BEDRIJFSOPVOLGING - FISCALE WINST - 29.05.2012

Geruisloos doorschuiven, wanneer kan dat?

Als u stopt met uw bedrijf, moet u afrekenen met de fiscus. In sommige situaties komt dat erg ongelegen. Wat doet u als u nauwelijks tot geen financiële middelen heeft om met de fiscus af te rekenen?

Afrekenen bij verkoop bedrijf. Als u stopt met uw bedrijf, moet u afrekenen met de fiscus over de dan in uw onderneming aanwezige re­­serves, waar­­onder stille reserves. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijfspand dat in de loop der tijd in waarde is gestegen. Als u de koopprijs cash incasseert, is af­­rekenen geen probleem. Dat wordt anders als de overnemer onvoldoende financiële middelen heeft. Gelukkig kunt u in die situaties vaak geruisloos doorschuiven. Hoe werkt dat?

Gevolgen geruisloos doorschuiven

Nadelen? Als u geruisloos doorschuift, gaat uw opvolger verder met de bestaande boekwaarden. Hij kan dus minder afschrijven dan wanneer het bedrijf wordt overgenomen en er wél wordt afgerekend. U heeft zo geen recht op stakingsaftrek. De overnemer krijgt dit recht wel, maar, om misbruik tegen te gaan, pas drie jaar na de overname.

Claim blijft. Daar staat tegenover dat eventuele reserves niet vrijvallen en er niet hoeft te worden afgerekend. Dat moet uiteindelijk wél als de koper op zijn beurt het bedrijf te zijner tijd verkoopt. De fiscale claim blijft dus wel aanwezig. Dit zal zich vertalen in een lagere koopsom. Logisch, want u hoeft niet met de fiscus af te rekenen. Verder mist uw opvolger investeringsaftrek en gaan de verplichtingen inzake desinvestering op hem over.

Voorwaarden

Wie is de koper? Geruisloos doorschuiven is alleen mogelijk als de koper in de drie jaar voorafgaand aan de overdracht medeondernemer is geweest of werknemer. Ook is vereist dat de overnemer het bedrijf voortzet.

Van beherend naar stille vennoot

Familiaire overnames. Doorschuiven kan ook aan de orde zijn als een vennoot niet langer actief in de vennootschap wil deelnemen, maar wel zijn vermogen erin wil laten. We zien dit vaak in familieverhoudingen. In de standaardsituatie drijven een vader en een zoon een Vof, waarbij de vader bij het bereiken van de pensioenleeftijd het bedrijf verlaat. Er is dan geen sprake van afrekenen, omdat ook de stille (commanditaire) vennoot winst geniet.

Afrekenen. Afrekenen speelt wél als de onderlinge winstverdeling in de Vof wijzigt. Dit ligt voor de hand, aangezien de commanditaire vennoot alleen nog maar zijn vermogen aan de Vof ter beschikking stelt. Op de gewijzigde winstverdeling kan de doorschuiffaciliteit worden toegepast. Indien de winstverdeling van bijvoorbeeld 50/50 wijzigt in 80/20, gaat de fiscus ervan uit dat de stille vennoot 30% van de onderneming staakt. Hierover moet hij in principe afrekenen óf hij kan geruisloos doorschuiven als hij aan de voorwaarden voldoet.

Wat kunt u hiermee?

In de praktijk is geruisloos doorschuiven vaak noodzakelijk als de overnemer gebrek aan finan­­ciële middelen heeft. Dit zal in de huidige crisistijd met voorzichtig geworden banken zeker regelmatig een motief zijn. Geruisloos doorschuiven stelt belastingheffing uit en heeft dan ook rentevoordelen. Als u voldoet aan de voorwaarden voor doorschuiven, moet u bekijken of het rentevoordeel opweegt tegen de genoemde nadelen. Is dit zo en heeft men de vrije keuze om door te schuiven, dan is dit vaak de voordeligste optie.

Kies voor geruisloos doorschuiven als u gebrek aan financiële middelen heeft, aan de voorwaarden voldoet en het rentevoordeel opweegt tegen de nadelen. Zo stelt u belastingheffing uit.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01