WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 24.02.2012

CX.com: de opvolger van Dropbox?

Dropbox is zowat de populairste cloudopslagdienst. Geregeld duiken er echter gelijkaardige services op. Een nieuwe variant is CX.com: biedt die een meerwaarde ten opzichte van Dropbox?

Onder de online opslagdiensten is Dropbox (http://www.dropbox.com) de koploper: deze webdienst laat u gemakkelijk bestanden online bewaren en synchroniseren tussen verschillende toestellen (bv. uw pc, uw iPad, …).

Een nieuwe variant op Dropbox is CX.com (http://www.cx.com). Die is te gebruiken via uw browser, maar ook via een programmaatje op uw desktop (Windows en Mac) en via een app op uw iPhone of iPad. Het synchroniseren van bestanden kan dus net als bij Dropbox tussen verschillende systemen, met dat verschil dat Dropbox ook Android- en BlackBerry-toestellen ondersteunt. Bij CX.com is dat nog niet het geval. Let op! Op de site van CX.com lijkt het alsof er al een BlackBerry-app beschikbaar is, maar bij het doorklikken botsten wij uiteindelijk op een ‘coming soon’-boodschap.

De mogelijkheden

Het online dashboard – eigenlijk het startpunt voor de meeste gebruikers – is erg overzichtelijk dankzij de handige tabbladen waarmee u door de menu’s bladert. CX.com zet op uw bureaublad ook een map die vergelijkbaar met die van Dropbox. Bestanden versleept u simpelweg naar die map, en alle toegevoegde items worden automatisch gesynchroniseerd. Bij Dropbox kunt u alleen die ene specifieke map synchroniseren, maar bij CX. com is dat anders: het kan ook met andere folders. Handig dus als extra back-uptool.

Een ander pluspunt ten opzichte van Dropbox is de mogelijkheid om geüploade bestanden te becommen­tariëren. Dat maakt CX.com des te ge­schikter als samenwerkingstool. Let op! De commentaren verschijnen weliswaar alleen in de browserinterface. Samenwerken aan bestanden kan overigens op specifieke uitnodiging, via gedeelde folders én via publieke mappen. Er is ook een mogelijkheid voorzien om bestanden recht­streeks via e-mail, via Twitter of via Facebook naar anderen te versturen. Bestanden delen kan trouwens niet alleen op persoonsniveau: u kunt ze ook sharen met specifieke gebruikersgroepen. Via de ‘groups’-functie kunt u specifieke opslagruimte toekennen aan bv. een bepaald project. Hiervoor kunt u dan anderen uitnodigen via e-mail.

De prijzen

De gratis versie van Dropbox biedt u 2 GB opslag­ruimte. Upgraden kan tegen betaling: 50 GB kost u $ 9,99/maand (€ 7,50) en voor 100 GB betaalt u $ 19,99/maand (€ 15). De prijzen voor de te betalen formules bij CX.com zijn identiek aan die van Dropbox, maar de gratis versie biedt u wel 10 GB opslagruimte. Bovendien kan die uitgebreid worden tot 16 GB wanneer u vrienden of collega’s aanbrengt als nieuwe klanten (300 MB per persoon). Dropbox heeft een gelijkaardig ‘referral program’, daarmee kunt u uw gratis virtuele ruimte uitbreiden tot 8 GB (250 MB per klant).

Onze conclusie

CX.com is duidelijk geïnspireerd op Dropbox. Toch biedt deze nieuwkomer een aantal extra’s. Allereerst is er de veel grotere online opslagruimte in de gratis versie. Daarnaast zijn er enkele originele functies die deze dienst extra interessant maken voor back-up en samenwerking. Zeker het overwegen waard dus. Als u een Android- of BlackBerry-gebruiker bent, dan laat CX.com u voorlopig echter nog in de kou staan.

Probeer CX.com voor de veel ruimere gratis opslagruimte dan Dropbox en voor de handige back-up- en samenwerkingsfuncties. Als Android- of BlackBerry-gebruiker kunt u hier voorlopig echter nog niet terecht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01