VERVOER - VERKEERSINFO - 25.08.2011

Google Maps geeft nu lokale verkeersinformatie

Al sinds 2008 geeft Google Maps verkeersinformatie op haar landkaarten, nu ook zelfs voor 13 Europese landen, waaronder België en Nederland. De moeite waard?

Google gaf al geruime tijd verkeersinformatie op de Amerikaanse Google Maps (http://maps.google.com). Onlangs werd deze Realtime traffic-functie uitgebreid met een heleboel nieuwe landen. Momenteel werkt ze in België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. U moet de verkeersinfo bekijken als een aparte laag bovenop de vertrouwde kaart. Dat doet u door rechts bovenaan op Kaart te klikken en Verkeer aan te vinken. De info wordt getoond als gekleurde lijnen over de wegen. Elke kleur geeft aan hoe snel het verkeer op dit moment rijdt (van groen tot zwart/rood).

Hoe uitgebreid?

De auto-, ring- en belangrijke wegen zijn sowieso voorzien van actuele verkeersgegevens. In grote steden worden er ook kleinere straten gecoverd. De kleuren die u ziet, hebben betrekking op de huidige situatie op de weg. Tip. Als u in de legende op Wijzigen klikt, kunt u overschakelen van ‘live verkeersinformatie’ naar ‘verkeer op dag en tijd’. Bij die laatste optie kunt u een dag en een bepaald uur instellen. De kleuren op de kaart worden dan meteen aan­gepast: u krijgt een voorspelling, gebaseerd op data uit het verleden.

Mobiele extra’s

Google Maps mikt ook op mobiele gebruikers en wil zo ten strijde trekken tegen de draagbare gps-fabrikanten. Er is een applicatie beschikbaar voor Android-smartphones: Google Maps Navigation (http://www.google.com/mobile/navigation/). Die kan uw telefoon omvormen tot een heuse gps die u via spraakbesturing kunt bedienen. Er is zelfs een automatische en continue Rerouting-functie voorzien bij druk verkeer. Bovendien wordt er een aparte navigatie voor wandelaars aangeboden, inclusief een trilfunctie die aangeeft wanneer u van richting moet veranderen.

En de concurrentie?

Biedt de nieuwe verkeersfunctie van Google Maps een meerwaarde ten opzichte van de bestaande webdiensten? TomTom is bv. al veel langer een gevestigde waarde op het vlak van realtime verkeers­informatie en -navigatie. Daartoe heeft die HD Traffic ontwikkeld: een technologie die zich baseert op de bewegingen van de aangesloten gebruikers en hieruit actuele info en voorspellingen afleidt. De gegevens zijn gratis te bekijken via TomTom Live Traffic (http://www.tomtom.com/livetraffic). Deze webdienst bedient verschillende Europese landen (waaronder het onze). Op de verkeerskaart ziet u aan de hand van icoontjes waar er zich incidenten (ongevallen, werkzaam­heden, vertragingen, …) voordoen. Ook hier wordt via gekleurde lijnen de toestand op de weg weergegeven (van oranje tot donkerrood).

Wie is de beste?

Wij geven nog steeds de voorkeur aan TomTom Live Traffic. Bij onze tests kregen we hier meer relevante realtime informatie dan bij Google Maps, ook voor secundaire en zelfs voor stadswegen. Tip. TomTom Live Traffic biedt ook een route­planner die rekening houdt met de actuele situatie op de weg. U kunt er ook een tijdstip in de toekomst instellen. Uw reistijd wordt dan bepaald op basis van gegevens uit het verleden.

Google Maps geeft goede realtime verkeersinformatie, maar toch gebruikt u beter TomTom Live Traffic. Deze website geeft meer incidenten weer en heeft ook een routeplanner die rekening houdt met de verkeerssituatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01