ARBEIDSOVEREENKOMSTEN - 03.05.2012

Ik heb geen werk meer voor je, dus we stoppen ermee

Als werkgever heeft u soms behoefte aan flexibel personeel, bijvoorbeeld bij ziekte van een medewerker of bij piekdrukte. Hoe flexibel zijn de verschillende soorten oproepcontracten? Waar moet u op letten?

Wat zijn de voordelen?

Werkgevers hebben verschillende bedoelingen met flexibele arbeidscontracten. De belangrijkste zijn:

  • de medewerker alleen betalen als er daadwerkelijk werk is;
  • zo min mogelijk last hebben van de strenge regels van de ontslagbescherming;
  • zorgen dat er geen sprake is van een arbeidscontract.

Verschillende oproepcontracten. Oproepcontracten zijn niet in de wet geregeld. Het Burgerlijk Wetboek kent alleen arbeidscontracten voor be­­paalde tijd én voor onbepaalde tijd. Alle oproepcontracten zijn op deze overeenkomsten gebaseerd. In de praktijk zijn dit de belangrijkste.

De voorovereenkomst

Vrijheid blijheid. Bij een ‘voorovereenkomst’ spreken werkgever en werknemer met elkaar af dat de werkgever de werknemer kan oproepen als er werk voorhanden is. De werknemer kan dan op komen dagen (maar hoeft dat niet).

Adder onder het gras. De situatie wordt minder vrijblijvend naarmate u de werknemer vaker op­­roept en hij aan die oproepen gehoor geeft. Een gezagsverhouding komt dan al snel in zicht. Rechters vinden al snel dat er sprake is van een ar­­beidsovereenkomst als er sprake is van een regelmatig arbeidspatroon gedurende geruime tijd.

Gevaarlijk! Iedere oproep is een nieuw arbeidscontract. Wanneer oproepen elkaar telkens binnen drie maanden opvolgen, onstaat bij de vierde oproep een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en krijgt de werknemer ontslagbescherming!

Geen aanrader. Vanwege deze risico’s is de voorovereenkomst een contract dat in de praktijk niet veel wordt gebruikt, ook al omdat de werknemer niet hoeft te komen als hij wordt opgeroepen.

Uitgestelde prestatieplicht

MUP. Bij een arbeidsovereenkomst ‘met uitgestelde prestatieplicht’ spreekt u als werkgever af dat u de werknemer oproept als u bepaalde werkzaamheden voorhanden heeft. De werknemer is dan ook verplicht om te komen werken. Ook hier zijn verschillende vormen:

  • nuluren. De werkgever garandeert géén minimumaantal uren.
  • min-max. In zo’n contract zijn de minimum- én de maximumarbeidsduur vastgelegd.

Alleen gewerkte uren. In een MUP-contract wordt expliciet bepaald dat er geen recht op loon is als de werkgever geen werk heeft of als de werknemer niet kan werken. Alleen de gewerkte uren worden uitbetaald. Let op. Zo’n afspraak is alleen geldig in de eerste zes maanden. Na die zes maanden is de afspraak alleen geldig als uw cao dit toestaat. Na zes maanden moet u dus gewoon loon betalen als er geen werk is voor de werknemer!

Drie uur betalen. Bij een MUP-contract is de werkgever in sommige gevallen verplicht om voor iedere oproep minstens drie uur loon te betalen. Óók wanneer de werknemer minder dan drie uur heeft gewerkt. Dat is het geval als:

  • een arbeidsomvang van minder dan 15 uur per week is overeengekomen én de tijdstippen waarop er gewerkt moet worden niet zijn vastgelegd; óf
  • de arbeidsomvang niet of niet eenduidig is vastgelegd.
Een voorovereenkomst kan gevaarlijk zijn. Voor u het weet, kan er een arbeids­­overeenkomst ontstaan. In een MUP-contract kunt u afspreken dat in de eerste zes maanden alleen loon zal worden betaald als de werknemer ook daadwerkelijk heeft gewerkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01