PENSIOEN - 12.03.2010

Spaart u voor uw oude dag?

Na afronding van uw medische opleiding bent u aan de slag gegaan met een eigen praktijk. Wat zijn de mogelijkheden om te sparen voor uw oude dag? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende keuzes?

Wat zijn de mogelijkheden?

‘Pensioen’ in de ruimste zin is alles waarvan u na pensionering kunt leven. Vaak is het een combinatie van vermogen, inkomen en lagere (woon)lasten. Tip.Het is verstandig om niet op één paard te wedden. Hiermee spreidt u uw risico’s.

De wetgever vindt pensioenopbouw ook belangrijk en biedt fiscale ondersteuning via de Wet loonbelasting (pensioen) en de Wet inkomstenbelasting - oftewel IB - (lijfrente). Deze opties worden nader behandeld. Als derde optie wordt vermogensopbouw in belastingbox 3 behandeld.

Tip. Hoe eerder u begint met sparen voor uw pensioen, hoe minder u maandelijks hoeft te reserveren. Het belangrijkste is dat u een pensioenplan maakt. Wat zijn de doelen? Hoeveel geld is er op pensioendatum nodig? Wat zijn de opties?

Pensioensparen (Wet loonbelasting)

Het opbouwen van pensioen conform de Wet loonbelasting is alleen mogelijk voor werknemers en voor directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) die werknemer zijn van de eigen BV. Let op.Vrije beroepers mogen pensioenpremies aftrekken van de belaste winst als die premies in een verplichte beroepspensioenregeling zijn gestort. Voordelen van pensioensparen zijn o.a. dat de fiscale aftrekmogelijkheden groter zijn dan bij lijfrente, levenslange uitkeringen te garanderen zijn en de DGA zijn pensioengeld in zijn eigen BV mag houden.

Nadelen. Door de wettelijke regels is de flexibiliteit beperkt, uitkeringen moeten bijvoorbeeld levenslang doorlopen. Pensioen kan (buiten pensioenfondsen en de BV van de DGA) alleen uitgevoerd worden door verzekeraars, dus geen concurrentie van banken.

Lijfrentesparen (Wet IB)

Lijfrentesparen is voor iedereen met een inkomen boven de € 12.000,- in box 1 mogelijk. De aftrekbaarheid is afhankelijk van de eventuele pensioenopbouw. Pensioenopbouw conform de Wet loonbelasting kan de lijfrenteaftrek teniet doen.

Voordelen van lijfrentesparen zijn:

de fiscale aftrek;

dat naast levenslange uitkeringen ook kortere uitkeringsduren mogelijk zijn;

dat sparen naast bij verzekeraars ook bij banken op geblokkeerde spaarrekeningen met vaste rentevergoedingen kan.

Nadelen zijn:

door de wettelijke regels is de flexibiliteit beperkt, hoewel wel flexibeler dan pensioen;

fiscale aftrek is niet ruim genoeg om hiermee een optimaal pensioeninkomen te bereiken.

Sparen (box 3)

Het ‘gewone’ sparen valt ook onder de Wet IB, maar dan in box 3 (belasting over vermogen). Vermogen kan op verschillende manieren worden opgebouwd (sparen, beleggen in aandelen/obligaties of door te investeren in onroerend goed).

Voordelen van sparen in box 3 zijn:

veel flexibiliteit; u kunt het geld bijvoorbeeld opnemen wanneer u wilt;

veel mogelijkheden om uw geld te investeren.

Nadelen zijn:

u betaalt een vermogensrendementheffing van 1,2% per jaar over uw vermogen;

de vertaling naar pensioeninkomen vereist inzicht;

u heeft meer discipline nodig, want u kunt vrij over uw geld beschikken. Tip. Een pensioenplan kan de laatste 2 nadelen wegnemen.

De klassieke pensioenregelingen en lijfrenteverzekeringen hebben weinig flexibiliteit. Neem daarom ook ‘zelf sparen’ op in uw pensioenplan. Hoe eerder u begint met sparen, hoe minder u maandelijks opzij hoeft te zetten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01