BANK - 22.03.2010

Gemakkelijk en vlot incasseren

Banken adverteren nu dat incasso’s handig zijn. Mag iedereen echter zijn klanten zomaar via incasso laten betalen? Wat moet u daarover weten?

Voor wie een incassocontract? De banken screenen een onderneming voordat zij een incassocontract met die onderneming afsluiten, om fraude zo veel mogelijk tegen te gaan. In de praktijk eisen de banken dat een bedrijf al enige tijd (bijv. één jaar) operationeel is. Als een incassant zich niet aan de voorwaarden houdt of misbruik maakt van zijn bevoegdheden, blokkeert de bank zijn incassocontract. Let op. Bij uitvoering van incassomachtigingen controleert de bank pas als de betaler meldt dat er iets niet in orde is. In feite dus een ‘piepsysteem’.

De voordelen. Betaling via een incasso (machtiging) gaat gemakkelijk en snel. Bovendien zijn de kosten lager dan bij een acceptgirobetaling. Let op. U heeft geen garantie dat u het geld krijgt. Wanneer het saldo op de bankrekening van uw klant namelijk onvoldoende is, wordt het geld niet overgemaakt. Een voordeel is dan echter weer wél dat u heel snel een signaal in huis heeft dat er bij uw klant wellicht een ‘probleem’ is.

Eenmalig of doorlopend? Er bestaan verschillende incassovarianten met verschillende terugboekingstermijnen. De belangrijkste zijn:

  • de ‘doorlopende machtiging algemeen’. Deze wordt vooral gebruikt voor abonnementen, huur en contributies. Let op. Er geldt een terugboekingstermijn van acht weken (56 kalenderdagen). Binnen deze periode draait de bank de betaling terug op aanvraag van uw klant (zonder dat die het verzoek moet toelichten of onderbouwen);
  • de ‘eenmalige machtiging’. Deze wordt vaak gebruikt voor eenmalige of onregelmatige betalingen. Tip. U kunt uw klant dit ook op uw eigen (bestel)formulier laten invullen en ondertekenen. Er is geen terugboekingstermijn.

Hoe te regelen? Per incassovariant die u wilt gebruiken, sluit u een incasso-overeenkomst af. In de incasso-overeenkomst legt u, in overleg met uw bank, vast binnen welke grenzen u transacties kunt aanleveren.Daarnaast kunt u bepalenop welke wijze u de transacties gaat aanleveren en op welke wijze u de betalingsinformatie wenst te ontvangen.

Met een incasso regelt u de betaling van uw klant makkelijk en snel. Alleen bij een doorlopende machtiging kan uw klant nog 8 weken lang de betaling terugdraaien.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01