Nog bezwaar maken?
De meeste WOZ-beschikkingen voor woningen zijn eind februari verstuurd. Het einde van de bezwaartermijn komt dus in zicht. Waar moet u op letten?
Waardepeildatum 1 januari 2009. Zoals bekend, wordt de WOZ-waarde van woningen jaarlijks vastgesteld. Voor het belastingjaar 2010 is de waardepeildatum 1 januari 2009.
De vastgestelde WOZ-waarde is onder andere van belang voor:
• de onroerendezaakbelasting;
• het eigenwoningforfait in de aangifte inkomstenbelasting;
• de waterschapsheffingen.
Schenk- en erfbelasting. Vanaf 2010 is de WOZ-waarde ook van belang voor de schenk- en erfbelasting. Daarbij is bepalend de WOZ-waarde van de woning die is vastgesteld voor het jaar waarin de woning wordt geschonken of uit een erfenis wordt verkregen.
Er hoeft dus geen afzonderlijke waardevaststelling of taxatie per de schenk- of sterfdatum meer plaats te vinden. Eindeloze discussies met de Belastingdienst behoren dan ook tot het verleden. Bij verhuurde woningen moet nog wel rekening worden gehouden met het waardedrukkend effect van de verhuur.
Woningen in box 3. Vanaf 2010 wordt ook de waarde van woningen die in box 3 moeten worden aangegeven, bepaald door de WOZ-waarde. U kunt hierbij denken aan vakantiewoningen en verhuurde woningen. Ook hier geldt dat de WOZ-waarde van een verhuurde woning nog gecorrigeerd mag worden met het waardedrukkend effect van de verhuur. Bij erfpacht mag de gekapitaliseerde waarde van de toekomstige jaarlijkse erfpachtcanons op de WOZ-waarde in mindering worden gebracht.
Op tijd bezwaar maken. Omdat de WOZ-waarde voor steeds meer heffingen van belang is, is het zaak om heel kritisch naar de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde te kijken. Als de WOZ-waarde naar uw mening te hoog is vastgesteld, kunt u binnen zes weken na dagtekening van de aanslag een bezwaarschrift indienen.
Van http://vastgoed.indicator.nl kunt u gratis een model ‘bezwaarschrift’ downloaden (VG 14.07.01).