BOER EN BEDRIJF - 21.05.2012

Stoppersregeling Actieplan Ammoniak

Heeft u een varkens- of pluimveebedrijf en wilt u uiterlijk voor 2020 stoppen met uw bedrijf? Dan kunt u waarschijnlijk gebruikmaken van de ‘stoppersregeling Actieplan Ammoniak’. Wat als u zich nog niet eerder als stopper gemeld heeft?

Actieplan Ammoniak en stoppersregeling. In het kader van het ‘Actieplan Ammoniak’ kon u via een bedrijfsontwikkelingsplan (BOP) aangeven dat u voor 2020 wilt stoppen met uw bedrijf. U hoeft uw stallen dan niet aan te passen, maar u moet wel, vanaf 1 januari 2013, ammoniakreducerende maatregelen realiseren om aan de ammoniaknormen uit het ‘Besluit huisvesting’ te kunnen voldoen. U kunt er ook voor kiezen om minder dieren te gaan houden. Onlangs is een vooraankondiging van de ‘stoppersregeling’ gepubliceerd. Hierin staan de voorwaarden en verplichten.

Wanneer kunt u meedoen?

U mag met deze ‘stoppersregeling’ meedoen als één van onderstaande punten van toepassing is:

  • in 2010 heeft u in uw BOP aangegeven dat u voor 2020 stopt met uw bedrijf;
  • uiterlijk 1 juli 2012 dient u een schriftelijke verklaring in bij uw gemeente waarin u aangeeft dat u gaat stoppen met het houden van varkens of kippen uiterlijk op 1 januari 2020;
  • u heeft een ‘klein bedrijf’ of een bedrijf met een kleine bedrijfstak varkens of pluimvee (bijv. maximaal 100 zeugen, 250 vleesvarkens of 10.000 legkippen). U valt daardoor niet onder het ‘Actieplan Ammoniak’ en u hoefde in 2010 dan ook geen BOP in te dienen. U kunt wel meedoen met de ‘stoppersregeling’ als u zich uiterlijk 1 juli 2012 aanmeldt bij uw gemeente.

Voorwaarden. Voor de ‘stoppersregeling’ gelden als voorwaarden:

  • u mag niet meer varkens of kippen hebben dan het aantal waarvoor u op 1 januari 2010 een vergunning had. Als de stalcapaciteit lager was dan het vergunde aantal (de vergunning is niet volledig benut), dan geldt de stalcapaciteit op 1 januari 2010;
  • u mag binnen de categorie varkens en de categorie kippen wel van dieren wisselen (bijv. van zeugen naar vleesvarkens), maar de totale ammoniakemissie mag niet toenemen;
  • als u heeft aangegeven dat u met de ‘stoppersregeling’ meedoet, dan is het toch mogelijk om later alsnog uit te breiden. Echter, u wordt dan niet meer als ‘stopper’ gezien en uw stallen moeten dan alsnog voldoen aan de ammoniak­­eisen uit het ‘Besluit landbouw’;
  • u heeft geen IPPC-bedrijf.

Verplichtingen

Als stoppend bedrijf bent u verplicht om tijdig aan de gemeente te melden welke maatregelen u gaat nemen om de verplichte ammoniakreductie te realiseren. U moet daarbij met een berekening aantonen wat de ammoniakemissie in de nieuwe situatie wordt. Als u wijzigingen aanbrengt in deze maatregelen, dan moet u dat minimaal één maand van te voren melden, incl. een nieuwe berekening van de ammoniakemissie.

Maatregelen. Op de ‘voorlopige lijst met stoppersmaatregelen’ staan verschillende maatregelen waaruit u kunt kiezen. Deze lijst kan in de loop der tijd nog worden uitgebreid of aangepast. U bepaalt zelf welke (combinatie van) maatregelen u doorvoert op uw bedrijf. De maatregelen zijn verdeeld onder de volgende categorieën: 1. eenvoudige technische maatregelen in de stallen; 2. voermaatregelen; 3. managementmaatregelen; 4. houden van minder dieren.

De ‘Voorlopige lijst met stoppersmaatregelen’ en ons voorbeeld kunt u downloaden van: http://landbouw.indicator.nl(LB 14.16.04A en B).

Wilt u in aanmerking komen voor de ‘stoppersregeling’ en heeft u dat nog niet aangegeven via uw bedrijfsontwikkelingsplan (BOP)? Meldt u zich dan vóór 1 juli 2012 aan bij uw gemeente.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01