Uw werknemer is voor u op pad en dan ...
Enige tijd geleden bevestigde de Hoge Raad nog eens de verregaande bescherming van de werknemer. Veel kleinere bedrijven hebben dit risico niet in beeld. Bent u aansprakelijk voor een verkeersongeval van uw medewerker?
Wat was er aan de hand? Een werkneemster die werkzaam is in de thuiszorg, maakt gebruik van de fiets om haar thuiszorgadressen te bezoeken. In januari 2003 valt ze vanwege gladheid en loopt ze een ernstige scheenbeenfractuur op. De werkneemster claimt van haar werkgever een schadevergoeding.
Na lang procederen wijst de Hoge Raad (LJN: BD3129) de vordering toe. Naar de mening van de Hoge Raad moet de werkgever op basis van ‘goed werkgeverschap’ zorgen voor een behoorlijke verzekering voor dit soort risico’s. Dat geldt niet alleen voor fietsers, maar ook voor voetgangers en werknemers die met een motorvoertuig op pad zijn voor hun werkgever.
Hoe kunt u zich verzekeren?
In het genoemde voorbeeld werd de werkgever aansprakelijk gesteld door de werkneemster. In die situaties kan een Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) dekking bieden. Dat geldt voor voetgangers en fietsers. Alleen wanneer er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer biedt de AVB geen dekking.
Let op. Voor ongevallen met motorvoertuigen ligt dat anders. Op een AVB is schade met of door motorvoertuigen uitgesloten. Op de verzekering van het motorvoertuig zelf (de WA-verzekering) is schade aan de bestuurder niet verzekerd.
Hoe zit het dan met motorvoertuigen?
Wanneer uw werknemers in een auto of een ander motorvoertuig (bijvoorbeeld een heftruck) rijden, zijn er twee mogelijkheden:
1. de werknemer rijdt in een auto die op naam van uw bedrijf staat.
In dat geval kunt u bepalen wat wel en niet verzekerd is. Zorg er dan voor dat er een inzittendenverzekering is. Zorg ervoor dat het verzekerde bedrag rond € 1 miljoen is.
2. De werknemer rijdt in zijn/haar eigen auto. Op basis van de kilometervergoeding mag u verwachten dat de werknemer een afdoende verzekering sluit. Vraag dat na bij uw werknemer! Wilt u onzekerheid voorkomen, dan kunt u zelf een verzekering sluiten. Die keert uit wanneer de werknemer het zelf niet (of niet goed) heeft geregeld.
Collectieve ongevallenverzekering
Sommige bedrijven hebben ook een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Let op. In sommige cao’s is dat zelfs verplicht! Met een ongevallenverzekering ontvangen uw werknemers (en misschien ook u zelf) een uitkering wanneer uw werknemers door een ongeval blijvend invalide raken of zelfs komen te overlijden. Het lijkt een dubbele verzekering zijn, wanneer u ook een AVB én een inzittendenverzekering heeft gesloten.
Dat is echter maar ten dele waar:
1. een AVB kent uitsluitingen die door een ongevallenverzekering wél gedekt zijn;
2. de inzittendenverzekering is alleen van toepassing op de auto (of een ander motorvoertuig). De ongevallenverzekering is ook daarbuiten van toepassing.
Het is geen optie om alleen een ongevallenverzekering te sluiten en géén inzittendenverzekering. De reden daarvan is dat de verzekerde bedragen van een ongevallenverzekering beperkter zijn dan die van een inzittendenverzekering. Bij een schade is het maar de vraag of dat dan voldoende is.