INTERNET EN RECHT - 30.05.2012

Uw informatieplicht bij uw algemene voorwaarden

U heeft de perfecte algemene voorwaarden. Wilt u echter dat uw algemene voorwaarden tussen u en uw klanten gelden, dan moet u voldoen aan de informatieplicht. Wat houdt de informatieplicht in? Wat bij verkoop via een webshop?

Informeer uw klanten. Uw algemene voorwaarden gelden alleen als u uw klanten een redelijke mogelijkheid heeft gegeven daarvan kennis te nemen. Dit is de zogenoemde ‘informatieplicht’. Echter, uw informatieplicht gaat niet zover dat u erop dient toe te zien dat uw klant uw voorwaarden ook daadwerkelijk heeft gelezen.

Terhandstelling! Wilt u dat uw klanten gebonden zijn aan uw algemene voorwaarden, dan dient u uw voorwaarden vóór de totstandkoming van de overeenkomst of opdracht ‘ter hand te stellen’. Met ‘ter hand stellen’ wordt bedoeld het ‘overhandigen’ van uw voorwaarden aan de klant.

Dat moet vooraf gebeuren! Uw algemene voorwaarden dienen voorafgaand aan de koop ter hand te zijn gesteld. Stuurt u uw voorwaarden pas ná de koop, dus met de factuur toe, dan bent u te laat en heeft dit tot gevolg dat uw voorwaarden niet van toepassing zijn.

Hoe te overhandigen? Mogelijkheden om uw voorwaarden ter hand te stellen:

  1. ze daadwerkelijk aan uw klant overhandigen;
  2. ze vooraf toesturen per post, e-mail of fax;
  3. ze afdrukken op de achterkant van contract of offerte. U dient dan wel op de voorzijde van het briefpapier te verwijzen naar de achterzijde!

Overhandigen soms niet vereist

Verwijzing voldoende? In een aantal situaties hoeft u ze niet ter hand te stellen maar volstaat een verwijzing naar een plek waar uw klanten de algemene voorwaarden kunnen inzien.

Bestaande klant. Heeft u al meerdere malen met de betreffende klant een overeenkomst gesloten en deze klant reeds eerder uw voorwaarden ter hand gesteld? In dat geval mag u verwachten dat uw klant al bekend is met de inhoud van uw algemene voorwaarden.

Massaverkoop. Heeft u bijvoorbeeld een winkel, supermarkt, restaurant, etc. dan komen er zoveel klanten dat het onmogelijk is om iedere klant voordat hij/zij uw producten koopt uw voorwaarden te overhandigen. In dat geval kunt u uw klanten bij de ingang en/of bij de kassa erop wijzen waar uw voorwaarden ter inzage liggen.

Wat met uw webshop?

Koop op afstand. Wat als u uw diensten en/of producten langs elektronische weg verkoopt, via een automaat of via de telefoon? Dan dient u uw voorwaarden op een zodanige wijze ter beschikking te stellen, dat uw klant ze op zijn/haar computer kan opslaan en ze op een later moment kan teruglezen. Tip. Plaats een link naar een pdf-bestand met uw algemene voorwaarden. Tip. Bij elektronische verkoop doet u er verstandig aan uw klant een vakje te laten aankruisen waarmee hij/zij verklaart akkoord te gaan met uw algemene voorwaarden.

Omslachtig alternatief. Als uw klant ze niet kan opslaan op de computer, dan dient u uw klanten de mogelijkheid te bieden de voorwaarden op elektronische wijze te raadplegen. Bijvoorbeeld door uw algemene voorwaarden te publiceren op uw website. En u zult dan bovendien uw klant de algemene voorwaarden per e-mail of per post moeten toesturen.

Zorg dat uw voorwaarden gelden en ‘stel ze ter hand’. Op een website is het handig om te werken met algemene voorwaarden in een pdf-bestand. Laat uw klant bij een bestelling aanvinken dat hij kennis heeft genomen van uw algemene voorwaarden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01