AUTO - 19.11.2010

Uw auto in privé en toch btw terugkrijgen

In de praktijk wordt vaak over het hoofd gezien dat ook als een auto tot het privévermogen wordt gerekend, de btw over de autokosten kan worden teruggevraagd. Hoe zit dat?

Privé én zakelijk gebruik

Inkomstenbelasting. Een auto wordt vaak zowel privé als zakelijk gebruikt. Als horecaondernemer voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak, Vof) kunt u dan kiezen om de auto tot uw privévermogen óf tot uw ondernemingsvermogen te rekenen.

Ondernemingsvermogen (IB). Neemt u de auto op in uw ondernemingsvermogen, dan wordt er op de aankoopprijs afgeschreven en alle autokosten zijn aftrekbaar. Maar, jaarlijks volgt wel een correctie op die autokosten. De beruchte bij­telling van 25% van de cataloguswaarde (bij zeer zuinige auto’s 14% of 20%). Tip. De bijtelling wegens privégebruik is niet méér dan het bedrag van de totale autokosten inclusief afschrijving.

Stel, de cataloguswaarde is € 50.000,- en de totale auto­kosten 2009 € 9.000,-. Dan is de bijtelling voor privégebruik niet hoger dan die € 9.000,- (in plaats van 25% van € 50.000,- = € 12.500,-).

Auto privé (IB). Houdt u de auto privé, noteer dan alle zakelijke kilometers, want u mag dan € 0,19 per zakelijke kilometer tot de aftrekbare bedrijfskosten rekenen.

Voor de btw een afzonderlijke keuze

U moet niet alleen voor de inkomstenbelasting beslissen of u de auto in privé houdt of tot de on­­derneming rekent. Ook voor de btw moet die keuze worden gemaakt.

Die keuze voor de btw hoeft niet dezelfde te zijn als de keuze die u maakte voor de winst­berekening (inkomstenbelasting)! Het is toe­gestaan dat voor de inkomstenbelasting de auto tot de onderneming behoort en voor de btw tot uw privé­vermogen, en omgekeerd.

Ondernemingsvermogen (btw)

Btw bij aankoop afgetrokken. Als horecaondernemer die uitsluitend btw-belaste prestaties verricht, mag u de btw direct bij aanschaf volledig terugvragen (verrekenen als voorbelasting in uw btw-aangifte). Doet u dat, dan betekent dat dat u de auto voor de btw tot uw ondernemingsvermogen rekent. Ook de btw op brandstof, onderhoud, etc. is volledig verrekenbaar. Daar staat tegenover dat jaarlijks voor de btw een correctie dient te worden gemaakt voor het privégebruik. Bij latere verkoop van de auto moet ook btw worden berekend.

Privévermogen (btw)

Indien u als horecaondernemer de auto voor de btw tot uw privévermogen rekent, is het gevolg dat u de btw begrepen in de aanschafprijs niet terug kunt krijgen. Het is geen aftrekbare voorbelasting.

Btw op brandstof en onderhoud. Echter, de btw ter zake van onderhoud en brandstofkosten is wél verrekenbaar, zij het gedeeltelijk. Namelijk: naar rato van het zakelijk gebruik ten opzichte van het totaalgebruik. Tip. Woon-werkverkeer is in dit opzicht zakelijk.

Rijdt u 60% privé en 40% zakelijk, dan is dus 40% van de btw inzake brandstof en onderhoud aftrekbaar als voorbelasting via uw btw-aangifte.

Bonnetjes bewaren. Uiteraard moet u die ­kosten wel aan kunnen tonen. U moet de facturen en brandstofbonnen dus wel bewaren.

De 75% tip. Is niet te achterhalen wat de verhouding is tussen zakelijk en privégebruik, dan is goedgekeurd dat u 75% van de btw inzake onderhoud en brandstof aftrekt in uw btw-aangifte.

Ook als de auto voor de btw tot het privévermogen wordt gerekend, is de btw op het onderhoud en de brandstofkosten deels aftrekbaar. U moet dan wel de garagenota’s en de brandstofbonnetjes in uw administratie bewaren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01