ACTUALITEIT - 10.06.2009

Hoezo ‘vereenvoudiging fiscale arbeidsrelaties’?

Op 29 april 2009 hebben de staatssecretaris van Financiën, de heer De Jager, en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Donner een tussentijdse rapportage opgesteld over het project ‘Ver­eenvoudiging fiscale arbeidsrelaties’. Wat speelt er? Lees verder!

In de praktijk worden vaak bepaalde grenzen aangehouden (bijvoorbeeld drie opdrachtgevers en anders geen onderneming). Er wordt gedacht om bepaalde criteria over te nemen in de wet zodat er voor de inhoudings-en verzekeringsplicht ondubbelzinnig duidelijk is in welke gevallen er sprake is van een arbeidsrelatie. Daarbij zou kunnen worden gedacht aan minimaal 500 uur besteed aan de zelfstandig verrichtte werkzaamheden of minimaal een investering van € 5.000,- voor ondernemers.

Uniformering fiscale ondernemersbegrip (btw en IB). Momenteel wordt het ondernemerschap voor de IB en de btw apart getoetst, met als resultaat dat iemand ondernemer kan zijn voor één van deze belastingen, zonder dat voor de andere (ook) te zijn. In dit voorstel wordt de definitie in de btw vervangen door een verwijzing naar de IB.

Kleine baantjes en inhoudings- en verzekeringsplicht. Er wordt overwogen om bij kleine baantjes geen loonheffing en werknemers­verzekeringen te berekenen. Er wordt een variant verkend waarbij geringe arbeid als volgt wordt gedefinieerd: onder de 23 jaar en een loon dat minder bedraagt dan een bepaalde loongrens (bijvoorbeeld 30% van het wettelijke minimumloon).

Minder soorten VAR’s. Er zijn nu vier verschillende VAR’s, waarvan twee zonder rechtsgevolgen. Dit levert in de praktijk verwarring op. De mogelijkheid wordt verkend om de vier VAR’s te vervangen door één VAR die uitsluitsel geeft over de inhoudings- en verzekeringsplicht.

De overheid wil komen tot een vereenvoudiging van de fiscale arbeids­relaties (ook van de VAR’s). Wij houden u op de hoogte in T&A Bouw.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01