E-MAIL - WEBMAIL - 16.05.2012

Webmail op uw iPad

U voert meer en meer dagelijkse taken op uw iPad uit in plaats van op uw laptop of uw desktop. Wat zijn de mogelijkheden om uw webmailadressen op een iPad te gebruiken?

Via de webbrowser

U beschikt wellicht over meer webmailadressen bij bv. Gmail, Windows Live Hotmail of Yahoo Mail. Dergelijke mailaccounts zijn oorspronkelijk bedoeld om er via een browser mee te werken. Op de iPad lukt dit perfect met Safari. Wanneer u bij een van de vermelde maildiensten inlogt, komt u op een speciale tabletversie van de site terecht.

Bij Gmail en Yahoo krijgt u een mooie weergave die sterk lijkt op de standaard Mail-applicatie van iOS. Links vindt u dus een vak met de lijst van berichten en rechts een vak met de inhoud van het geselecteerde bericht. Een handig trucje: als u bij Gmail de lijst helemaal naar beneden trekt en weer loslaat, wordt er vanzelf gecheckt op nieuwe berichten. Bij Yahoo moet u de lijst helemaal naar boven trekken en weer laten schieten om meer (oudere) berichten te laden. Door horizontaal over een bericht in de lijst te vegen krijgt u bij Gmail een knop om het bericht te archiveren. Bij Yahoo krijgt u op dezelfde manier knopjes om het bericht te beantwoorden, door te sturen of te wissen.

De tabletversie van Hotmail is erg basic. U kunt bv. niet door een volledige lijst met berichten scrollen: om naar een volgende of vorige pagina met berichten te gaan moet u pijltjes aanraken. Er is ook geen gelijktijdige weergave van de berichten­lijst en het gekozen bericht. Het is eigenlijk maar net voldoende om heel af en toe even uw Hotmail-adres te checken op de iPad.

Via de Mail-app

U kunt ook werken met de standaard Mail-app van iOS. Dit gaat alleen als uw webmaildienst een vorm van externe toegang biedt (bv. via pop3, imap of Exchange). Bij Gmail, Yahoo en Hotmail is dat zeker het geval. De Mail-app is eenvoudig te bedienen en mooi geïntegreerd in het hele systeem (bv. meldingen van nieuwe berichten, mogelijkheid om foto’s via mail te versturen vanuit een fotoalbum). Nog een voordeel is de ondersteuning voor push-mail, wat betekent dat nieuwe berichten altijd meteen naar uw iPad gesynchroniseerd worden (voor maildiensten die dit ondersteunen). Er is ook een nadeel: als u uw iPad deelt met andere gezinsleden, hebben zij zonder meer toegang tot uw mail, wat u misschien niet prettig vindt.

Uw mailaccounts kunt u toevoegen bij de instellingen van iOS. Daarbij moet u aangeven om welk type account het gaat. Voor Yahoo- en Hotmail-adressen zijn er aparte types voorzien. Als u die kiest, staat uw adres automatisch goed ingesteld voor push. Met Gmail is het even opletten. Er is wel een accounttype Gmail, maar als u dit gebruikt, wordt uw Gmail ingesteld voor imap. Uw mail wordt dan maar om de zoveel tijd eens opgehaald. Wilt u liever push-mail, dan voegt u uw Gmail-adres het best toe als een account van het type Exchange (zie ook http://support.google.com/mobile/bin/answer.py?hl=en&answer=138740).

Via de Gmail-app

Voor Gmail is er nog een derde mogelijkheid. In de App Store vindt u een gratis Gmail-app die u een paar mooie voordelen oplevert ten opzichte van Gmail via de browser. U krijgt meldingen van nieuwe berichten (zoals bij de Mail-app), zelfs als u de applicatie niet open heeft staan. En bij het opstellen van een mail kunt u foto’s als bijlage toevoegen – iets wat via de browser en zelfs via de Mail-app niet mogelijk is.

Uw webmail kunt u op een iPad lezen via de browser, via de Mail-app van iOS of, in het geval van Gmail, via een speciale app met iets meer mogelijkheden. Als u uw iPad deelt met gezinsleden en u gesteld bent op uw privacy, kies dan de methode via de browser, zodat u steeds kunt uitloggen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01