijzigde einddatum de premie nu € 243,60 bedragen: een verschil van maar liefst 23%! Over de resterende duur van de verzekering loopt dat premieverschil op tot een totaal van ruim € 2.000,-!

Tip. Het loont dus de moeite om u te laten informeren over de mogelijkheden om uw huidige verzekering(en) te beëindigen en een nieuwe verzekering af te sluiten. Het beëindigen van overlijdensrisicoverzekeringen is eenvoudig. Er is normaal gesproken geen sprake van een opzegtermijn. U kunt uw verzekering dus onmiddellijk beëindigen.

Let op. Voordat u uw huidige verzekering beëindigt, dient u er overigens wel zeker van te zijn dat uw nieuwe verzekering ook door een andere (of dezelfde) verzekeraar wordt geaccepteerd. Uw medische situatie kan inmiddels zijn veranderd, waardoor een verzekeraar acceptatie kan weigeren. Stel dat u in zo’n situatie uw oude verzekering al heeft opgezegd, dan zit u klem.

Stappenplan; hoe dit aan te pakken?

Doorloop het volgende stappenplan:

1. vraag uw adviseur, tussenpersoon of verzekeraar een berekening voor u te maken op basis van de huidige tarieven;

2. als het premieverschil de moeite waarde is, vul dan een door uw adviseur, tussenpersoon of verzekeraar aangeleverde gezondheidsverklaring in en verzeker u ervan dat de aanvraag geaccepteerd zal worden;

3. als u de zekerheid van acceptatie heeft, vraag dan definitief de nieuwe verzekering aan en zeg de oude verzekering op. Let op. Neem niet het risico om uw oude verzekering op te zeggen voordat u zekerheid heeft over de acceptatie van een nieuwe verzekering;

4. het loont de moeite om meerdere offertes op te vragen; de verschillen tussen verzekeraars kunnen nog steeds groot zijn.

Als u op dit moment één of meerdere overlijdensrisicoverzekeringen heeft lopen, kan het zeer de moeite waard zijn om te (laten) beoordelen of uniet beter en/of goedkoper elders terechtkunt. Werk met ons stappenplan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01