VERGUNNINGEN - LEGES - 30.05.2012

In actie tegen te hoge leges

Als een gemeente leges heft, moet u veelal flink de portemonnee trekken, zoals u weet. Maar stel nu eens dat u die heffing écht te hoog vindt. Hoe kunt u te hoge leges effectief aanvechten?

Begrotingsgat vullen. Een gemeente mag met leges slechts de kosten van de betreffende dienst verhalen op degene waarvoor men deze dienst verricht. Toch misbruiken sommige gemeentes de legesheffing. Onlangs is een gemeente daarvoor keihard door de rechter op de vingers getikt.

Dure bouwvergunning

Leges belachelijk hoog. De zaak betrof een tweetal bouwvergunningen waarvoor de gemeente een ondernemer ruim € 130.000,- in rekening had gebracht. De vraag was of de gemeente hiermee niet meer leges in rekening bracht dan op grond van de gemaakte kosten was toegestaan.

Kostendekkend. Bij twijfel heeft de gemeente de plicht aan te tonen dat de leges kostendekkend zijn. Kennelijk hebben ambtenaren daar niet altijd zin in. Men zal namelijk op basis van alle aangevraagde vergunningen en de daarmee gepaard gaande kosten moeten aantonen dat deze kosten niet boven de inkomsten uit leges uitstijgen. Dit vereist de nodige onderzoekswerkzaamheden in de gemeentelijke begroting, inclusief inkomsten- en uitgavenpatroon. Voor een stad als Utrecht zal dit zeker een behoorlijke klus zijn. Dat de betreffende ambtenaar in deze klus weinig zin had, is dan ook begrijpelijk, maar niet te verdedigen. Als gemeente heeft men de gevraagde gegevens nu eenmaal te verstrekken.

Geen cijfers. In deze zaak (LJN: BW1928) werden de gevraagde gegevens maar ten dele geleverd. De ambtenaar had namelijk wél de gevraagde kostenposten benoemd, maar níét wat de omvang van deze kosten was. Daardoor was het de ondernemer ook onmogelijk om te checken of de gemeente daarmee te veel leges had geheven. De rechter was het ermee eens dat daarom de legesverordening niet voldeed aan de wettelijke eisen. De ondernemer hoefde daarop de totale legeskosten van ruim € 130.000,- niet te betalen.

Onderscheid kostenoverschrijding

Niet betalen? Als een gemeente leges heft en met de opbrengst ervan de kosten meer dan 100% kan dekken, betekent dit niet altijd dat u de leges niet hoeft te betalen. Dit is pas het geval als de opbrengsten minstens 25% uitgaan boven de kosten, nadat onterechte kosten zijn geschrapt. Bovendien moet het de gemeente op voorhand duidelijk zijn geweest dat de door de gemeente opgevoerde kostenposten niet door de betreffende leges gedekt behoorden te worden.

Niet meetellen. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld de kosten van cursussen van andere ambtenaren dan degenen die met bouwvergunningen bezig zijn, niet ten laste van deze vergunningen brengen, aangezien er geen verband is tussen deze kosten en de bouwvergunning.

Bezwaar. Is aan bovenstaande voorwaarden niet voldaan, dan is een verordening slechts deels onverbindend. Zijn bijvoorbeeld de legesopbreng­­sten 10% hoger dan de kosten, dan is de verordening dan ook maar voor dit deel onverbindend en wordt uw legesnota ook alleen met dit deel verlaagd. Tip. Verkrijg inzicht in de kosten die aan de berekende leges ten grondslag liggen. Blijkt dat de gemeente u voor meer dan 100% van uw deel van de kosten laat opdraaien, ga dan in bezwaar.

Een model: ‘Bezwaarschrift opgelegde leges­­heffing’ kunt u gratis downloaden van:

http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 18.21.07).

Als de gemeente u méér dan 100% van de kosten als leges in rekening brengt, hoeft u deze niet of slechts deels te betalen. Vraag bij twijfel een onderbouwing van de kosten en maak eventueel bezwaar met ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01