WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 21.10.2010

Actie en… JayCut!

Uw video’s monteren bij een online dienst verliep nooit zo snel als met software zoals Windows Live Movie Maker. Doet de onlangs vernieuwde webtool Jaycut het beter?

De online videotool JayCut (http://jaycut.com) werd onlangs in een nieuw jasje gestoken. We legden deze montagewebtool voor u op de testbank.

Voorbereiding

JayCut is nog steeds gratis. Uw account aan­maken gaat razendsnel en u krijgt dan een persoonlijke pagina (My JayCut). De eigenlijke editor opent u met een klik op Create Movie. Die heeft een mooie, op Flash-gebaseerde en gebruiksvriendelijke interface. Via Add Media kunt u uw bestanden uploaden: video’s, geluidsfragmenten en foto’s in ruim honderd verschillende formaten. Wij pro­beerden ook om materiaal rechtstreeks van ons bureaublad naar de JayCut-pagina te slepen, maar dat lukte helaas niet. Leuk is wel dat er geen beperking staat op het aantal uploads (en dus op de u toegekende virtuele opslagruimte), maar elk bestand mag niet groter zijn dan 250 MB. Het uploaden van het ruwe beeldmateriaal duurde bij onze tests vrij lang: vaak meerdere minuten. Weet ook dat u in JayCut rechtstreeks beelden via uw webcam kunt opnemen en integreren.

Monteren maar!

Een ingeladen filmpje of foto kunt u vervolgens slepen naar het videospoor op de tijdlijn onderaan. Uitzonderlijk voor een online tool is overigens dat er twee zulke sporen zijn: zo kunt u overgangen en andere effecten gemakkelijker naar uw hand zetten. Twee beelden door elkaar afspelen (en eventueel de transparantie instellen), kan echter niet. De video-effecten zelf (via het icoontje met de schuivers) zijn eerder basic. U kunt o.a. de snelheid (Video), helderheid, tint en verzadiging (Effects) aanpassen. Andere effecten zijn Gray Scale, Old Film en Film Grain. Via Chroma Key kunt u een ‘doorzichtige’ kleur instellen om achteraf een gefilmd object op een andere achtergrond te plaatsen (wat ons echter niet lukte). Met het Schaar-icoontje kunt u de beelden knippen en stukken verplaatsen of verwijderen. Overgangen (Transitions) en tekst(effecten) sleept u van de tabs bovenaan naar de tijdlijn. Er is ook een mogelijkheid om audio te uploaden of op te nemen via de microfoon van uw computer. Die kunt u dan toevoegen aan de beelden, maar wij vonden geen optie om de verhouding tussen deze audio en het oorspronkelijke beeldgeluid in te stellen.

Resultaat

Dat kunt u downloaden naar uw harde schijf (via de Publish/Download movie-link onderaan), weliswaar alleen als Flash-, avi- of mpeg-bestand (in groot pc- of kleiner mobiel formaat). Let op! In onze tests lukte dat niet altijd (wel in Firefox, niet in IE). Er is gelukkig ook de mogelijkheid om het filmmateriaal te posten op bv. YouTube of uw eigen blog. Ter info: uw filmpjes verschijnen ook steeds op uw publieke JayCut-pagina (in de vorm van http://jaycut.com/users/uw_gebruikersnaam), zodat iedereen ze kan zien. Wilt u die hier niet, dan kunt u ze verwijderen door eerst op de knop met de zes groene blokjes te klikken.

Onze conclusie

Software zoals het gratis Windows Live Movie Maker (http://download.live.com/moviemaker) werkt naar onze mening nog steeds wat sneller en heeft net iets meer mogelijkheden. Van alle online tools is JayCut echter de beste en u heeft natuurlijk het voordeel dat u uw filmpjes op om het even welke internetcomputer kunt bewerken.

De nieuwe JayCut vinden we de beste webtool voor het monteren van uw videomateriaal (vanaf elke internet-pc). Software zoals het gratis Windows Live Movie Maker blijft echter toch nog steeds iets sneller en uitgebreider.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01