VERKOOP - 07.10.2010

Na ontbinding geen huurbescherming

Nu alvast de sleutel. Het komt in de praktijk wel eens voor dat de koper van een woning al vóór de eigendomsoverdracht bij de notaris, de sleutel van de woning krijgt en deze in gebruik neemt. Uit een recente procedure blijkt dat hieraan voor de verkoper risico’s verbonden zijn.

Wat was het geval? Verkoper heeft in 2009 aan koper een woning verkocht. Volgens de koopakte zou de juridische levering op 1 april 2010 plaatsvinden. De koper is echter al in april 2009 in de woning getrokken. Voor het gebruik van de woning betaalt de koper maandelijks een vergoeding aan de verkoper.

Koop ontbonden. In mei 2010 heeft de verkoper de koopovereenkomst ontbonden omdat de koper niet heeft voldaan aan zijn verplichting om een bankgarantie of waarborgsom af te geven.

Huurbescherming? De koper weigert echter de woning te verlaten en doet een beroep op huurbescherming. De rechter moet er dus aan te pas komen. De rechter oordeelt dat de koper geen recht op huurbescherming heeft. Als er al sprake zou zijn van een huurovereenkomst, dan moet deze volgens de rechter worden aangemerkt als ‘naar zijn aard van korte duur’. Verder is van belang dat in de koopovereenkomst was bepaald dat: ‘de koper de woning leeg, ontruimd en vrij van huur aan de verkoper ter beschikking moet stellen als de koopovereenkomst wordt ontbonden’ (LJN: BN5146). In dit geval loopt het voor de verkoper dus uiteindelijk goed af, maar hij heeft wel kosten moeten maken om de koper uit zijn woning te krijgen.

Als uw cliënt/verkoper van plan is met de koper af te spreken dat hij de woning al in gebruik kan nemen voordat de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, wijs hem dan op de risico’s.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01