WEBDIENSTEN - VARIA - 16.05.2012

Hoe gidst u anderen naar interessante webpagina’s?

Raken uw klanten of collega’s vaak de weg kwijt op het world wide web? Hoe kunt u hen dan gidsen naar bepaalde webpagina’s? We vertrekken vanuit vier concrete scenario’s en gaan op zoek naar oplossingen.

Scenario 1: interessante webpagina

Tijdens uw surftochten stoot u geregeld op een website met bv. een interessant nieuwsbericht. U wilt dit graag delen met een collega, een klant of een kennis. U kunt dan uiteraard de link van de bewuste webpagina doormailen, maar vaak moet u er in die mail dan nog wat extra uitleg bij geven. Het kan ook anders: door gebruik te maken van Scrible (http://www.scrible.com). Met deze tool kunt u bepaalde stukken tekst op de bewuste webpagina aanduiden zodat de andere persoon meteen weet wat hij zeker moet lezen. U kunt ook uw eigen notities aan die pagina toevoegen.

Hoe werkt het? Scrible voegt een extra toolbar toe aan uw browser. Die biedt u allerlei moge­lijk­heden om webpagina’s te voorzien van markeringen en aantekeningen. U kunt kiezen uit 32 verschil­lende kleuren voor uw markeerstiften of post-its. Stukken tekst kunnen ook onderlijnd, vet gemaakt, schuin gezet en doorgestreept worden. Het resultaat kunt u als link doormailen naar anderen. De ontvanger kan er zelfs bijkomende notities aan toevoegen, maar alleen als in zijn browser ook een Scrible-toolbar geïnstalleerd is. Alles wordt ook online opgeslagen (u krijgt daarvoor gratis 125 MB ruimte), zodat u zelf achteraf gemakkelijk – bv. op trefwoord – uw pagina’s kunt terugvinden.

Alternatieven? Vroeger was The Awesome Highlighter (http://www.awesomehighlighter.com) een handig alternatief, maar die bleek niet meer te werken. Wel te overwegen is Searcheeze (http://www.searcheeze.com): daarmee kunt u om het even welke webcontent in een soort online tijdschrift gieten. Dat kunt u dan openbaar maken voor anderen.

Scenario 2: een reeks webpagina’s

Wilt u liever een reeks opeenvolgende webpagina’s aan iemand tonen? Het al vermelde Jog the Web (http://www.jogtheweb.com) helpt u om een geleide webwandeling door die site(s) te maken. U selecteert zelf de webpagina’s en de volgorde en u kunt er ook eigen notities aan toevoegen. Het resultaat wordt bewaard onder een url die u bv. kunt doormailen naar anderen. Via de pijltjes links bovenaan kan er gemakkelijk gebladerd worden tussen de verschillende pagina’s. Alles wordt binnen een soort frame in Jog the Web weergegeven, waarbij alle menu’s en hyperlinks van de pagina’s blijven werken. Kortom: een leuk en handig initiatief, al laadden de pagina’s bij onze test soms een beetje traag in.

Scenario 3: uw eigen website

Heeft u een eigen website en wilt u ervoor zorgen dat uw bezoekers er niet verdwalen? Waarom overweegt u geen korte ‘tour’, waarin u de sterke punten van uw site in de verf zet? Tools zoals AmberJack (http://www.amberjack.org) en Drawium (http://drawium.com) laten u gemakke­lijk een virtuele rondleiding maken die u kunt integreren in uw site.

Scenario 4: een filmpje

Als u een YouTube-filmpje wilt integreren in uw website, dan kan dat op een ‘geleide’ manier met EmbedPlus (http://www.embedplus.com). Hier­mee kunt u uw bezoekers namelijk een specifiek interessant stukje van de video laten zien of hen laten doorlikken naar specifieke fragmenten. U kunt ook opmerkingen toevoegen.

Met Scrible kunt u interessante stukken van webpagina’s highlighten. Wilt u liever een reeks pagina’s in een specifieke volgorde tonen, gebruik dan Jog the Web. Met beide webtools kunt u ook eigen notities toevoegen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01