PRIVÉ - 21.05.2012

Wat als samenwonende beroepsbeoefenaar vastleggen?

Als u getrouwd bent, is in de wet al precies geregeld welke rechten en plichten er gelden tussen echtgenoten. Bij samenwoning is dit anders; u moet dan zelf vastleggen hoe u het allemaal geregeld wilt hebben. Wat is raadzaam?

Wat samen vastleggen? Er moeten bij samenwoning niet alleen samen afspraken worden gemaakt die gelden gedurende de periode waarin u samenwoont. Het is goed om nu al meteen af te spreken hoe alles wordt geregeld als de relatie onverhoopt zou eindigen, omdat u besluit uit elkaar te gaan of als triest genoeg één van beiden komt te overlijden. Dit vastleggen kan in onderling overleg, maar in de meeste gevallen is het verstandig om naar een notaris te stappen en daar een samenlevingscontract op te laten maken. Reken qua kosten op zo’n € 360,- excl. btw.

Tip. Samen met andere zaken (bijv. testament) kan de prijs lager uitvallen. Informeer daarnaar.

U gaat als praktijkhouder samenwonen

Bedrijfswoning. Als u als praktijkhouder gaat samenwonen, zal een aantal zaken extra goed geregeld moeten worden. Gaat u bijv. samenwonen in een woning die ‘dienstbaar’ is aan uw praktijk, dan moet die woning, na het beëindigen van de relatie, beschikbaar blijven voor de praktijk.

Alimentatie. Als er een onderhoudsplicht of alimentatieregeling wordt overeengekomen na het einde van de relatie, moet dit natuurlijk financieel wel te dragen zijn voor de onderneming.

Meewerken in bedrijf. Soms werkt een partner mee in uw praktijk of helpt bij het opzetten ervan. In het samenlevingscontract dient ook met deze situatie rekening te worden gehouden.

Gemeenschappelijke zaken/inboedel

Samen gekocht. Samenwoners die verder niets geregeld hebben, houden ieder hun privévermogen. Er is geen gemeenschappelijk vermogen zoals bij een huwelijk. In bepaalde gevallen kunnen samenwonende partners toch samen eigenaar zijn van goederen. Dit is zo als deze goederen door hen samen zijn gekocht en gefinancierd (bijv. huis, auto of inboedelzaken). Bij de aankoop is het dan belangrijk om de geldstromen goed schriftelijk vast te leggen; ieders inleg moet worden vastgelegd, oftewel: wat is betaald en door wie?

Inboedellijstje. Tijdens de samenwoning worden inboedelzaken gemeenschappelijk gebruikt. Het is meestal niet de bedoeling dat ieder bijv. zijn eigen broodrooster blijft gebruiken. Soms wordt er dus een lijst opgemaakt, waarop precies vermeld staat wie de eigenaar is van wat. Elke partner blijft dan gewoon de eigenaar van zijn eigen spullen.

Ruil. Ook wordt er tegenwoordig vaak voor gekozen om de inboedel die elke partner inbrengt, gemeenschappelijk te maken. De zaken die beide partners inbrengen in de relatie, worden dan over en weer geruild en er wordt afgesproken dat beiden, na deze ruil, voortaan de gemeenschappelijke eigendom hebben van de inboedelzaken.

Bankrekeningen

Meestal hebben samenwonende partners één of meer gemeenschappelijke bankrekeningen. Dat zijn de en/of-rekeningen die op beider naam staan. Met de bank is dan afgesproken dat ieder van de samenwoners afzonderlijk over deze rekening(en) kan beschikken. Het is een misverstand dat iedere partner dan ook automatisch eigenaar is van de helft van het rekeningsaldo. Het geld dat op die rekening staat, blijft gewoon het eigendom van de partner die het daarop heeft gestort of heeft laten storten, tenzij anders is afgesproken.

Maak niet alleen afspraken voor de periode waarin u samenwoont over bijv. de bedrijfswoning, meewerken in de praktijk, de bankrekening, enz. Spreek ook af hoe alles wordt geregeld als de relatie onverhoopt zou eindigen. Dit kan in onderling overleg, maar verstandiger is het om uw notaris de afspraken te laten vastleggen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01