AUTO - BTW - 25.03.2010

Btw-aftrek bij privéauto!

In reclamespotjes voor een bepaalde tankpas wordt benadrukt dat wanneer u met uw privéauto ook zakelijk rijdt, u 75% van de btw terugkrijgt. Klopt dat?

Naar de horecagroothandel. Als u als horecaondernemer (niet als werknemer of DGA) met uw privéauto zakelijke kilometers rijdt, mag u de btw op de brandstof- en onderhoudskosten aftrekken. U moet daarbij echter wel rekening houden met het privégebruik van de auto. Stel dat u 60% privé en 40% zakelijk rijdt, dan is 40% van de btw op de autokosten aftrekbaar. Hoe bepaalt u hoeveel btw u mag aftrekken? In beginsel moet u deze gegevens uit uw administratie afleiden. Een ondernemer die zijn cliënten reiskosten in rekening brengt per verreden kilometer, zal dit bijvoorbeeld moeten vastleggen in zijn administratie. Uit de administratie kunnen dan in beginsel de zakelijke kilometers worden afgeleid. Is ook de kilometerstand aan het begin van het jaar en de kilometerstand aan het eind van het jaar vastgelegd, dan kan de verhouding zakelijke kilometers ten opzichte van de totaal in dat jaar verreden kilometers worden bepaald. Dit bepaalt dan uw aftrekpercentage.

Geen aanknopingspunt? Zijn er onvoldoende aanknopingspunten om de aftrekbare btw te bepalen, dan kunt u, op basis van een bestaand Besluit, 75% van de btw op brandstof- en onderhoudskosten aftrekken.

Kilometervergoeding. Vaak brengt een horecaondernemer voor de zakelijke kilometers met zijn privéauto € 0,19 per kilometer in aftrek op zijn belaste winst. Dit veronderstelt dat een kilometeradministratie wordt bijgehouden, maar niet dat ook de privékilometers bekend zijn. Zijn de privékilometers niet vast te stellen, dan kunt u zich beroepen op het Besluit (CPP2003/2803M). Is er een sluitende kilometeradministratie omdat elke autorit (dus ook privé) netjes wordt vastgelegd, dan zijn er wel aanknopingspunten en moet u de aftrek baseren op de verhouding zakelijke kilometers ten opzichte van de totaal verreden kilometers.

Feitelijke situatie. De wijze waarop de aftrek van btw op de brandstof- en onderhoudskosten moet worden bepaald, is dus afhankelijk van de feitelijke situatie. Tip. Wellicht is het in uw geval handig om alleen de zakelijke kilometers te registeren en niet álle gereden kilometers. Dat levert u 75% teruggaaf op van de btw inzake de autokosten.

Alleen wanneer de verhouding zakelijk-privé niet uit uw administratie blijkt, mag u 75% van de btw op brandstof- en onderhoudskosten aftrekken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01