VOF & MAATSCHAP - 29.10.2010

Diploma’s niet bepalend voor zelfstandigenaftrek

Als u in een man-vrouwvennootschap of in een maatschap uw bedrijf uitoefent, bent u beiden ondernemer. U heeft dan ook allebei recht op ondernemersfaciliteiten. En dat is niet afhankelijk van uw diploma’s. Wat zei de rechter namelijk?

Wat speelt er? Werkt u met uw partner via een Vof of een maatschap dan bent u allebei ‘ondernemer’. U heeft dus ook allebei recht op de fiscale ondernemersfaciliteiten. Let op. Voor getrouwde of samenwonende ondernemers geldt wel een extra eis. Het mag namelijk niet zo zijn dat één van beide partners hoofdzakelijk, dit is 70% of meer, ondersteunend in het bedrijf bezig is. De vraag wanneer hiervan sprake is, kwam onlangs bij het Gerechtshof in Amsterdam weer aan de orde (LJN: BM7668). Wat moet u weten?

Geen diploma, geen makelaar?

Makelaardij. In deze zaak ging het om een Vof van twee echtgenoten die samen een makelaardij hadden. Deze Vof hield zich bezig met de bemiddeling bij de aan- en verkoop van woningen en met de taxatie ervan. De winstverdeling tussen beide echtgenoten was bepaald op 60/40.

Ongediplomeerd. Toen de inspecteur een boekenonderzoek uitvoerde, kwam hij tot de conclusie dat de vrouw in de Vof hoofdzakelijk ondersteunend werk verricht. Ze is zelf niet in het bezit van een makelaarsdiploma en is ook geen beëdigd taxateur. Daarom zou een dergelijke Vof tussen onafhankelijke derden ook nooit op deze voorwaarden zijn aangegaan, aldus de inspecteur. Hij besluit de zelfstandigenaftrek voor de vrouw te schrappen met alle correcties vandien.

Hoe taxeerde de rechter dit?

Werk ‘ondersteunend’? De rechter kijkt eerst naar de aard van de door de vrouw verrichte werkzaamheden. Het blijkt dat de vrouw, ook zonder de vereiste papieren, haar tijd voornamelijk besteedt aan het bemiddelen bij de aan- en verkoop van bedrijfsonroerend goed en aan de taxatie ervan. Dit laatste doet ze aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare panden. De door haar vastgestelde waarde wordt vervolgens marginaal getoetst door haar echtgenoot, door de panden van buitenaf nog even op te nemen. In de meeste gevallen volgt hij de door zijn vrouw vastgestelde waarde. Uit deze gang van zaken leidt de rechter af dat de vrouw niet hoofdzakelijk ondersteunend bezig is. Hij geeft de fiscus ongelijk.

Wat kunt u hiermee?

Wat is ‘ondersteunend’? Al het werk dat niet tot de hoofdactiviteit van een onderneming behoort, is ondersteunend. Dit zijn alle activiteiten die geen winst of omzet opleveren.

Hoofdactiviteiten. Het voorgaande betekent niet dat hoofdactiviteiten altijd gefactureerd moeten worden. Ook het maken van offertes, het aantrekken van werknemers en de communicatie met derden worden in de rechtspraak als hoofdactiviteiten gezien. Let op. Administratie en schoon­­maakwerk vallen er weer niet onder.

Werkverdeling. In uw Vof moet u ook samen het beleid voeren en dus gezamenlijk de beleidsbeslissingen nemen. Het managen van uw zaak moet u samen doen. Zorg dat dit ook in het Vof-contract staat. Neem samen investerings- en financieringsbeslissingen, trek samen nieuw personeel aan en voer samen overleg met de accountant, de bank, de notaris en niet te vergeten met de Belastingdienst. Let op. Het gaat er dus niet alleen om dat er twee handtekeningen onder de contracten staan, maar ook dat u er allebei aan heeft bijgedragen. Ten slotte is nog van belang dat een partner de Vof kan voortzetten als de andere partner wegvalt.

Dat slechts één van u beiden over de vereiste papieren beschikt, is minder van belang, aldus de rechter. In uw Vof of maatschap moet u gezamenlijk de beleidsbeslissingen nemen. Het managen van uw zaak moet u dus samen doen. Zorg dat dit ook in het Vof-contract staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01