Alle domeinen

2012 - Mei

FINANCIERING - 31.05.2012

Nationale Hypotheek Garantie


BELASTINGEN - 31.05.2012

Uitponding belast?

De belastingrechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de aankoop van een gebouw met verhuurde woningen en het na splitsing weer verkopen van de appartementsrechten, oftewel: uitponden. Wat speelde er?

OVERDRACHTSBELASTING - 31.05.2012

Berekening overdrachtsbelasting bij doorverkoop

Er zijn de laatste tijd nogal wat veranderingen in de overdrachtsbelasting doorgevoerd, waardoor het niet meevalt om bij het doorverkopen het juiste bedrag aan overdrachtsbelasting te berekenen. Wij zetten het voor u op een rij.

IN DE KIJKER - 31.05.2012

Wie is gebonden aan een kwalitatieve verplichting?

Een mogelijkheid om aan derden verplichtingen op te leggen, is het overeenkomen van een ‘kwalitatieve’ verplichting. Wat is dat ook alweer? En hoe wordt dan bereikt dat derden daaraan worden gebonden?

KOOP - 31.05.2012

Als ongedaan maken er niet meer in zit …

Als een koper de koopovereenkomst van een woning ontbindt, ontstaat de verplichting om de (gevolgen van de) koop ongedaan te maken. Hij moet de woning dan terugleveren. Maar wat als terugleveren niet meer mogelijk is?

UW RAADSMAN - 31.05.2012

De schaduwzijde van een erfenis

Het staat geregeld in de krant: erfgenamen die in de financiële problemen komen doordat zij met een onverkoopbaar huis worden ‘opgezadeld’. Maar loopt dat allemaal wel zo’n vaart? Kunt u de erfgenaam die bij u aanklopt, geruststellen?

VERKOOP - 31.05.2012

Zijn insecten dan niet hinderlijk?

Roos is eigenaar van een woning en zij ondervindt hinder en overlast van een monumentale lindeboom van de gemeente. Moet de gemeente de boom kappen of een schadevergoeding betalen? Hoe zit dat en wat zei de rechter?

GEMEENTE - 31.05.2012

Kunt u vertrouwen op de wethouder?

Verlening en handhaving van vergunningen is een zaak van het college van burgemeester en wethouders. Wat is een brief van de wethouder dan waard?

PRIVÉ - 31.05.2012

Banksparen: hoe en hoeveel?

Banksparen wordt steeds populairder. Banksparen is een soort pensioenopbouw. U krijgt een redelijke rente én belastingaftrek. Wat wilt u nog meer? Hoe werkt dat nu eigenlijk? Hoe kunt u nu profiteren als u gaat banksparen?

ONDERAANNEMING - 31.05.2012

Ontslagbescherming voor opdrachtnemer?

Een collega wilde niet langer werk uitbesteden aan zijn vaste opdrachtnemer. Wat besliste de hoogste rechter (Hoge Raad) nu over de toepasselijkheid van de ontslagbescherming van de opdrachtnemer via het ontslagrecht?

RECHT VAN DE BOUW - 31.05.2012

Wat nu met een alsmaar klagende klant, ermee kappen?

Als er onenigheid is over de voortgang van de bouwwerkzaamheden maar de opdrachtgever reageert niet, mag u dan het werk beëindigen? Bent u dan aansprakelijk voor de schade? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat is nu handig?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 31.05.2012

Wees duidelijk over uw algemene voorwaarden!

Ondernemers komen maar al te vaak (onnodig) bij de rechter terecht vanwege meningsverschillen met betrekking tot de algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld of deze wel of niet van toepassing zijn. Hoe voorkomt u dit?

BOUWOFFERTE - 31.05.2012

Hoe nu geen prijsrisico bij offertes na cascobouw?

Het komt nu regelmatig voor dat een opdrachtgever een cascowoning koopt. Daarbij wil hij de afbouw later door een ander bouwbedrijf laten doen. Wat als u hiervoor offerte uitbrengt? Hoe voorkomt u nu dat u risico’s loopt?

BEDRIJFSPAND - 30.05.2012

De zonzijde van een waardedaling


VERGUNNINGEN - LEGES - 30.05.2012

In actie tegen te hoge leges

Als een gemeente leges heft, moet u veelal flink de portemonnee trekken, zoals u weet. Maar stel nu eens dat u die heffing écht te hoog vindt. Hoe kunt u te hoge leges effectief aanvechten?

INTERNET EN RECHT - 30.05.2012

Hoe nu sociale media goed in de vingers?

De laatste jaren is het gebruik van sociale media enorm toegenomen. Een verkeerd gebruik kan een bedrijf grote (imago)schade opleveren. Hoe kunt u dit voor uw bedrijf voorkomen? Hoe benut u de voordelen van sociale media?

INTERNET EN RECHT - 30.05.2012

Uw informatieplicht bij uw algemene voorwaarden

U heeft de perfecte algemene voorwaarden. Wilt u echter dat uw algemene voorwaarden tussen u en uw klanten gelden, dan moet u voldoen aan de informatieplicht. Wat houdt de informatieplicht in? Wat bij verkoop via een webshop?

BELASTINGEN - AFSCHRIJVEN - 30.05.2012

Profiteer van willekeurig afschrijven

Als starter mag u uw investeringen willekeurig afschrijven. Dat betekent dat u dan zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel u afschrijft. Hoe profiteert u optimaal van deze regeling en wat houden de voordelen dan in?

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 30.05.2012

De cijfers van de franchisegever moeten wél kloppen!

Is een franchisegever verplicht prognoses te verstrekken aan aspirant-franchisenemers? En als de franchisegever prognoses verstrekt, moet hij dan instaan voor de juistheid van de cijfers? Wat zei de rechter daar onlangs over?

BELASTINGEN - ADMINISTRATIE - 30.05.2012

Standaardrapportage (SBR) ook voor u bedoeld?

De Belastingdienst maakt in advertenties duidelijk dat ondernemers met ingang van 1 januari 2013 bij aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting gebruik moeten maken van SBR. Wanneer geldt dat ook voor u?

FINANCIERING - 30.05.2012

Geld lenen van familie

Nu de banken vaak ‘niet thuis’ geven, wordt de familielening steeds populairder, ook voor ondernemers. Wat zijn de aandachtspunten als u onderling leent?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 30.05.2012

Rechtstreeks opzoeken in Google Docs


WEBDIENSTEN - VARIA - 30.05.2012

Is uw gebruikersnaam al bezet?


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 30.05.2012

Stemmen kan ook mobiel!


VARIA - HARDWARE - 30.05.2012

Al uw afstandsbedieningen verenigd

Heeft u ook meerdere afstandsbedieningen – voor uw televisie, dvd-speler, netwerkstreamer, versterker, enz.? Met een universele afstandsbediening verenigt u ze allemaal in één apparaat. Wat hebben ze precies te bieden?

WEBDIENSTEN - VARIA - 30.05.2012

Hoe maakt u een online publicatie?

Onlangs bespraken we nog iBooks Author voor het creëren van lesboeken voor de iPad. Nu testen we opnieuw enkele tools waarmee u digitale publicaties kunt samenstellen.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 30.05.2012

Online gegevens integreren in Google Docs

Google Docs, de handige online officesuite, heeft onder meer een handige spreadsheet-module die voor veel gebruikers een goed alternatief voor Excel is. Bovendien kunt u hier ook online gegevens importeren.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 30.05.2012

Meerdere computers efficiënt bedienen

Gebruikt u soms meerdere pc’s tegelijkertijd, bijvoorbeeld een laptop en een desktop, twee laptops of een Mac en een pc? Met de juiste soft- of hardware is het mogelijk om alles met één toetsenbord of muis te bedienen. Hoe precies?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 30.05.2012

Defragmenteer uw harde schijf

Heeft u Windows al lang in gebruik, dan wordt de pc trager. Dat komt onder meer door fragmentatie van de bestanden. Wat is dat eigenlijk precies en wat kunt u eraan doen?

SOFTWARE - DRIVERS - 30.05.2012

Driver gezocht

Wilt u onder Windows een hardwarecomponent of een apparaat correct kunnen gebruiken, dan heeft u een geschikte driver (stuurprogramma) nodig. Met wat geluk vindt Windows automatisch de juiste driver. Maar wat als dat niet zo is?

BEVEILIGING - PRIVACY - 30.05.2012

Houd uw socialenetwerkinstellingen onder controle

De meeste mensen gebruiken al snel meerdere sociale netwerken. Maar kent u alle privacygevoelige instellingen op al die netwerken? Blisscontrol helpt u om het overzicht te bewaren.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.05.2012

Enkele nuttige, zakelijke cloudtools

U moet u in uw bedrijf op allerlei zaken focussen. Wij zochten enkele een­voudige cloudtools die u helpen met bepaalde taken of met een betere organisatie van uw job, zodat u zich kunt concentreren op uw corebusiness.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.05.2012

Maak uw eigen online flyers

Een flyer is ideaal voor promotionele doeleinden. U weet natuurlijk dat u papieren flyers kunt uitdelen, maar wist u dat u ook een online flyer kunt maken en verspreiden? Welke webtools helpen u?

NIEUWS - PERSOONLIJKE NIEUWSPAGINA - 30.05.2012

Google Currents als nieuwsmagazine op uw tablet?

Google Currents, het Android/iOS-nieuwsmagazine dat de concurrentie aangaat met o.a. het populaire Flipboard, is sinds kort ook buiten de VS beschik­baar. We vergelijken het met enkele alternatieven.

ZAKELIJK - JOBS - 30.05.2012

Tijd voor een carrièreswitch?

Op zoek naar een andere baan? U bent de enige niet. Deze sites, apps en netwerktips wijzen u de weg.

VAKANTIEGELD - 29.05.2012

Vakantiegeld nog eens bekeken ...


PERSONEELSBELEID - 29.05.2012

Meer productiviteit zonder extra kosten?

De relatie tussen rendement en productiviteit is eenvoudig: hoe hoger de productiviteit, hoe hoger het rendement. Natuurlijk willen we de gewenste resultaten tegen de laagste kosten bereiken. Hoe doen we dat?

ONTSLAG - 29.05.2012

Weet ú hoelang ik straks WW krijg?

Het gaat minder met uw bedrijf en u moet afscheid nemen van één van uw mede­­werkers, dat is helaas niet anders. De medewerker wil graag van u weten hoe het nu zit met zijn WW-uitkering. Wat kunt u hem vertellen?

CAO - 29.05.2012

Hoezo ... ‘cao van toepassing’?

80% van alle werknemers valt onder een cao. Hoe weet u of u een cao moet toepassen? En hoe zit het vervolgens als er in uw bedrijf verschillende activiteiten plaatsvinden? Betekent dat dan ook verschillende cao’s?

WERVING & SELECTIE - 29.05.2012

Die diploma’s moeten kloppen, anders géén deal

Stel, u neemt na een uitgebreide sollicitatieprocedure iemand in dienst, maar later blijkt de kandidaat toch niet over alle diploma’s te beschikken. Is er dan toch een arbeidsovereenkomst ontstaan of niet? Wat zei de kantonrechter laatst?

ONTSLAG - 29.05.2012

Wéér te laat? Dan is daar het gat van de deur ...

Werknemers die regelmatig te laat komen, leveren de nodige irritatie op. Maar is te laat komen ook een reden voor ontslag op staande voet? En hoe belangrijk is het dan om snel te handelen? Wat kunt u leren van enkele praktijkgevallen?

LOONHEFFING - 29.05.2012

Uw werknemer van over de grens

De laatste tijd kregen wij een aantal vragen over hoe om te moeten gaan met de werknemer die niet in Nederland woont maar wel hier werkt. Reden voor ons om daar aandacht aan te besteden. Wat moet u weten?

ARBEIDSOVEREENKOMST VERLENGEN - 29.05.2012

Wordt het weer zo’n zelfde contract?

Het contract met uw medewerker loopt na anderhalf jaar af. Is een volgend contract dan wéér voor anderhalf jaar? Wat zijn de opties? Waar moet u op letten?

AFTREKPOST - 29.05.2012

Aftrekposten eerlijk delen of liever niet?

Als ondernemer heeft u te maken met de grillen van de markt, waardoor uw winst kan fluctueren. Als uw partner een goedbetaalde baan heeft, kan het voordelig zijn goed te kijken naar de verdeling van uw aftrekposten. Hoe zit dat?

REISKOSTENVERGOEDING - 29.05.2012

Wat betekent het Lenteakkoord voor reiskosten?


FISCALE WINST - SUBSIDIE - 29.05.2012

Nog meer aftrek voor vernieuwers

We kennen al langere tijd de WBSO voor speur- en ontwikkelingswerk. Deze regeling is nu verruimd, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012.

INKOMSTENBELASTING - VERZEKERINGEN - 29.05.2012

Oude polis afkopen?

Stel, u betaalt iedere maand premie voor een oude lijfrentepolis. Deze premie heeft u nooit afgetrokken, dus de uitkering zou onbelast moeten zijn. Maar is dat wel zo? Wat als u besluit deze polis af te laten kopen? Hoe pakt dit fiscaal uit?

BELASTINGDIENST - 29.05.2012

Toeslagen ten onrechte verrekend?


PERSONEEL - LOONHEFFING - 29.05.2012

Richt een personeelsfonds op als extraatje!

Als u eens wat extra’s wilt doen voor uw personeel, betaalt uw personeel hier gewoon belasting over. Is er nog een alternatief waar u gebruik van kunt maken zodat u fiscaal aantrekkelijker iets kunt geven?

BEDRIJFSOPVOLGING - FISCALE WINST - 29.05.2012

Geruisloos doorschuiven, wanneer kan dat?

Als u stopt met uw bedrijf, moet u afrekenen met de fiscus. In sommige situaties komt dat erg ongelegen. Wat doet u als u nauwelijks tot geen financiële middelen heeft om met de fiscus af te rekenen?

BEDRIJFSPAND - 29.05.2012

Verbouwing pand, overdrachtsbelasting of btw?

Als u een pand koopt en het eerst laat verbouwen, betaalt u overdrachtsbelasting óf btw. Wat is gunstiger en waar hangt dit van af? De rechter moest zich erover buigen. Wat kunt u daaruit concluderen?

BTW-AANGIFTE - 29.05.2012

Btw schatten, hoe gaat dat?

Soms is het lastig of onmogelijk om tijdig aangifte te doen voor de btw. Bent u te laat of klopt de aangifte niet, dan dreigen er boetes. Beter is het dan uw inspecteur te vragen of u uw btw-aangifte mag schatten. Waar moet u op letten?

TUCHTRECHT - 29.05.2012

Het stond toch in de stukken?

Een kinderarts verstrekt medische gegevens aan derden zónder toestemming van de vader. Volgens de arts zou uit het dossier blijken dat toestemming van de vader niet nodig was. Het tuchtcollege was het hier niet mee eens. Waarom?

ONROERENDE ZAKEN - 29.05.2012

Onroerende zaak, spelregels bij koop


ECHTSCHEIDING - 29.05.2012

En de woning blijkt ook nog in waarde te zijn gedaald!

Als bij echtscheiding het huis aan een van de echtgenoten wordt toegedeeld, op welk moment wordt dan de waarde bepaald? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat te doen, gelet op de huidige dalende huizenprijzen?

INKOMSTENBELASTING - 29.05.2012

Rechter hanteert wisselend begrip ‘hulpmiddel’

De hulpmiddelen die iemand vanwege zijn ziekte nodig heeft, kunnen fiscaal aftrekbaar zijn. Ook de aanpassing van een woning kan als ‘hulpmiddel’ worden aangemerkt. Wat vond de rechter van een garage als aftrekpost?

HUUR PRAKTIJKRUIMTE - 29.05.2012

Je krijgt me niet zomaar weg ...

Stel, u bent fysiotherapeut en huurt een praktijkruimte. De verhuurder heeft on­­langs de huurovereenkomst opgezegd en een datum voor ontruiming aange­­zegd. Moet u de praktijkruimte uiterlijk op het aangezegde tijdstip hebben verlaten?

PATIËNTENDOSSIER - 29.05.2012

Wat doet u met mijn dossier, dokter?

De wet bepaalt dat medische dossiers eigendom zijn van de arts of van de zorg­­instelling. De patiënt is dus geen eigenaar van zijn medische dossier, maar hij heeft wel recht op inzage in zijn dossier. Hoe zit dit ook alweer?

BELASTINGCONTROLE - 29.05.2012

Controle op de automatische piloot?

Hoe wordt de fiscus nu ook getroffen door het bezuinigingsvirus dat rondwaart bij de overheid? Wat gaat u hiervan merken op controle­gebied?

PENSIOEN - 25.05.2012

Hoe nu zicht op uw pensioen?


BOER EN PRIVÉ - 25.05.2012

Hoe minder u fiscaal doet, hoe meer u verdient?

Als u zich te veel inspant om de bestemming van een perceel grond in uw privévermogen te wijzigen met het oog op een winstgevende verkoop, kunt u het fiscale lid wel eens op de neus krijgen. Hoezo: ‘hoe minder u doet, hoe beter’?

INTERNET - 25.05.2012

Sociale media; hoe nu handig in de land- en tuinbouw?

In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gebruikgemaakt van bijvoorbeeld YouTube, Twitter en Facebook. Hoe werken deze sociale media voor uw land- of tuinbouwbedrijf? En waar moet u op letten zodat dit goed gaat?

BEDRIJFSOVERNAME - 25.05.2012

Check op personeelsdossiers bij overname bedrijf

Als u een bedrijf of een deel van een bedrijf overneemt, krijgt u het personeel erbij. Ook als u daar niet om vraagt. Dat kan voor onverwachte verrassingen zorgen. Waar moet u nu op letten? Wat kunt u regelen?

GEBOUW EN GROND - 25.05.2012

De WOZ, de woning en het weilandje

Dat een huis en een tuin bij elkaar horen, lijkt logisch. Maar hoe zit dat met een weilandje naast de woning? En waarom is dat eigenlijk van belang? Wat heeft het Gerechtshof Arnhem nu beslist over grond met agrarische bestemming?

BOER EN BEDRIJF - 25.05.2012

Mestscheiding en gebruiksnormen, wat nu?

Past u mestscheiding toe op uw bedrijf? Waarom is een goede administratie dan erg belangrijk? Hoezo moet u rekenen met de juiste werkingscoëfficiënten? Hoe voorkomt u problemen bij controle en overschrijding van de gebruiksnormen?

AANSPRAKELIJKHEID - 25.05.2012

Claim van zzp’er op opdrachtgever?

Er is nu een belangrijk arrest van de Hoge Raad over de aansprakelijkheid van opdrachtgevers. Wat betekent dit, bijv. bij het inschakelen van zzp’ers?

IN DE PIJPLIJN - 22.05.2012

Voortgang wetsvoorstel ‘flex-BV’


WOZ - 22.05.2012

Kostenvergoeding WOZ in de praktijk

Wat valt er voor nieuws te melden over de kostenvergoeding voor een bezwaarschrift tegen uw WOZ-beschikking? Wat heeft de rechter nu hierover beslist? Hoe staat u nu dus sterk?

OMZETBELASTING - 22.05.2012

Verhoging van het btw-tarief

Zoals u ongetwijfeld weet, zijn er plannen om het hoge btw-tarief te verhogen van 19 naar 21%. Wanneer en hoe gaat dat gebeuren? Wat betekent dit voor lopende contracten? Kunt u al rekening houden met de verhoging?

PROCEDURE - 22.05.2012

Wat kan de Nationale ombudsman voor u betekenen?

Als u niet gelukkig bent met de manier van werken van de Belastingdienst, kunt u vaak bezwaar maken en later eventueel in beroep gaan bij de rechter. Maar wat kunt u doen als u geen bezwaar kunt maken of niet in beroep kunt gaan?

PERSONEEL - 22.05.2012

Opdrachtgever zit gebeiteld met een VAR-wuo

Het verschil lijkt klein. Maar hoezo zit u als opdrachtgever van een bedrijf met een VAR-wuo fiscaal bekeken wel gebeiteld en loopt u geen risico? Terwijl dit bij een VAR-row anders zit. Wat is nu raadzaam?

FISCOTIP - 22.05.2012

Zo blijft de fiscus meebetalen aan uw pand!

Als uw bedrijfspand de zogenaamde ‘bodemwaarde’ bereikt heeft, kunt u niet meer afschrijven. Toch kunt u er ook dan voor zorgen dat uw pand een aftrekpost oplevert. Hoe doet u dit? En wat levert het op?

INTERNATIONAAL - 22.05.2012

Verificatie van btw-identificatienummer

Als u zakendoet met het buitenland, is het zaak de btw-identificatienummers van uw afnemers regelmatig te controleren op juistheid. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet u rekening mee houden?

AUTO - 22.05.2012

Onterechte naheffing privégebruik?

Het Hof in Arnhem heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over een naheffingsaanslag loonheffing wegens privégebruik auto. Wat speelt er?

BOER EN BEDRIJF - 21.05.2012

Stoppersregeling Actieplan Ammoniak

Heeft u een varkens- of pluimveebedrijf en wilt u uiterlijk voor 2020 stoppen met uw bedrijf? Dan kunt u waarschijnlijk gebruikmaken van de ‘stoppersregeling Actieplan Ammoniak’. Wat als u zich nog niet eerder als stopper gemeld heeft?

BELASTINGEN - 21.05.2012

Hamvraag: is uw bedrijf verplaatst of gestaakt?

Als u uw veehouderijbedrijf verplaatst, zit u natuurlijk niet te wachten op een belastingaanslag. Belastingvrij verplaatsen kan, maar neem dan wel uw koeien mee! Hoe zit de fiscale vork in de steel? Wat heeft de Hoge Raad nu beslist?

EIGEN WONING - 21.05.2012

Professioneel of particulier? Dat maakt nu veel verschil!

Als er mondelinge overeenstemming is bereikt over de verkoop van een woonhuis, kan het koopcontract dan binnen drie dagen nog door de verkoper worden ontbonden? Wat heeft de rechter gezegd en wat is goed om te weten?

BELASTINGEN - 21.05.2012

De plannen voor boer en tuinder

Er is nu toch een begrotingsakkoord. Wat betekenen alle nieuwe fiscale plannen nu voor de agrarische sector? Waar liggen de moeilijkheden en de kansen?

BOER EN BEDRIJF - 21.05.2012

Meer ruimte voor producten in co-vergister

Er zijn nu meer mogelijkheden voor het gebruik van bepaalde afvalstoffen in een co-vergister. De ‘positieve lijst’ is uitgebreid. Hoe wordt nu de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de gebruikte producten meer bij u gelegd?

RECHT - 21.05.2012

Kunt u hem aan een intentieverklaring houden?

Als over een ingewikkeld contract lang wordt onderhandeld wordt soms tijdens de rit een intentieverklaring ondertekend. Kunt u de wederpartij daaraan houden als de contractonderhandelingen onverhoopt toch vastlopen? Wat speelde er?

BELASTINGEN - 21.05.2012

Rode landbouwdiesel, langste tijd gehad?

Zowel in het Catshuis- als in het Kunduz-akkoord was men het er snel over eens. De rode diesel gaat verdwijnen. De maatregel levert de schatkist € 300 miljoen op. De hogere kosten voor de landbouw zijn € 100 miljoen. Wat speelt er?

PRIVÉ - 21.05.2012

Wat als samenwonende beroepsbeoefenaar vastleggen?

Als u getrouwd bent, is in de wet al precies geregeld welke rechten en plichten er gelden tussen echtgenoten. Bij samenwoning is dit anders; u moet dan zelf vastleggen hoe u het allemaal geregeld wilt hebben. Wat is raadzaam?

BELASTINGEN - 21.05.2012

Behandelkorting personeel, hoe zit dat fiscaal?

Als u personeel in dienst heeft, is het niet denkbeeldig dat u ook hun wel eens een (para)medische dienst bewijst. Hoe dient u hier fiscaal mee om te gaan? Kunt u hun korting geven en zo ja, hoeveel? Wat zijn de regels?

SAMENWERKING - 21.05.2012

Maak goede afspraken in uw maatschap

Als u met een collega een maatschap aangaat, doet u dat natuurlijk met de beste intenties. En natuurlijk verwacht u van uw collega hetzelfde. Moet u dan over ieder detail vooraf afspraken maken of komt u er samen wel uit?

BEROEPSPRAKTIJK - 21.05.2012

Wat doet u met de levenseindekliniek?

Sinds 1 maart 2012 bestaat de levenseindekliniek. Hoe dient u om te gaan met verzoeken daarvan? En wat is uw rol als behandelend arts wanneer uw patiënt zich wendt tot die levenseindekliniek?

TUCHTRECHT - 21.05.2012

Ook in uw vrije tijd …

Een deelnemer aan een reis klaagt over het gedrag van een fysiotherapeut/medereiziger. Is het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg dan bevoegd?

PERSONEEL - 21.05.2012

Aanpassing werktijden, moet u akkoord gaan?

Stel, u heeft een kleine praktijk en uw werkneemster Chantal wil na haar ouderschapsverlof op andere dagen gaan werken. Bent u verplicht om met dit verzoek in te stemmen? Wat is er onlangs in de wet veranderd?

AFSCHRIJVINGEN - 21.05.2012

Altijd actueel overzicht houden


LOONHEFFING - WERKKOSTENREGELING - 21.05.2012

Nu al een steekproef voor 2013 of 2014?

Zoals bekend, moet u ook als kleine werkgever uiterlijk 1 januari 2014 overstappen op de werkkostenregeling. Een veelgestelde vraag is hoe het, als u nu of straks overstapt, met de vaste kostenvergoedingen zit. Wat doet u?

INKOMSTENBELASTING - PRIVÉ - 21.05.2012

Aftrek ziektekosten? Eerst naar de gemeente!

Als vanwege een ziekte een woning aangepast moet worden, kan dit soms via de gemeente vergoed worden. Wie niet van deze mogelijkheid gebruikmaakt, kan de kosten vervolgens niet als ziektekosten aftrekken. Wat besliste de rechter?

FACTUUR EN BTW - 21.05.2012

Kortingen en kredietbeperkingstoeslagen

In de praktijk is het vaak onduidelijk hoe het met de btw zit als een afnemer een korting krijgt. En hoe gaat het met de btw als er een kredietbeperkingstoeslag in rekening wordt gebracht als een afnemer bijv. niet binnen 10 dagen betaalt?

LENEN - 21.05.2012

It’s all in the family! Ook met zakelijk geld lenen?

Familieleningen, bijvoorbeeld van ouders of schoonouders, worden steeds vaker gebruikt voor het financieren van ondernemingen. We laten de belangrijkste aandachtspunten voor zo’n familielening even kort de revue passeren.

FACTUUR - BTW - 21.05.2012

Wat geldt er als uw afnemer zelf de rekening opmaakt?

Als u als ondernemer een dienst of een levering verricht, reikt u daarvoor meestal zelf een factuur uit. Het kan ook zijn dat uw afnemer de factuur opmaakt (‘self-billing’ genoemd), bijv. bij het uitlenen van personeel. Hoe zit het met de btw?

LOKALE HEFFINGEN - WOZ - 21.05.2012

Meer afschrijven door daling WOZ-waarde

Als de WOZ-waarde van uw bedrijfspand daalt, betekent dit dat u soms meer kunt afschrijven. Wanneer is dit zo en hoe luiden de hiervoor geldende regels? Dit is ook nog van belang voor het samenstellen van de jaarrekening 2011.

BTW EN RECHT - 21.05.2012

De dag dat de btw omhooggaat

Het hangt in de lucht: een verhoging van de btw. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat zijn de gevolgen voor lopende contracten? Kunt u er rekening mee houden?

BEDRIJFSKREDIET - 21.05.2012

Onderzoek: let op uw werkkapitaal!

Uit onderzoek van het EIM blijkt dat bij heel veel MKB’ers de financiering zwaar leunt op het leverancierskrediet én op het rekening-courantkrediet van de bank. En dat kost altijd extra rente. Wat is daaraan te doen?

INTERNET EN BANKKOSTEN - 21.05.2012

Betaald worden op uw website?

Ook in uw webwinkel moeten klanten gewoon betalen voor de producten en diensten, nu aan de internetkassa. Toch gaat dat anders dan bij de kassa in een ‘echte’ winkel. Hoe kiest u de juiste betaalmethode en de juiste betaalprovider?

BELASTINGEN - 21.05.2012

Ondernemer of niet, wat verwacht u?

De fiscus wil niet iedere starter meteen als ondernemer aanmerken. Maar volgens de rechter dient bij de vraag of er sprake is van ondernemerschap ook de toekomst een rol te spelen. Wat betekent dit nu in de praktijk?

ONTSPANNING - REIZEN - 16.05.2012

Uw hotelkamer te duur betaald?


ONTSPANNING - MUZIEK - 16.05.2012

Zo neemt u online muziek op


ONTSPANNING - BOEKEN - 16.05.2012

Luister eens naar een boek

We gebruiken onze computers, tablets en smartphones steeds vaker om naar muziek te luisteren. Maar ook gesproken audioboeken raken steeds meer ­ingeburgerd. Een update…

ONTSPANNING - VIDEO - 16.05.2012

YouTube… voor gevorderden

Vindt u het ook interessant of gewoon leuk om regelmatig YouTube-filmpjes te bekijken? Met enkele eenvoudige tips en trucs gaat het kijken naar de video’s net iets beter en kunnen ze aangepast worden aan uw voorkeuren.

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.05.2012

Hoe gidst u anderen naar interessante webpagina’s?

Raken uw klanten of collega’s vaak de weg kwijt op het world wide web? Hoe kunt u hen dan gidsen naar bepaalde webpagina’s? We vertrekken vanuit vier concrete scenario’s en gaan op zoek naar oplossingen.

BEVEILIGING - WEBFILTERING - 16.05.2012

Sites blokkeren met een alternatieve dns-server

Met beveiligingssoftware en browserinstellingen is het mogelijk om de toegang tot bepaalde sites te ontzeggen. Het kan echter ook door alternatieve dns-­servers te gebruiken. Hoe gebeurt dit precies?

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 16.05.2012

Verstuur bestanden op een veilige manier

Een bestand versturen via e-mail is snel en gemakkelijk. E-mail is echter niet versleuteld en dus niet heel veilig. Hoe zorgt u ervoor dat u op een veilige manier vertrouwelijke bestanden naar anderen stuurt?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.05.2012

Houd sociaal contact met uw klanten

Steeds meer zelfstandigen en bedrijven doen een beroep op sociale netwerken om het contact met hun klanten te behouden. Maar hoe zorgt u ervoor dat u alle vragen, commentaren en eventuele klachten via deze kanalen de baas blijft?

SOFTWARE - GRAFISCH - 16.05.2012

Software huren: een interessante formule?

Eerst was er de lokaal geïnstalleerde software, daarna deden de cloud-tools hun intrede en nu kunt u ook programma’s gaan huren met een initiatief als ­Creative Cloud van Adobe. Iets voor u?

WEBDIENSTEN - ONLINE RUIMTE - 16.05.2012

Zijn de drie bekendste cloud drives aan elkaar gewaagd?

We hebben de mogelijkheden van Google Drive, Skydrive en Dropbox al naast elkaar gezet. Maar wat onderscheidt de bekendste cloud drives van elkaar en welke online opslagruimte is nu de beste?

E-MAIL - WEBMAIL - 16.05.2012

Webmail op uw iPad

U voert meer en meer dagelijkse taken op uw iPad uit in plaats van op uw laptop of uw desktop. Wat zijn de mogelijkheden om uw webmailadressen op een iPad te gebruiken?

WEBDIENSTEN - ONLINE RUIMTE - 16.05.2012

Naast elkaar: Google Drive, Skydrive en Dropbox

De langverwachte Google Drive werd gelanceerd, SkyDrive werd vernieuwd en ook Dropbox werd verbeterd. We bespreken de verbeteringen bij de gevestigde waarden en de mogelijkheden van nieuwkomer Google Drive.

CONSUMENT - TRIPLE PLAY - 16.05.2012

Internet, tv en telefoon in één

Ontvangt u nog drie verschillende rekeningen voor uw internet, tv en telefoon? Kan dat niet voordeliger?

FISCOTIP - 14.05.2012

Urengrens RDA optimaal benutten

Voor kleine ondernemers worden in de nieuwe Research en developmentaftrek (RDA) de administratieve verplichtingen beperkt. Dit kan echter ten koste gaan van uw financiële voordeel. Hoe kunt u optimaal van de RDA profiteren?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 14.05.2012

Overmaking door BV aan DGA, winstuitdeling?

Als uw BV contanten op uw privébankrekening overmaakt, loopt u het risico dat de inspecteur stelt dat er sprake is van een winstuitdeling, waarover u dividend- en inkomstenbelasting verschuldigd bent. Waar moet u rekening mee houden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 14.05.2012

Vrijgesteld beleggen, kan dat?

Het komt in de praktijk geregeld voor dat er na verkoop van een onderneming, een BV met liquide middelen overblijft. Is het dan aantrekkelijk om het vermogen van de BV naar privé over te hevelen? Of zijn er andere mogelijkheden?

LOONHEFFING - 14.05.2012

Personeelsfonds, op het randje of erover?

Als u een personeelsfonds heeft en u daaruit onbelaste uitkeringen aan uw werknemers wilt doen, is het van belang dat de verdeling van de inleg goed is geregeld. Waar moet u op letten? Wat zei de rechter hier onlangs over?

CONTROLE - 14.05.2012

Wat als men u het hemd van het lijf vraagt?

Dat de fiscus u bij een boekenonderzoek het hemd van het lijf kan vragen, is niets nieuws. Als u echter weigert inlichtingen te verstrekken, kan dat verregaande gevolgen hebben. Hoe kunt u dat nu het beste aanpakken?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 14.05.2012

Minder werken, dus lager loon?

Als directeur-grootaandeelhouder bent u bij de toekenning van uw salaris uit uw BV gebonden aan fiscale regels. Wat zei de rechter hier onlangs over?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 14.05.2012

Afspraak is afspraak, totdat ...

Als u over een bepaalde kwestie fiscale zekerheid wilt, kunt u dit aan de inspecteur voorleggen. Aan een toezegging van de inspecteur kunnen rechten ontleend worden, maar ook toezeggingen van de fiscus zijn niet eeuwig.

ONTSLAGVERGOEDING - 14.05.2012

Inhouden op ontslaguitkering?


ONTSLAG - 14.05.2012

Ik had een rood waas voor mijn ogen ...

Als werkgever is het altijd opletten als een werknemer zélf ontslag neemt. Als hij later zegt dat hij het niet zo bedoelde, blijkt in de praktijk dat u hem niet snel aan zijn ontslag kunt houden. Gelukkig loopt het soms ook anders. Wat speelde er?

OPZEGTERMIJN - 14.05.2012

Een ‘vertrekker’ langer vasthouden?

Tijdens haar vakantie neemt Marieke ontslag. Ná haar vakantie zal zij nog twee weken werken, terwijl haar collega Eva dan nog op vakantie moet. En zij zijn de enigen die dit werk kunnen doen! Kunt u Marieke niet langer vasthouden?

AANSPRAKELIJKHEID - 14.05.2012

Ik hoef toch alleen bínnen voor je te zorgen?

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkplek. Geldt dat ook voor het voorterrein van uw kantoor? Valt dat ook onder ‘werkplek’? Dat kan belangrijk zijn als één van uw medewerkers juist dáár een ongeluk krijgt. Wat zei de rechter?

ARBO - 14.05.2012

Moet ik zo’n kleinigheidje ook melden?

Uiteraard wilt u dat uw werknemers veilig werken. U bent alert op de risico’s en neemt de maatregelen die nodig zijn. En tóch gaat er nog wel eens iets mis. Hoe gaat u nu het beste om met zo’n ongeluk(je)?

PERSONEELSFEEST - 14.05.2012

Met zijn allen een dagje Floriade!

Een fleurig initiatief geeft de werklust en de sfeer in uw onderneming weer een positieve impuls. Maar zo’n impuls moet ook betaalbaar blijven en zeker geen onverwachte fiscale gevolgen hebben. Hoe zaait en oogst u optimaal?

ARBEIDSDUUR - 14.05.2012

Is méér werken altijd goed?

Werknemers hebben het recht te vragen om aanpassing van hun arbeidsduur. Dat te weigeren, is las­­tig. Heeft u dan wél invloed op de spreiding van de uren?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 14.05.2012

Ik zei toch dat je niet ziek bent ...

Stel, uw bedrijfsarts vindt dat uw zieke werknemer weer kan werken, maar hij is het daar niet mee eens. Dat wordt dus een deskundigenoordeel, maar dat kan wel even duren … en al die tijd zit uw werknemer thuis. Wie moet dat betalen?

FINANCIERING - 14.05.2012

Transparanter en klantvriendelijker


VERKOOP - 14.05.2012

Onderbroken uitzicht op de duinen en de zee!

Van Duin koopt een nog te bouwen appartement met zeezicht. Kan hij de verkoper én diens makelaar aanspreken als blijkt dat er een hoge toren voor zijn deur wordt gebouwd? Wat zei de rechter laatst?

IN DE KIJKER - 14.05.2012

Ik heb alleen met ú een afspraak ...

U heeft voor uw cliënt bemiddeld bij de aankoop van zijn woning. Vóórdat hij er intrekt, wil hij fors verbouwen en schakelt daarvoor een architect in. Deze architect neemt hem álles uit handen. Heeft de architect daarmee een volmacht?

FINANCIERING - 14.05.2012

Niet altijd kwijtschelding restschuld bij NHG

Bij het aangaan van een hypothecaire financiering is het gunstig deze te sluiten met Nationale Hypotheekgarantie. Naast de lagere rente wordt de eventuele restschuld na verkoop kwijtgescholden. Is dit eigenlijk wel altijd het geval?

UW RAADSMAN - 14.05.2012

Ruim baan voor particuliere belegger in vastgoed?

Er is onlangs in de media ophef ontstaan over een uitspraak van de Rechtbank Arnhem inzake de belastingheffing over de opbrengsten die een particuliere vastgoedbelegger had behaald. Wat is er precies aan de hand?

BEDRIJFSHUUR - 14.05.2012

Formaliteiten OK, maar je kunt ook overdrijven!

Een huurovereenkomst voor middenstandsbedrijfsruimte wordt in principe aangegaan voor vijf plus vijf jaar. Hoe zit het dan als de huurder de overeenkomst een paar dagen te laat opzegt? Zit hij dan altijd aan een nieuwe periode vast?

VERKOOP - 14.05.2012

Gevaarlijk asbest in woning

De koper van een woning komt er pas na de levering achter dat er gevaarlijk asbest in de woning zit. Kan hij de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen?

WONINGHUUR - 14.05.2012

Scheefwonen nog niet aangepakt


RUIMTELIJKE ORDENING - 14.05.2012

Straling in bestemmingsplannen

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de gezondheidsrisico’s van hoogspanningslijnen en UMTS-masten. Veel mensen willen liever geen hoogspanningslijn of UMTS-mast in hun achtertuin. Wat is de stand van zaken?

TOESLAGEN - 11.05.2012

Vraag op tijd uw toeslag aan!


AUTO - 11.05.2012

Overgangsregeling zuinige auto verwarrend?

Uit veel vragen van abonnees blijkt dat bouwondernemers de overgangsregeling bij de aanschaf van zuinige auto’s knap lastig en onduidelijk vinden. Daarom zetten wij voor u de essentiële zaken op een rijtje.

EIGEN WONING - 11.05.2012

Waarde eigen woning, wat speelt er nu?

Als bij echtscheiding het huis aan een van de echtgenoten wordt toegedeeld, op welk moment wordt dan de waarde bepaald? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat te doen, gelet op de huidige dalende huizenprijzen?

HUUR EN VERHUUR - 11.05.2012

Wat mag u als huurder verbouwen?

Stel, u huurt een bedrijfsruimte voor uw bouwbedrijf en u wilt daarin een nieuwe toiletgroep laten plaatsen. Mag u die verbouwing zomaar doen? En hoe zit het dan als de huurovereenkomst (ooit) wordt beëindigd?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 11.05.2012

E-mails spam?

Stuurt u nieuwsbrieven waarin u uw bouwproducten en/of diensten onder de aandacht brengt of die het imago van uw bouwbedrijf versterken? Hoe worden deze niet als spam aangemerkt? Welke regels gelden er? Wat zijn de sancties?

BELASTINGEN - 11.05.2012

Uitstel van betaling, hoe werkt dat?

Als u als bouwondernemer een keer krap bij kas zit, kan de fiscus u uitstel van betaling verlenen. Daarvoor geldt wel een aantal voorwaarden. Vanwege de crisis is de regeling tijdelijk verruimd. Wat is voor u van belang om te weten?

FISCALE WINST - 11.05.2012

Fiscaal ook ondernemer? Mooi wel!

Wat als de fiscus u niet de voordelen van het ondernemerschap wil geven? Hoe kreeg een collega-bouwondernemer gelijk van het Friese Gerechtshof?

KAARTPRIJS - BTW - 11.05.2012

Btw-verhoging en uw kaartprijsmethode


OMZET - OP REKENING - 11.05.2012

Uw rekening staat nog open …


CONSUMENT - PRIVÉ - 11.05.2012

Zeker van een veilige aankoop op het web

Onlangs werd iemand voor € 1.081,- opgelicht toen hij via internet een tv en een Sony Playstation kocht. En dat terwijl de webwinkel toch met iDEAL en PostNL samenwerkte ... Hoe voorkomt u dat ú het slachtoffer wordt van oplichting?

KAART- EN MENUPRIJZEN - KORTINGSACTIES - 11.05.2012

Zorg dat u zelf niets tekortkomt!

Een korting kan een gast soms over de streep trekken om toch met zijn gezelschap bij u te boeken of een rekening contant af te rekenen in plaats van per creditcard. Maar niet tegen elke prijs. Hoe doet u dat slim en doordacht?

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN - 11.05.2012

Wat moet ik met een ‘BIZ-heffing’?

Sinds enkele jaren kunnen gemeentes ook een ‘BIZ-heffing’ opleggen aan horecaondernemers. Wat is dit voor iets en waarom moet u dit betalen? Of zijn er manieren om onder de betaling uit te komen? Waar moet u op letten?

ADVISEUR - 11.05.2012

Meedenken met uw adviseur voorkomt boetes

Als u uw fiscale verplichtingen niet nakomt, riskeert u een boete. U krijgt echter geen boete als de schuld bij uw adviseur ligt. Dat betekent echter niet dat u passief achterover kunt leunen. Wat heeft de fiscus voor u in gedachten?

WET- EN REGELGEVING - 11.05.2012

U bent hier niet welkom!

De laatste tijd staat het toegangsbeleid in de horeca geregeld ter discussie. Het gaat dan vaak om vermeende discriminatie. Hoe voorkomt u die discussie als u iemand de toegang wilt weigeren?

ARTIESTEN - 11.05.2012

Bedrijfsfeest met livemuziek ook fiscaal een knalfeest

Stel, uw horecabedrijf bestaat 10 jaar en u wilt dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. U wilt er een knalfeest van maken en bent van plan een artiest of een bandje in te huren. Hoe kunt u dan fiscaal de kosten laag houden?

AUTO VAN DE ZAAK - 11.05.2012

Kies voor de laagste bijtelling

Rijdt u een auto van de zaak waarmee u ook (meer dan 500 km) privé rijdt? Wist u dat de bijtelling gemaximeerd is bij ondernemers met een eenmanszaak of een Vof?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 08.05.2012

Modelstatuten voor een ‘kleine BV’


BTW - FACTUUR - 08.05.2012

Nieuwe factuurvereisten vanaf 2013


PRIVÉ - SAMENWONEN - 08.05.2012

Wat nu als samenwonende ondernemer vastleggen?

Als u getrouwd bent, is in de wet al precies geregeld welke rechten en plichten er gelden tussen echtgenoten. Bij samenwoning is dit anders; u moet dan zelf vastleggen hoe u het allemaal geregeld wilt hebben. Wat is raadzaam?

PERSONEEL - ONTSLAG - 08.05.2012

Beëindigingscontract met medewerker, wat nu?

Stel, u wilt afscheid nemen van een medewerker. En u maakt daar onderling afspraken over. Hoe voorkomt u dat uw werknemer ondanks het zetten van zijn handtekening, toch nog in dienst is? Leer van wat er bij een ander misging.

HUUR EN VERHUUR - 08.05.2012

Die huur is véél te hoog!

De huurprijzen dalen. Stel dat u twee jaar geleden uw bedrijfsruimte huurde voor de duur van vijf jaar. Inmiddels vindt u dat de huur té hoog is. Andere winkelruimtes worden nu goedkoper verhuurd. Kunt u daar nog iets aan doen?

BTW - BUITENLAND - 08.05.2012

Vraag betaalde btw uit een ander EU-land terug

Als u bijvoorbeeld deze zomer in een ander EU-land btw betaalt, kunt u die wellicht via de Nederlandse Belastingdienst terugvragen. Hiervoor geldt wel een aantal regels. Waar moet u op letten om de teruggaaf goed te laten verlopen?

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 08.05.2012

Betaalt de fiscus tóch mee aan uw verkeersboete?

Wie veel op de weg zit, heeft met een beetje pech zo een verkeersboete te pakken. Is dit fiscaal aftrekbaar of kunt u dat vergeten? Welke argumenten kunt u aanvoeren?

LOONHEFFING - HUISPERSONEEL - 08.05.2012

Huispersoneel, van schoonmaakster tot oppas

Stel, u heeft als druk horecaondernemer privé verschillende klussen te doen in en om het huis. Daarom wilt u graag een huishoudelijke hulp inhuren of een kinderoppas aanstellen. Wat zijn de regels? Hoe pakt u dat goed aan?

KASREGISTER - BEWAARPLICHT - 08.05.2012

Kassa-aanslagen ook onder digitale bewaarplicht

De fiscus kent een bewaarplicht van zeven jaar. Die bewaarplicht reikt ver en be­­treft ook al uw digitale bestanden. Pas dus op met het ‘even opschonen’ van uw pc of kassa, want voor u het weet, gaat u in de fout. Waar moet u op letten?

HORECAKOSTEN - RECLAME - 08.05.2012

Reclame via e-mail, waar moet u op letten?

U mailt regelmatig naar uw gasten én naar mensen die uw horecabedrijf nog niet kennen. Moet u dan rekening houden met de vernieuwde ‘Code verspreiding reclame via e-mail’ die vanaf 1 januari 2012 geldt? Waar moet u op letten?

KASBOEK - 08.05.2012

Digitaal kasboek, is praktisch en mág!

Dat u een kasboek moet bijhouden, weet u wel. Hoe kunt u dat noodzakelijke kwaad zo aangenaam mogelijk maken? Wat is praktisch en toegestaan?

VERZEKERINGEN - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 08.05.2012

Gevolgen ziekte of ongeval vaak onderschat

Jaarlijks raakt één op de tien ondernemers arbeidsongeschikt, zo wees onderzoek door verzekeringsmaatschappijen uit. Verkooppraatjes? Of worden de gevolgen écht onderschat, ook in horecaondernemersland? Wat is wijsheid?

BELASTINGAANGIFTE - 08.05.2012

Kijk in uw agenda voordat u te laat bent!

Sinds 2009 zijn de boetes voor het te laat indienen en het te laat betalen van de aangiftes btw en loonheffing fors gestegen. Tijdige aangifte en betaling zijn dus belangrijk. Met welke data moet u rekening houden in 2012?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 03.05.2012

Een mobiele handleiding of presentatie


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 03.05.2012

Hoe vindt u een bijlage terug?


ONTSPANNING - KOKEN - 03.05.2012

Een online kok op maat

Koken is in: dat bewijst het succes van kookboeken en kookprogramma’s. Het web staat dan ook vol van receptensites. Wij gingen op zoek naar goede sites voor in enkele concrete situaties.

SOFTWARE - OFFICE - 03.05.2012

Online gegevens in Excel

U gebruikt Microsoft Excel bv. voor het opvolgen van uw beleggingsportefeuille of voor het opmaken van prijslijsten voor uw zaak. Doorgaans vult u al deze data zelf in. Maar wist u dat u hierin ook een link met internet kunt leggen?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 03.05.2012

De juiste fonts maken uw website beter leesbaar

Een juiste kleurkeuze, gebruiksvriendelijke navigatie, goede teksten en beelden: het draagt allemaal bij tot het succes van uw website. Maar ook de leesbaarheid van de letters is van groot belang. Google Web Fonts helpt u daarbij.

SOFTWARE - MUZIEK - 03.05.2012

Uw muziek beheren met MusicBee

Veel mensen gebruiken Windows Media Player of iTunes om hun muziek­verzameling te beheren. Het gratis MusicBee is een goed alternatief. Wat heeft het programma precies te bieden?

ONTSPANNING - MUZIEK - 03.05.2012

Muziek afspelen ‘in the cloud’

Muziek heeft op internet een lange weg afgelegd. Eerst waren er de mp3’s, toen kwamen de streaming muzieksites en nu zijn er de ‘cloud music players’. Wat hebben deze nieuwe diensten u te bieden?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 03.05.2012

Visualiseer uw ideeën

Webvergaderen kan heel eenvoudig en goedkoop via Skype. Via de plug-in IDroo kunt u de mogelijkheden ervan nog verder uitbreiden door uw ideeën te visualiseren. Interessant voor u?

BEVEILIGING - PRIVACY - 03.05.2012

Hoe krijgt u data écht weg?

U verwijdert enkele bestanden, opent de prullenbak en haalt ze voor alle zekerheid ook daar weg. Het zal u misschien verbazen, maar die gegevens staan dan nog altijd op uw schijf! Hoe kunt u ze definitief verwijderen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 03.05.2012

Lenteschoonmaak in uw mailbox

In de dagelijkse praktijk werkt u alleen met berichten van hooguit enkele ­maanden tot een jaar oud. Het heeft geen zin om oude mail zomaar te laten rondslingeren in uw mailbox. Hoe kunt u deze het best archiveren?

SOFTWARE - APPS - 03.05.2012

Uw apps voor (bijna) niks

De prijs voor de meeste apps op uw smartphone is meestal heel bescheiden, maar het kan nog altijd goedkoper. Er zijn immers vaak prijsdalingen of weggeefacties. Hoe komt u die koopjes op het spoor? Enkele tips.

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 03.05.2012

Alternatieven voor Instagram

Facebook heeft onlangs de populaire fotografie-app Instagram overgenomen. Als u niet veel vertrou­wen heeft in Facebook, zijn er gelukkig voldoende alternatieven waarnaar u kunt overstappen.

ZAKELIJK - SOCIALE NETWERKEN - 03.05.2012

Facebook voor uw bedrijf

Facebook voor privégebruik kent u, maar hoe pakt u een eigen bedrijfspagina op Facebook aan?

PERSONEELSBELEID - 03.05.2012

Zelfstandig werken stimuleren

Zelfstandig werken bespaart u tijd als zonder uw hulp en toezicht het werk goed wordt uitgevoerd. Vragen úw werknemers veel aandacht, tijd en energie? Stimuleer uw personeel dan om zelfstandig te werken. Hoe? Lees verder.

LOONADMINISTRATIE - 03.05.2012

Loonbeslag en nu?

Zoals u weet, geldt de bewaarplicht ook voor uw loonadministratie. In die loonadministratie kunt u te maken krijgen met een loonbeslag van een werknemer. Hoe gaat loonbeslag in zijn werk en wat moet u daarvan weten?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 03.05.2012

Is 65 altijd einde oefening?

Werknemer Peter wordt binnenkort 65 jaar. Werkgever Prik wijst hem erop dat zijn arbeidsovereenkomst op 1 juni 2012 van rechtswege zal eindigen en dat hij dan met welverdiend pensioen mag. Peter is het daarmee niet eens. Wat nu?

ARBEIDSOVEREENKOMSTEN - 03.05.2012

Ik heb geen werk meer voor je, dus we stoppen ermee

Als werkgever heeft u soms behoefte aan flexibel personeel, bijvoorbeeld bij ziekte van een medewerker of bij piekdrukte. Hoe flexibel zijn de verschillende soorten oproepcontracten? Waar moet u op letten?

FLEXIBELE ARBEID - 03.05.2012

Maar hij is toch niet bij míj in dienst?!

Stel, u huurt een zzp’er in om reparatiewerkzaamheden te verrichten. De zzp’er overkomt een bedrijfsongeval en u wordt vervolgens aangesproken voor de ge­­le­­den schade. U bent niet zijn werkgever, maar bent u toch aansprakelijk?

KOSTENVERGOEDING - 03.05.2012

Ik kom niet uit met € 0,19 per kilometer

Er is ook in de politiek veel te doen over de onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer. Veel is nog onzeker. Maar wat doet u met werknemers die klagen over de hoogte van die vergoeding? Wat is slim om te doen?

VERLOF - 03.05.2012

Minder werken na ouderschapsverlof

Werknemers hebben allerlei mogelijkheden om werk en zorg op elkaar af te stemmen. Wat wordt er anders met de wijziging van de Wet arbeid en zorg?

FISCALE WINST - INVESTEREN - 03.05.2012

Optimaal profijt van de WBSO

Een belangrijke faciliteit voor het bevorderen van speur- en ontwikkelingswerk is de WBSO. Deze wet kent een aantal specifieke regelingen. Door deze handig te gebruiken, profiteert u maximaal. Waar moet u dan op letten?

HUISPERSONEEL - PRIVÉ - 03.05.2012

‘Witte werkster’ in huis aantrekkelijk?

Veel ondernemers hebben het erg druk. Om thuis toch de boel aan kant te houden, wordt er vaak een werkster of oppas ingehuurd. Dit kan zonder al te veel administratieve rompslomp. Waar moet u dan wel op letten?

INKOMSTENBELASTING - 03.05.2012

Fiscaal mooie combinatie met kunst

Hoe is er fiscaal voordeel te behalen met kunst? Wat heeft de Rechtbank in Den Haag nu gunstig beslist over verhuur van kunst aan een museum? Wat komt hierbij kijken? Hoe is dit interessant voor u als kunstbezitter?

BTW - 03.05.2012

Wanbetaling, hoe zit het met de btw?

Als een klant zijn rekening niet betaalt, kunt u de btw terugkrijgen. Daarvoor gelden wel specifieke regeltjes. Waar moet u op letten? En wat als u zelf uw rekeningen even niet meer kunt betalen? Hoe ontloopt u de valkuilen?

LOONHEFFINGEN - 03.05.2012

Bedrijfsfeest met livemuziek, ook fiscaal een knalfeest

Stel, uw bedrijf bestaat 10 jaar en u wilt dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. U wilt er een knalfeest van maken en bent van plan een artiest of een bandje in te huren. Hoe kunt u dan fiscaal de kosten laag houden?

Cookiebeleid