SOFTWARE - BROWSER - 25.08.2011

Ingekorte url’s houdt u beter goed in de gaten

Nu er steeds meer ingekorte webadressen (url’s) gebruikt worden op sociale netwerksites, vergroot ook het risico dat zo’n verkort adres u naar een website stuurt die u liever vermijdt. Met deze browserextensies houdt u het veilig.

Een ingekorte url is handig, maar niet zonder gevaar. U kunt immers niet zien welk écht web­adres erachter zit, dus vóór u het weet, zit u op een site waarop men u gegevens tracht te ontfutselen of malware tracht te laten downloaden. Gelukkig zijn er browserextensies die u eerst tonen wat het échte adres is.

Google Chrome

Voor Google Chrome is de beste extensie Link­Peelr (https://chrome.google.com/webstore/detail/ahhcmjnfhbpgagklnjhlcabnbcdgipje). Niet alleen kan deze een heleboel url-inkorters aan, ze is zelfs in staat om url’s die opeenvolgend achter elkaar ingekort zijn, af te lopen tot aan het uiteindelijke, echte webadres. U hoeft slechts even met uw muispointer over de ingekorte url te zweven om het werkelijke webadres te zien.

Firefox

Voor Firefox is er Long URL Please (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/long-url-please/), dat iedere ingekorte url op een webpagina vervangt door het werkelijke webadres. U kunt kiezen of u alleen het begin van dit webadres wilt zien (zodat de lay-out van de webpagina niet wijzigt) of toch het volledige adres. Een vergelijk­bare add-on is Verify Redirect (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/verify-redirect/). Die is minder gebruiksvriendelijk omdat hij enkel de domeinnaam toont van de achterliggende site, maar onderschept wel iedere automatische ‘redirect’ naar een andere site. Als u dus terecht­komt op een ‘veilige’ pagina die u meteen naar een onveilige pagina tracht door te sturen, wordt dit vooraf gemeld.

Internet Explorer

Voor Internet Explorer is er een Preview and Launch URL-accelerator (http://armchairtheorist.com/projects/ie8-accelerator-preview-and-launch-url/). U klikt met de rechter­muisknop op een ingekorte url en via All Accelerators; Preview and Launch URL kunt u een preview zien van de achterliggende site.

Totaaloplossing

Wilt u één extensie die werkt voor alle browsers, gebruik dan de Web of Trust-extensie (http://www.mywot.com). WOT is een dienst die websites evalueert op hun betrouwbaarheid op basis van de waardering die webgebruikers eraan geven. Als u deze extensie installeert, ziet u naast iedere ingekorte url die u vindt op een sociale netwerksite een groen, oranje of rood bolletje dat aangeeft hoe betrouwbaar het achterliggende webadres is. WOT bewaakt 57 url-inkorters, bv. bit.ly, tinyurl.com, t.co, ow.ly en goo.gl).

Let op! De meeste url-inkorters (zoals bit.ly) gebruiken blacklists van verdachte sites: ze laten gewoonweg niet toe dat er een ingekorte url naar een dergelijke site aangemaakt wordt. Het trucje dat hackers daarop gevonden hebben, is om eerst een ingekorte url naar een dergelijke site aan te maken met een minder beveiligde inkorter en vervolgens van die ingekorte url nog eens een ingekorte url te maken met bit.ly. Het lijkt dan alsof het om een betrouwbare url gaat, maar bit.ly heeft dan helemaal geen check uitgevoerd op die url. Als u bij het gebruik van één van de bovenstaande extensies dus ziet dat een ingekorte url op zijn beurt verwijst naar een andere, ingekorte url, wees dan alert en klik beter niet op die url.

Gebruik een browserextensie om snel te controleren of ingekorte url’s - die op zich best wel handig zijn - u niet doorverwijzen naar een ongewenste site.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01