FISCOTIP - 08.06.2009

Fiscaal afrekenen? Ik ben toch niet gek!

U wilt op niet al te lange termijn stoppen met uw bedrijf. Uw schaapjes zijn bijna op het droge of uw pensioen komt in zicht. Helaas moet u bij verkoop van uw bedrijf nog wel over de fiscale reserves afrekenen met de fiscus. Hoe zit dat?

Dat valt vies tegen ... Bij de verkoop van hun bedrijf komen ondernemers nogal eens voor onaangename verrassingen te staan. Over de in het bedrijf aanwezige reserves moet namelijk vaak tegen 52% worden afgerekend met de fiscus.

Waarover afrekenen? Er bestaat bij verkoop van de onderneming weliswaar een vrijstelling, maar die bedraagt slechts € 3.630,-. Vaak bij lange na niet voldoende om belastingheffing over de boekwinst en reserves te voorkomen. Zo zal het bedrijfspand vaak flink in waarde zijn gestegen, zijn de activa, zoals voorraden, meer waard dan waarvoor ze in de boeken staan en zijn er wellicht ook nog fiscale reserves. Let op. Als u in de afgelopen jaren nog investeerde, heeft u extra pech. Ontvangen investeringspremies moeten dan namelijk geheel of ten dele worden terugbetaald.

Meer baasjes

Minstens drie jaar samengewerkt. De fiscale wetten kennen mogelijkheden om deze directe fiscale afrekening te ontlopen. Zo hoeft u bij verkoop van uw onderneming aan een ondernemer waarmee u al minstens drie jaar samen in het bedrijf werkt, niet over de reserves af te rekenen.

Let op. Deze oplossing is echter alleen werkbaar voor een vennootschap onder firma met meerdere ondernemers. Het biedt dus geen soelaas voor situaties waarin u alleen de baas bent.

Alleen de baas?

Minstens drie jaar in dienst. Afrekenen over de reserves hoeft echter ook niet bij verkoop aan een werknemer die al minstens drie jaar bij u in dienst is. Tip. Er is niet voorgeschreven hoeveel uren deze werknemer bij u werkzaam moet zijn geweest. Eén uur per week is in principe dus al voldoende, want fiscaal is er al snel sprake van een dienstverband.

Zoals gezegd, geldt de regeling geldt alleen voor werknemers die minstens drie jaar bij u gewerkt hebben. Tip. Bent u nu dus bijvoorbeeld 58 jaar en wilt u met 62 jaar stoppen, kijk dan alvast uit naar een opvolger. Misschien heeft u zelfs al iemand in dienst die de zaak graag overneemt. Maar dat hoeft dus niet. U kunt iemand ook gewoon aannemen voor bijvoorbeeld een paar uur per week met het vooruitzicht de zaak over drie jaar fiscaal voordelig aan hem te kunnen overdoen. Dit kan natuurlijk ook een vriend, kennis, familielid of één van uw kinderen zijn.

Wat is het voordeel? Afrekenen met de fiscus is een kostbare zaak. U moet alle boekwinst en reserves optellen bij de winst die u het laatste jaar maakt. Het zal u niet verbazen dat u dan al gauw in het 52%-tarief valt. Tip. Als u niet hoeft af te rekenen, schuift u de reserves door naar de overnemende partij. En die rekent pas af op het moment dat hij op zijn beurt de zaak weer verkoopt. Tenzij hij natuurlijk ook doorschuift. De overnemer zal dan ook minder voor uw bedrijf betalen dan wanneer u wel afrekent met de fiscus. Deze contante waarde van de fiscale claim is echter veel lager dan wanneer u direct afrekent. En dus levert deze constructie u flink voordeel op.

Pand als spelbreker. Bezit u een duur bedrijfspand dat de verkoop wellicht in de weg staat? Overweeg dit dan buiten de verkoop te houden en apart aan uw opvolger te verhuren.

U moet namelijk wel een zelfstandige onderneming verkopen, maar dat is fiscaal ook het geval als u het pand zelf houdt. Bovendien bespaart u 6% overdrachtbelasting.

Heeft u een bedrijfsopvolger op het oog, maar wilt u voorlopig nog alleen de touwtjes in handen houden? Dan voorkomt u latere afrekening met de fiscus door die opvolger (bijvoorbeeld uw kind) drie jaar op de loonlijst te plaatsen. Dat hoeft niet voor veel uren per week te zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01