EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 03.05.2012

Is 65 altijd einde oefening?

Werknemer Peter wordt binnenkort 65 jaar. Werkgever Prik wijst hem erop dat zijn arbeidsovereenkomst op 1 juni 2012 van rechtswege zal eindigen en dat hij dan met welverdiend pensioen mag. Peter is het daarmee niet eens. Wat nu?

Van rechtswege. In het arbeidsvoorwaardenreglement van Prik BV staat dat de arbeidsovereenkomst zal eindigen zodra de werknemer 65 wordt. We noemen dat een ‘pensioenbeding’. Voor de geldigheid van zo’n beding is het belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemer hiervoor heeft getekend. Alleen dán kan de werkgever er een be­­roep op doen. Anders zal hij op een andere ma­­nier moeten zorgen dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Tip. Neem altijd een pensioenbeding op in de arbeidsovereenkomst en laat uw werknemer hiervoor tekenen.

Deze werknemer wilde doorgaan

Ik wil door! Peter weigert te stoppen met werken. Als Prik er nog eens induikt, ziet hij dat Peter niet heeft getekend voor het pensioenbeding in het arbeidsvoorwaardenreglement. In zijn arbeidsovereenkomst staat geen verwijzing naar het regle­­ment. Helaas betekent dit dat het pensioenbeding geen deel uitmaakt van Peters arbeidsovereenkomst. En nu?

Ontbinding? Prik stuurt Peter naar huis en betaalt zijn loon niet meer. Het bedrijf houdt vast aan het eerdere standpunt: Peter is van rechtswege per 1 juni uit dienst. Peter start een kort geding. Prik vraagt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met Peter te ontbinden als zou blijken dat het pensioenbeding niet geldig is. Wat zei de rechter onlangs (LJN: BU3431)?

Beding niet geldig

Incorporatiebeding. Helaas voor Prik ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst niet. Er ontbreekt een incorporatiebeding in de arbeidsovereenkomst. Met andere woorden: het pensioenbeding staat weliswaar in een arbeidsvoorwaardenreglement, maar maakt geen onderdeel uit van de arbeidsovereenkomst. Prik had Peter daarvoor uitdrukkelijk moeten laten tekenen. Peter is nog steeds in dienst en heeft recht op werk én op loon.

Tip. Staat er een pensioenbeding in het reglement of in de cao? Zorg dan voor een incorporatiebeding in de arbeidsovereenkomst. Gebruik bijv. deze tekst:

“Het reglement/de cao van werkgever is van toepassing op de arbeidsovereenkomst. Werknemer verklaart het reglement/de cao te hebben ontvangen en in te stemmen met de inhoud ervan.”

Alternatieven. Wat kunt u anders doen?

  • Ga ruim van tevoren in gesprek met uw werknemer. Wil hij stoppen met 65 jaar? Maak dan een vaststellingsovereenkomst waarin u met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat.
  • Vraag een ontslagvergunning aan UWV Werkbedrijf wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd van uw werknemer. Tip. Doe dat zeker een paar maanden vóór zijn verjaardag. Met de verkregen toestemming kunt u de arbeidsovereenkomst dan rechtsgeldig opzeggen, ook als de werknemer niet wil stoppen.
  • Vraag de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Of het bereiken van de 65-jarige leeftijd voldoende reden is voor een ontbinding, zal van de rechter afhangen. Tot nog toe zijn er veel rechters die het gebruikelijk vinden dat een werknemer stopt met werken op de 65-jarige leeftijd. Of dat zo blijft met de discussie over langer doorwerken na 65 jaar, is nog maar de vraag.
Zorg voor een getekend pensioenbeding in de arbeidsovereenkomst. Staat dat beding in een reglement of in de cao? Zet dan een incorporatiebeding in de arbeidsovereenkomst. Heeft u niets geregeld? Ga dan op tijd met uw werknemer in gesprek. Zo heeft u nog tijd om een ontslagvergunning aan te vragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01