SOFTWARE - E-BOOKS - 19.02.2010

Een e-boek lezen kan ook op uw computer

Misschien lijkt een e-boeklezer zoals de Amazon Kindle, de Sony Reader of de toekomstige Apple iPad u wel wat, maar vindt u het nog te vroeg om al zo’n toestel te kopen. Hoe kunt u toch al uw eerste ervaring met e-lezen opdoen?

Een e-boek is een elektronisch boek dat u leest op een speciaal apparaat: een e-boeklezer (bv. de Amazon Kindle). E-boeken lezen kan echter ook gewoon op uw computer, als u tenminste een e-boekleesprogramma installeert dat het specifieke formaat kan lezen waarin het e-boek ­ge­­publiceerd werd. De meeste recente, commerciële e-boeken zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) zodat ze niet zomaar onbeperkt gekopieerd kunnen worden. U kunt echter ook rechtenvrije e-boeken vinden. Een complicatie is wel dat er meerdere e-boekformaten bestaan. De belangrijkste zijn het open epub-formaat (al dan niet beveiligd), Amazons eigen azw-formaat en ook wel het goede oude pdf-formaat.

E-boekleesprogramma’s

1. Adobe Digital Editions (http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/) is een gratis programma om pdf- en epub-boeken te lezen. Het is zowel op de pc als op de Mac bruikbaar en ook in het Nederlands verkrijgbaar. U kunt hiermee e-boeken in het pdf- of epub-formaat bekijken, van bladwijzers en aantekeningen voorzien, enz. Om het programma te kunnen gebruiken en de aangekochte e-boeken te gebruiken op meerdere toestellen, moet u wel een Adobe Digital ID aan­maken. Bij e-Boek.org (http://www.e-boek.org) en Bol.com (http://www.bol.com) kunt u al enkele duizenden Nederlandstalige boeken (epub-formaat) kopen. U kunt die ook op zowat elke huidige e-boeklezer lezen - als u die later zou kopen - behalve op de Amazon Kindle. Boeken kopen hoeft echter niet per se, u kunt ook gratis rechtenvrije pdf- en epub-boeken lezen. Een grote verzameling daarvan vindt u bij epubBooks (http://www.epubbooks.com) of bij Google Books (http://books.google.com). Bij deze laatste geeft u dan in de Advanced Search op dat u geïnteresseerd bent in Public domain only. Deze rechtenvrije e-boeken zijn wel niet echt de meest recente.

2. Kindle for PC (http://www.amazon.com/KindleforPC) is een ander gratis e-boeklees­programma. Het is de softwareversie van de e-boeklezer van Amazon Kindle. Dit programma is gekoppeld aan de Kindle Store, die meer dan 400.000 e-boeken bevat. Heeft u al een Amazon-account, dan kunt u daar meteen e-boeken beginnen te kopen. Als u van Engels­talige werken houdt, vindt u daar zeker uw gading.

Let op! De DRM-beveiligde e-boeken die u daar koopt, kunt u later alleen nog lezen in Kindle for PC of op de e-boeklezer van Kindle als u die zou kopen. Momenteel kunt u nog geen aan­tekeningen of highlights aanbrengen in uw e-boeken of zoeken in de tekst, maar dit is wel voorzien voor een toekomstige versie van Kindle for PC.

Tip. Met Kindle for PC kunt u geen DRM-beveiligde epub-boeken lezen, maar wel rechtenvrije pdf- en epub-boeken. Het epub-formaat moet u dan wel eerst nog con­ver­teren naar het specifieke mobi-formaat dat Kindle aankan. U gebruikt daarvoor het best het conversie­programma Calibre (http://calibre-ebook.com). Een verzameling reeds naar het mobi-formaat geconverteerde rechtenvrije epub-boeken vindt u bij FreeKindleBooks.org (http://www.freekindlebooks.org).

3. Veelbelovend, maar nog niet beschikbaar is de gratis Blio eReader-software (http://blioreader.com) voor boeken in epub-, pdf- en xps-formaat. Die zou ook interactieve inhoud (video of stukken van webpagina’s) in een e-boek kunnen weergeven. Veel van het succes zal afhangen van het aanbod en de prijzen in de bijbehorende Blio Bookstore.

Benieuwd om al eens een e-boek te kopen of om een gratis e-boek te lezen? Met Adobe Digital Editions (epub-formaat) of Kindle for PC (Amazon-boeken) kunt u dit gewoon op uw computer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01