BEVEILIGING - BACK-UP - 09.06.2010

Back-uppen bij uw vrienden

De beste manier om dataverlies te voorkomen, is regelmatig te back-uppen. Dat kan ook via internet gebeuren. Bij de meeste diensten komen uw gegevens dan in datacenters terecht, maar er zijn ook alternatieven.

Back-ups kunt u natuurlijk lokaal bewaren, maar dan bent u niet ideaal beschermd tegen bv. brand of diefstal. Daarom zijn ‘off-site back-ups’ een stuk veiliger: de reservekopie staat dan op een volledig andere plek dan de originele data. Er bestaan veel online diensten waarmee u auto­matisch zulke back-ups kunt uitvoeren. Een popu­lair en betaalbaar voorbeeld is Mozy (http://www.mozy.com): die dienst biedt u 2 GB gratis ruimte en vanaf ± € 44 beschikt u zelfs over een on­beperkte opslagcapaciteit in goed uitgebouwde datacenters.

Back-up bij medegebruikers

Twee diensten voor online back-ups hebben een alternatieve aanpak. In plaats van uw data op te slaan in datacenters, zetten deze diensten ze (ook) op de harde schijf van medegebruikers. Vóór u al afhaakt: uw back-ups worden wel eerst versleuteld en zijn dus onleesbaar voor anderen.

1. Wuala (http://www.wuala.com), een zuster van LaCie, biedt u tot 1 GB gratis opslagruimte. Het is een hybride back-upservice: uw gegevens worden zowel in een datacenter als bij medegebruikers opgeslagen. U kunt niet zelf kiezen bij wie dat precies gebeurt, maar de geëncrypteerde gegevens worden wel gefragmenteerd opgeslagen. Een bestand staat dus nooit compleet bij één en dezelfde gebruiker. Zijn bepaalde gebruikers offline op het moment waarop u geback-upte bestanden wilt terugplaatsen, dan zijn de data nog bereikbaar via de Wuala-servers.

Wuala vereist geen echte download: als u op de Start-knop op de Wuala-site klikt, kunt u een Java-applet opstarten en van daaruit bestanden uploaden en downloaden. Een optionele installatie van een extra module zorgt er wel voor dat u de opslagruimte bij Wuala ook als een schijfletter binnen uw Verkenner ziet. Wilt u dat de back-ups ook automatisch kunnen gebeuren met een frequentie die u zelf instelt, dan moet u wel upgraden tot een Pro-gebruiker. U kunt dan ook vorige bestandsversies terughalen (Versioning). U wordt een Pro-gebruiker door zelf eigen lokale opslagruimte aan te bieden (hoe meer u online bent, hoe meer u voor de aangeboden capaciteit terugkrijgt in de vorm van online opslagruimte) of door extra online opslagcapaciteit aan te kopen (bv. 50 GB kost € 60 per jaar). Het is ook mogelijk om specifieke bestanden in uw online opslagruimte met vrienden te delen.

2. BuddyBackup (http://www.buddybackup.com) slaat uw back-ups alleen op bij medegebruikers. Er is dus geen gecentraliseerde opslag. Wel kunt u zelf beslissen bij welke gebruikers (buddies) dat gebeurt. De dienst is gratis en standaard kunt u tot 10 GB bij uw buddies kwijt. Die capaciteit kunt u gerust verhogen, maar weet wel dat u dan automatisch ook de lokale opslagruimte verhoogt die u aan uw buddies ter beschikking stelt. Handig is ook dat u een beveiligde back-up kunt exporteren op bv. een usb-stick die u dan aan een buddy bezorgt. Die kan de back-up dan importeren, wat uiteraard veel vlugger werkt (handig voor bv. een eerste back-up).

Deze dienst bedient u volledig met software die u en uw buddies moeten installeren. Om bestanden te kunnen back-uppen, moet zo’n buddy natuurlijk wel online zijn, maar BuddyBackup houdt alle wijzigingen in een lokale cache bij tot wanneer die effectief online komt. Ook om back-ups terug te zetten, moet uw buddy online zijn. Weet echter wel dat de tool uw data standaard automatisch ook lokaal bij uzelf back-upt.

Kunt u ermee leven dat uw bestanden - versleuteld! - bij privépersonen terechtkomen, dan beschikt u met Wuala en met BuddyBackup over goed doordachte, online back-upservices.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01