ARBEIDSOVEREENKOMST - 22.03.2010

Geketend door de cao?

U wilt niet aan uw werknemer vast komen te zitten. Dan kunt u hem dus rustig een derde arbeidsovereenkomst van korte duur aanbieden. Of niet?

Let op de cao. Een werkgever in de schildersbranche bood zijn werknemer een derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan. In totaal was de werknemer nog lang geen drie jaar in dienst. Tot zijn verrassing kwam deze werkgever er helaas achter dat de derde arbeidsovereenkomst niet vanzelf (van rechtswege) afliep. Hoe kon dat?

De ketenregeling. De cao van deze werkgever kende afspraken die afwijken van de zogenaamde ketenregeling. Deze regeling houdt in dat er vanzelf (van rechtswege) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat bij een vierde contract voor bepaalde tijd óf als de elkaar opvolgende contracten langer duren dan drie jaar. Maar deze ketenregeling werd hier dus veranderd door de cao, wat voor deze werkgever betekende dat het derde contract vanzelf een vast contract was. Dat viel dus vies tegen. Hoe zit dat precies?

Afwijking mag. In de cao mag worden afgeweken van de wettelijke ketenregeling. Zo’n afwijking kan betekenen dat er minder arbeidsovereenkomsten kunnen worden gesloten, zoals hier het geval was. Maar de afwijking kan ook betekenen dat er méér overeenkomsten kunnen worden gesloten voordat u aan uw werknemer ‘vastzit’.

Andere pauze? Een afwijking in de cao kan verder gaan dan alleen het aantal contracten dat mag worden gesloten. De afwijking kan ook gaan over de tussenpozen die mogen bestaan tussen twee contracten. De wet zegt namelijk dat na een onderbreking van drie maanden een nieuwe keten begint. De cao kan ook deze periode verlengen of verkorten.

Langere keten. Ook is het mogelijk dat in de cao andere afspraken worden gemaakt over de totale duur van de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten. Ook hier geldt dat de wettelijke termijn van drie jaar kan worden verlengd of verkort.

Let op. De ketenregeling mag alleen worden aangepast in de cao. U mag er in uw arbeidsovereenkomst dus niet van afwijken.

Tip. Kijk altijd even in uw cao hoe het voor uw branche geregeld is.

Uw cao kan een afwijkende regeling bevatten waardoor u eerder dan gedacht een werknemer in vaste dienst krijgt. Check daarom altijd uw cao.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01