INTERNETCONNECTIE - PROVIDERS - 17.06.2009

Hoeveel internet verbruikt u?

Zijn er aan uw internetabonnement datalimieten verbonden of wilt u gewoon weten hoeveel data u verbruikt? We bekijken enkele programma’s die u helpen om dit in de gaten te houden.

Tegenwoordig schiet het dataverbruik aardig op: denk aan streaming video en audio of sites waar u foto’s en filmpjes kunt uploaden. Als uw connectie onderworpen is aan datalimieten, is het dus nuttig om dit te monitoren. Het is ook sowieso nuttig om uw verbruik in het oog te houden. Een ongewoon hoog verbruik kan u bv. wijzen op malware die stiekem allerlei zaken verstuurt.

NetMeter

Het bekendste programma om uw dataverbruik te meten, is NetMeter (http://www.metal-machine.de/readerror/). Dit bevat alle standaard­functies: u ziet hoeveel kilobytes er op dat moment per seconde geüpload of gedownload worden, u krijgt een overzicht van wat u vandaag/deze week/deze maand al binnengehaald of verstuurd heeft, u krijgt een bericht wanneer u een datalimiet dreigt te over­schrijden, enz. De gewenste limieten moet u wel zelf instellen: klik met de rechter­muis­knop op het icoontje in de system tray en kies Notifications. Handig is ook dat Net­Meter u een schatting geeft van uw verwachte (projected) verbruik voor de rest van de maand. Dit ­pro­­gramma is alleen in het Engels te krijgen. Boven­dien is de ontwikkelaar pas sinds kort (nadat bleek dat de tool problemen gaf onder Vista) opnieuw begonnen met de tool verder te ontwikkelen.

BitMeter

Minder bekend, maar wel verkrijgbaar in het Nederlands is BitMeter II (http://codebox.no-ip.net/controller?page=bitmeter2/). Dat heeft vergelijkbare moge­lijk­heden als NetMeter, maar ook een aantal handige extra’s. U kunt via een geluids­signaal gewaarschuwd worden zodra uw down- of uw uploadsnelheid onder een bepaalde snelheidsdrempel valt. Zo kunt u een grote down- of upload een tijdje uitstellen wanneer het even te druk is op internet. U kunt ook een geluids­signaal krijgen wanneer u een bepaald volume gedownload heeft. Dat is handig als u bijvoorbeeld streaming audio aan het beluisteren bent en u om de zoveel honderden kilobytes even wilt beseffen dat het datatellertje intussen doortikt. Bijzonder is ook dat BitMeter zijn eigen webserver heeft, wat betekent dat u de ver­bruiksgegevens op uw pc ook via internet zou kunnen bekijken vanaf een externe pc, op voorwaarde dat uw eigen pc op dat ogenblik wel aanstaat en u het ip-adres van uw pc kent.

NetWorx

NetWorx (http://www.softperfect.com/products/networx/) onderscheidt zich vooral door zijn uit­gebreidere rapporten en overzichtelijkere ­gra­fiekjes. Het is ook de enige van deze tools die een onderscheid kan maken tussen piek- en daluren. Als dit telt bij uw provider, gebruikt u bij voorkeur NetWorx. Het pakket bevat ook een aantal extra netwerk­tools, zoals de mogelijk­heid om een ‘trace route’ te doen (kijken waarlangs het dataverkeer naar een bepaalde site loopt) of om een ‘ping’ te versturen om te zien hoe snel een site reageert. Er is ook de ‘netstat’-mogelijkheid om een overzicht te krijgen van de openstaande connecties op uw pc. Als u merkt dat u beduidend meer verbruikt dan u zelf verwacht, dan kunt u hier kijken of u eventueel de naam van een verdacht programma vermeld ziet. Het zou dan tijd kunnen zijn om uw anti-malwaretool boven te halen. NetWorx heeft ook een handige Speed Meter waarmee u uw down- of uw uploadsnelheid gedurende een bepaalde periode kunt meten.

Wilt u uw dataverbruik goed in de gaten houden, dan volstaat het gratis ­BitMeter ruimschoots. Meer ervaren gebruikers kunnen nog volledigere verbruiks­informatie halen uit NetWorx (ook gratis).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01