ONTSPANNING - BOEKEN - 16.05.2012

Luister eens naar een boek

We gebruiken onze computers, tablets en smartphones steeds vaker om naar muziek te luisteren. Maar ook gesproken audioboeken raken steeds meer ­ingeburgerd. Een update…

Audiobooks

U kent Spotify als de populaire muziekdienst waarmee u naar streaming muziek kunt luisteren. Audiobooks (http://www.audiobooks.com) is op hetzelfde principe gebaseerd, maar dan wel voor gesproken boeken. Het aanbod (zie Browse Books) bestaat uit meer dan 10.000 Engelstalige werken en op de site vindt u verschillende previews.

U kunt Audiobooks zeven dagen gratis uitproberen. U moet wel uw creditcardgegevens opgeven, maar die worden pas gebruikt als u niet opgezegd heeft tijdens de free trial. Daarna betaalt u $ 24,95 per maand (ongeveer € 19). Voor dat bedrag kunt u onbeperkt naar uw favoriete boeken luisteren via een handige webapplicatie op uw Windows-computer, Mac, iOS- en Android-toestel.

EMusic

EMusic (http://www.emusic.com) kent u als legale aanbieder van downloadbare muziek. Het gaat hier niet om streaming muziek, maar om mp3’s die u koopt en bewaart op uw computer. U vindt er ook een rubriek Audiobooks met een Engelstalig aanbod van meer dan 8.000 stuks. Via Browse all krijgt u een overzicht per genre.

Net als voor liedjes werkt eMusic voor luister­boe­ken met een vast, maandelijks abonnement waar­voor u credits krijgt. U betaalt standaard € 11,99 voor één audioboek per maand (de eerste keer krijgt u er wel één extra gratis). Niet echt goed­koop, maar u wordt – in tegenstelling tot bij Audio­books – dan wel eigenaar van de audio­bestanden. Die kunt u – bv. via iTunes – overzetten van uw computer naar uw smartphone. De audio­bestanden van eMusic bevatten namelijk geen kopieer­beveiliging.

Audible

Een pionier op het vlak van audiobooks is Audible (http://www.audible.com). Dit initiatief van Amazon laat u kiezen uit meer dan 100.000 Engelstalige titels (zie Browse Audiobooks). Audible werkt ook met een abonnement dat u recht geeft op credits. Dat kost u gedurende de eerste drie maanden $ 7,49 (€ 5,75) voor één boek per maand en daarna $ 14,95 (€ 11,50). Ook hier wordt u eigenaar van het audiobook. Er zijn verschillende audioformaten beschikbaar, zodat u die kunt afspelen op zowat elk apparaat.

Tip. Voor Franstalige en Duitstalige luisterboeken kunt u terecht op Audible.fr en Audible.de.

ITunes

Ook in de iTunes Store kunt u audioboeken kopen. Bovenaan vindt u een rubriek Boeken, met daarin Audioboeken. In het iTunes-programma op uw computer is daar zelfs een aparte afdeling in de bibliotheek voor voorzien (eventueel eerst zichtbaar maken via Bewerken; Voorkeuren; Algemeen). De prijzen voor de audioboeken verschillen sterk, van € 1,99 tot meer dan € 70. Het aanbod ziet er behoorlijk uit, maar ook hier gaat het om een overwegend Engelstalig oeuvre.

En in het Nederlands?

Een aanrader voor audioboeken in onze eigen moedertaal is Radioboeken (http://www.radioboeken.eu), met gratis te beluisteren en te downloaden audioboeken van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Voor meer Nederlandstalig werk kunt u terecht op Startpagina.nl (http://luisterboeken.startpagina.nl).

Via Audiobooks kunt u onbeperkt naar Engelstalige audioboeken luisteren voor zo’n € 19/maand. Luisterboeken kopen kan bij Audible en in de iTunes Store. Het Nederlandstalige aanbod blijft eerder beperkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01